Luați propolis pentru răceală și gripă: vindecare naturală
 

Luați propolis pentru răceală și gripă: vindecare naturală

Știți care sunt beneficiile pentru sănătate ale propolisului? Știați că poate fi un adjuvant pentru ameliorarea simptomelor de răceală și gripă? Astăzi vă vom spune totul despre acest produs natural!
Luați propolis pentru răceală și gripă: vindecare naturală
Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu

Scris și verificat de medicul Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu.

Ultima actualizare: 22 august, 2021

Propolisul este un antibiotic natural excelent pentru răceală și gripă. Deși nu este un tratament de primă linie pentru aceste probleme de sănătate, poate fi un adjuvant cu beneficii imense. Dacă vă interesează vindecarea naturală, luați propolis pentru răceală și gripă!

Compoziția acestui ingredient natural poate varia în funcție de locația albinelor și de copacii și florile la care au acces. Cu toate acestea, în general, conține flavonoizi și alți compuși bioactivi cu potențial medicinal.

Primele simptome de răceală și gripă

Multe persoane nu pot face distincția între gripă și răceală, deoarece simptomele sunt similare. Totuși, răcelile sunt mai ușoare decât gripa și, de obicei, nu provoacă complicații grave.

În schimb, gripa este însoțită de următoarele simptome:

Prin urmare, este important să știți cum să vă tratați. În acest sens, cel mai bine este să solicitați asistență medicală, deoarece medicul vă poate oferi un diagnostic mai precis și, pe baza acestuia, un tratament potrivit. Medicul poate determina dacă este convenabil să completați tratamentul cu produse adjuvante, cum ar fi propolisul.

Fameie care are nevoie de propolis pentru răceală și gripă

Luați propolis pentru răceală și gripă: vindecare naturală

După cum s-a menționat într-un studiu publicat în Advances in Pharmacological Sciences, propolisul este o rășină pe care albinele o extrag din plante, din mugurii copacilor și din alte surse vegetale. Apoi, îl folosesc pentru a-și acoperi și proteja stupii.

Este alcătuit din rășină și ceară, precum și din ingrediente precum flavonoidele, mineralele, vitaminele și uleiurile esențiale. Are acțiune antioxidantă, antiinflamatoare și antibacteriană.

În general, este recomandat ca remediu complementar împotriva diferitelor tipuri de infecții, leziuni și boli. Deși dovezile sunt limitate, există descoperiri care susțin unele dintre utilizările sale terapeutice.

Beneficiile propolisului pentru sănătate

Deși nu este încă acceptat ca tratament de primă linie împotriva gripei și răcelii, propolisul este un produs recomandat ca supliment pentru ameliorarea simptomelor acestor probleme de sănătate.

Conform cercetărilor publicate în Medicina complementară și alternativă bazată pe dovezi, este un produs cu proprietăți antiinflamatorii, antioxidante, antivirale și imunomodulatoare care, fără îndoială, ajută la tratarea acestor probleme respiratorii.

Așa cum este detaliat în acest studiu, este ideal pentru întărirea sistemului imunitar și îmbunătățirea răspunsului organismului împotriva agenților patogeni care cauzează infecții. În plus, efectele sale antivirale pot combate virusul care provoacă gripa.

Borcane cu propolis pentru răceală și gripă

Cum să luați propolis pentru răceală și gripă

Până în prezent, nu există nicio doză clară recomandată. Prin urmare, studiile care au fost făcute pe această temă recomandă efectuarea unor cercetări suplimentare. În general, experții nu consideră că acest produs are risc ridicat. Nu există rapoarte cu privire la efecte adverse, cu excepția persoanelor care sunt alergice la miere sau albine.

Un studiu recomandă consumul de aproximativ 70 de miligrame pe zi, dar aceasta nu este o recomandare a Food and Drug Administration (FDA). Adesea, producătorii sugerează o doză pe etichete. În orice caz, cel mai bine este să vă adresați medicului înainte de a lua astfel de suplimente.

Propolisul este disponibil în farmacii și magazinele naturiste. Este disponibil și în creme, unguente și loțiuni. În plus, îl puteți lua pe cale orală, deoarece există și tablete, extract lichid și capsule.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Centers for Disease Control and Prevention (CDC). (2018). Key Facts About Influenza (Flu). Retrieved from https://www.cdc.gov/flu/about/keyfacts.htm?CDC_AA_refVal=https%3A%2F%2Fwww.cdc.gov%2Fflu%2Fkeyfacts.htm
  • Wagh VD. Propolis: a wonder bees product and its pharmacological potentials. Adv Pharmacol Sci. 2013;2013:308249. doi:10.1155/2013/308249
  • Silva-Carvalho R, Baltazar F, Almeida-Aguiar C. Propolis: A Complex Natural Product with a Plethora of Biological Activities That Can Be Explored for Drug Development. Evid Based Complement Alternat Med. 2015;2015:206439. doi:10.1155/2015/206439
  • Miguel MG, Antunes MD. Is propolis safe as an alternative medicine?. J Pharm Bioallied Sci. 2011;3(4):479–495. doi:10.4103/0975-7406.90101
  • Lotfy, M. (2006). Biological activity of bee propolis in health and disease. Asian Pacific Journal of Cancer Prevention. Asian Pacific Organization for Cancer Prevention.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.