Cum se dezinfectează casa după răceală sau gripă?
 

Cum se dezinfectează casa după răceală sau gripă?

Odată ce simptomele gripei au trecut, este important să curățați temeinic încăperile, îmbrăcămintea și obiectele din casă. Germenii pot rămâne câteva ore pe anumite suprafețe.
Cum se dezinfectează casa după răceală sau gripă?
Leidy Mora Molina

Verificat și aprobat de asistenta Leidy Mora Molina.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Există perioade ale anului în care bolile respiratorii sunt mai frecvente din cauza condițiilor meteorologice. Pentru a preveni răspândirea, este important să luați măsuri  adecvate. Cum se dezinfectează casa după răceală sau gripă?

Chiar dacă simptomele severe trec, nu sunteți încă pregătiți să vă întoarceți la activitatea normală. Este necesar să folosiți metode de curățare și dezinfecție pentru a reduce șansele de noi îmbolnăviri. Mânerele dulapurilor și clanțele ușilor, așternuturile și telefoanele mobile sunt câteva dintre articolele care trebuie igienizate după răceală.

Importanța dezinfectării locuinței după răceală sau gripă

Apariția gripei este frecventă în anumite perioade ale anului. Deși se pot lua măsuri preventive, este posibil ca un membru al familiei să fie afectat de schimbările de temperatură. Pentru ca virusul să nu continue să se răspândească și să nu îi infecteze și pe alții, atât în interiorul, cât și în afara casei, este necesară igienizarea.

Dezinfectarea casei după gripă este importantă, astfel încât germenii să nu continue să circule. Trebuie acordată atenție locurilor în care stă persoana infectată și obiectelor folosite de aceasta.

Încăperi precum bucătăria și baia sunt zone cu trafic intens. De asemenea, este esențială igienizarea textilelor, de la lenjerie de pat la prosoape.

Cât timp să așteptați pentru a vă dezinfecta casa după gripă?

Odată ce simptomele dispar, curățarea și dezinfectarea trebuie să aibă loc în 24 de ore. Există însă unele suprafețe care trebuie curățate constant, fără a aștepta vindecarea pacientului: de exemplu, telecomenzi și întrerupătoare. Acestea sunt elemente cu care avem contact frecvent.

Igienizați cearceafurile la 24 de ore de la dispariția simptomelor.

Bărbat care dezinfectează casa după răceală

Cum se dezinfectează casa după răceală sau gripă?

Nu este necesar să se efectueze o curățare profundă în toate sectoarele casei. Dacă nu aveți timp suficient, dezinfectați doar spațiile cheie. Nu așteptați prea mult și aplicați tehnici specifice.

Baie

Un spațiu care trebuie igienizat în fiecare zi, deoarece este plin de secreții de la persoana infectată. Trebuie să igienizați toate sectoarele pe unde a trecut bolnavul.

Bucătărie

În acest caz, acordați o atenție deosebită mânerelor dulapurilor și celor ale electrocasnicelor, precum frigiderul și cuptorul cu microunde. Sunt spații de contact care nu sunt întotdeauna igienizate și care pot constitui un depozit de germeni.

Suprafețe moi

Alte elemente care trec adesea neobservate sunt perdelele, covoarele sau tapițeriile. Virusurile gripale pot supraviețui pe aceste suprafețe mai mult de 24 de ore. Este esențial să dezinfectați aceste obiecte cu apă și săpun sau cu produse specifice fiecărei suprafețe.

Suprafețe dure

Unele dintre materialele de uz casnic pe care virușii rămân activi sunt oțelul inoxidabil și plasticul. Zeci de obiecte uzuale conțin aceste materiale, așa că este important să vedeți cu care dintre ele a avut contact persoana infectată. Aceste articole pot include următoarele:

  • Întrerupătoare
  • Jucării pentru copii
  • Telecomenzi
  • Robinete
  • Clanțele ușilor
  • Chei

Telefoane mobile și dispozitive electronice

Este clar că telefoanele mobile, alături de alte dispozitive electronice fixe sau portabile, sunt folosite în mod constant. Acestea sunt posibile surse de microbi.

