Este întărirea imunității cu lăptișor de matcă posibilă? - Doza de Sănătate
 

Este întărirea imunității cu lăptișor de matcă posibilă?

Apicultura reprezintă știința și arta prin care se menține sănătatea albinelor. Lăptișorul de matcă este unul dintre produsele obținute de la albine. Multe persoane se întreabă dacă acesta are abilitatea de a fortifica sistemul imunitar.
Este întărirea imunității cu lăptișor de matcă posibilă?
Anna Vilarrasa

Scris și verificat de nutriționistul Anna Vilarrasa.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Mierea, propolisul și lăptișorul de matcă sunt substanțe care provin de la albine. Datorită componentelor lor active, acestea sunt benefice pentru sănătate. Deși se pare că întărirea imunității cu lăptișor de matcă este doar un mit, acest produs a fost asociat cu efecte antibacteriene, antiinflamatoare, dezinfectante și antioxidante.

Ce este lăptișorul de matcă?

Lăptișorul de matcă este o substanță secretată de albinele lucrătoare. Acesta intră în categoria de „super-alimente” și are rolul de a hrăni larvele în primele trei zile de viață, precum și regina pe tot parcursul vieții sale.

Multe persoane au folosit lăptișorul de matcă pe post de remediu naturist de-a lungul secolelor. De fapt, acesta a fost foarte popular în apiterapia asiatică și în Egiptul Antic.

Ce proprietăți pentru sănătate oferă?

Din punct de vedere nutritiv, lăptișorul de matcă este un aliment cât se poate de complet și prezintă o concentrație mare de nutrienți. Conține apă, proteine, carbohidrați, lipide, vitamine (în special grupul B) și anumite minerale. Totodată, cercetătorii au descoperit în lăptișorul de matcă peste 100 de compuși organici adiționali, dintre care ies în evidență proteina royalactin și flavonoidele.

Datorită tuturor nutrienților amintiți, lăptișorul de matcă are o serie de proprietăți benefice. Flavonoidele din componența sa asigură efecte:

  • Antioxidante
  • Anti-îmbătrânire
  • Antiinflamatoare
  • Neurotrofice
Apicultor controlând albinele dintr-un stup

În ce situații putem profita de beneficiile lăptișorului de matcă?

Așa cum am menționat anterior, lăptișorul de matcă este un aliment foarte hrănitor. Însă oamenii ar trebui să-l consume doar din când în când, ca supliment alimentar. Mai jos îți, vom vorbi despre situațiile în care poate fi folosit.

Recuperarea fizică și psihică

Lăptișorul de matcă poate stimula funcțiile mintale și fizice la persoanele în vârstă. Conform unui studiu publicat în jurnalul Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, șoarecii tratați cu lăptișor de matcă prezintă un nivel mai scăzut de hormoni de stres. În ceea ce privește oamenii, studiul amintit a demonstrat o îmbunătățire a sănătății mintale la subiecții care au consumat lăptișor de matcă timp de șase luni.

Regenerarea țesuturilor și cicatrizarea

Lăptișorul de matcă ar putea fi util pentru vindecarea rănilor. Studiile pe subiecți vii și in vitro sugerează că acest produs reduce perioada de vindecare a rănilor și cojirea pielii. Fie că este administrat topic, fie că este consumat, lăptișorul de matcă poate fi folosit pentru a trata problemele cutanate.

Activitatea antibacteriană

Există diverse studii științifice legate de activitatea antibacteriană a acestei substanțe și a unora dintre componentele sale, în principal împotriva bacteriilor Gram-pozitive. Dar lăptișorul de matcă nu este foarte util când vine vorba de cele Gram-negative.

Alte studii arată că, datorită efectului său antimicrobian, lăptișorul de marcă ar putea fi eficient în combaterea bacteriilor rezistente la antibioticele clasice, cum ar fi stafilococul auriu. Este nevoie de studii adiționale în acest domeniu, deoarece rezistența bacteriilor la antibiotice reprezintă una dintre cele mai mari probleme de sănătate în zilele noastre.

Reducerea stresului oxidativ

Una dintre cele mai promițătoare proprietăți ale lăptișorului de matcă este efectul său antioxidant și antiinflamator. Cel puțin așa susțin anumite studii efectuate pe animale, cum ar fi cel publicat în jurnalul Neuroscience Letters. Acest beneficiu nu a fost confirmat încă la subiecți umani, dar rezultatele preliminare sunt promițătoare.

Capsule cu lăptișor de martcă pentru întărirea imunității

Întărirea imunității cu lăptișor de matcă chiar este posibilă?

Lăptișorul de matcă are proprietăți antibacteriene, drept pentru care este util pentru a combate infecțiile.

Însă nu putem spune că lăptișorul de matcă poate fortifica sistemul imunitar. O asemenea afirmație este riscantă deoarece nu este susținută de cercetările actuale. Avem nevoie de mai multe studii înainte de a putea recomanda oamenilor să consume lăptișor de matcă pentru a-și întări imunitatea.

Ca să ai un sistem imunitar puternic, pune în aplicare următoarele sfaturi:

  • Adoptă o dietă sănătoasă și echilibrată, bazată pe alimente proaspete care îți oferă toți nutrienții de care ai nevoie.
  • Consumă alimente bogate în probiotice, care sunt benefice pentru intestine.
  • Adoptă o rutină de exerciții fizice și fii activ în fiecare zi.
  • Dormi suficient.
  • Pe cât posibil, evită stresul.
  • Unele suplimente te pot ajuta, dar trebuie să ceri mai întâi opinia unui specialist și să menționezi dacă suferi de vreo boală sau iei un medicament.

Concluzii

La fel ca propolisul și mierea, lăptișorul de matcă este foarte bogat în componente active precum acidul fenolic, trepenele și diverse enzime. Aceste substanțe stau la baza proprietăților sale benefice pentru organism.

Cercetările sunt încurajatoare. Trebuie însă să fie realizate mai multe studii pe oameni înainte de a putea stabili dacă lăptișorul de matcă este un supliment alimentar util pentru imunitate. Deocamdată, dacă experimentezi simptomele unei infecții, cel mai bine este să consulți un cadru medical pentru a obține sfaturi utile.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Cornara L, et al. Therapeutic Properties of Bioactive Compounds from Different Honeybee Products. Front Pharmacol. Junio 2017. 28 (8):412.
  • Fratini F. Royal Jelly: An ancient remedy with remarkable antibacterial properties. Microbiological Research. Noviembre 2016. 192: 130-141.
  • Morita H, et al. Effect of royal jelly ingestion for six months on healthy volunteers. Nutrition Journal. Setiembre 2012. 11(77).
  • Visweswara Rao P, et al. Honey, Propolis, and Royal Jelly: A Comprehensive Review of Their Biological Actions and Health Benefits. Oxidative Medicine and celular longevity.  Julio 2017.
  • Ito, Satoru, et al. “Antidepressant-like activity of 10-hydroxy-trans-2-decenoic acid, a unique unsaturated fatty acid of royal jelly, in stress-inducible depression-like mouse model.” Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine 2012 (2012).
  • Park, Min Ji, et al. “Major royal jelly protein 2 acts as an antimicrobial agent and antioxidant in royal jelly.” Journal of Asia-Pacific Entomology 22.3 (2019): 684-689.
  • Teixeira, Renata Roland, et al. “Royal jelly decreases corticosterone levels and improves the brain antioxidant system in restraint and cold stressed rats.” Neuroscience letters 655 (2017): 179-185.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.