Efectuarea unei dezinfecții adecvate este o altă măsură utilă după ce un membru al gospodăriei s-a îmbolnăvit. Este foarte important să urmați instrucțiunile producătorului pentru curățarea fiecărui dispozitiv, pentru a nu deteriora componentele acestuia.

Unele butoane tactile sau ecrane sunt sensibile la umezeală. Folosirea unei protecții poate fi de ajutor.

Igienizarea lenjeriei de pat

Un caz particular este cel al lenjeriei de pat. Aceasta are contact direct cu pielea. Dezinfectarea casei după gripă trebuie să includă o curățare temeinică a cearceafurilor, pilotelor și fețelor de pernă.

Pentru aceasta, utilizați funcția de dezinfecție a mașinii de spălat automate. Nu toate dispozitivele au așa ceva. Dar, dacă funcția este disponibilă, programul trebuie folosit alături de detergent dezinfectant. Și spălarea cu apă fierbinte este eficientă pentru eliminarea virușilor și bacteriilor.

De asemenea, prosoapele și îmbrăcămintea persoanei infectate trebuie dezinfectate în mașina de spălat. Deși nu există niciun risc atunci când acesta articole se amestecă cu alte piese, este recomandat să spălați hainele la temperatură ridicată. În plus, coșul de rufe murdar trebuie igienizat dacă îmbrăcămintea bolnavului a trecut prin el.

Rufe în mașina de spălat
Unele mașini de spălat au un ciclu special de dezinfectare. Cu toate acestea, utilizarea apei fierbinți este suficientă.

Produse ce dezinfectează casa după răceală sau gripă

Elementele de curățare sunt esențiale pentru eliminarea germenilor. Produsele ce trebuie folosite depind de suprafață și spațiu. De exemplu, pentru baie se recomandă aplicarea de înălbitor diluat în apă așa cum indică producătorul. Bateriile, chiuvetele și toaletele sunt suprafețe potrivite pentru acest tip de curățare.

În ceea ce privește hainele, există produse dezinfectante care sunt mai eficiente în comparație cu detergentul obișnuit.

Pentru articole precum întrerupătoarele, clanțele ușilor sau capacele, pot fi folosite șervețele dezinfectante. Acesta este un produs comun și foarte eficient pentru eliminarea germenilor.

Protecție personală

La sfârșitul fiecărei etape de curățare, trebuie să vă spălați mâinile cu apă și săpun sau cu gel alcoolic. Virușii se pot răspândi rapid.

În plus, este necesară utilizarea echipamentului de protecție (mănuși, mască și ochelari). Aerisiți spațiile în care a fost prezent bolnavul.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Ponce García, Isabel, Morena Rayo, Susana, Villena Ferrer, Alejandro, Ayuso Raya, Mª Candelaria, Téllez Lapeira, Juan Manuel, Martínez Ramírez, Miriam,  Cinco preguntas clave en la Gripe: una Revisión de Guías. Revista Clínica de Medicina de Familia [Internet]. 2009;2(8):412-425. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=169614511007
  • Nypaver, Cynthia, Cynthia Dehlinger, and Chelsea Carter. “Influenza and Influenza Vaccine: A Review.” Journal of Midwifery and Women’s Health 1 Jan. 2021: 45–53. Disponible en: https://doi.org/10.1111/jmwh.13203
  • Pírez, Catalina et al. “Medidas de Prevención de Infecciones Intrahospitalarias.” Archivos de Pediatría del Uruguay 91 (2020): 60–61. Disponible en: http://www.scielo.edu.uy/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1688-12492020000700060&lng=es&nrm=iso&tlng=es
  • Ramos, Celso,  La influenza, una oportunidad para laprevención y el control. Salud Pública de México [Internet]. 2005;47(6):394-395. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=10647602
  • Sanabria- Rojas, Hernán A., Tarqui-Mamani, Carolina B., Encarnación- Gallardo, Edith E., Yagui-Moscoso, Martín J.,  Evaluación de las prácticas de control de infecciones de los trabajadores de la salud en un hospital de Lima Metropolitana, durante la epidemia de Influenza A H1N1. Revista de Salud Pública [Internet]. 2012;14(2):271-281. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=42225409007

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.