Cum se elimină păduchele lânos de pe plante
Dăunătorii din grădini și livezi sunt o durere de cap. Problema este că, dacă nu îi depistam la timp, se răspândesc și infectează toate plantele, atât în interior, cât și în exterior. Astăzi vom trece în revistă cum se elimină păduchele lânos într-un mod simplu și eficient!
Păduchele lânos este unul dintre cele mai frecvenți dăunători, deși există mai multe modalități de a-l eradica.
Ce este păduchele lânos și cum să-l identificăm?
Numele său științific este Planococcus citri și este cunoscut și sub denumirea de cotton melybug sau coșenilă făinoasă. Este o insectă care afectează diferite specii de plante, preferând pomii fructiferi și mai ales citricele. Există mai multe tipuri, cum ar fi păduchii striați, cu coadă lungă și cenușii, printre altele.
Se încadrează în grupul dăunătorilor polifagi.
Acest tip de dăunător are formă ovală și este acoperit de o substanță albă sau gălbuie. Modul său de hrănire constă în a suge seva plantelor pe care le atacă. Planta este slăbită, iar păduchele devine mai puternic. Nu numai că ia hrana din plantă, ci facilitează și proliferarea virușilor și ciupercilor.
Masculul și femela sunt diferiți și îndeplinesc funcții distincte. Femela este mai mare și este cea care secretă substanța albicioasă pentru a proteja ouăle, care pot fi până la 2000. Masculul, în schimb, este mai mic, trăiește foarte puțin și practic singura lui funcție este fecundarea.
Prezența păduchelui lânos pe plante este mai frecventă în lunile de vară și primăvară. Una dintre principalele probleme este faptul că este foarte dificil de detectat la început. Acest lucru se întâmplă deoarece se atașează de zone ale plantei care nu sunt foarte vizibile.
Descoperiți: 7 secrete pentru cultivarea conopidei
Cum se elimină păduchele lânos cu pesticide naturale?
Dacă observați că planta are frunze galbene, pierde flori și fructe și are un aspect general prost, este posibil să fi fost infectată. De asemenea, păduchele lânos atrage furnicile, așa că trebuie să fiți vigilenți.
Verificați spatele frunzelor, îmbinările și crenguțele ascunse. De îndată ce observați substanța albă produsă, trebuie să acționați rapid.
Săpun de potasiu
Unul dintre insecticidele naturale eficiente este săpunul de potasiu. Când intră în contact cu dăunătorul, acesta înmoaie carapacea și ajunge să sufoce păduchele lânos.
Ulei de parafină
Este un insecticid natural care este fabricat din parafină. Acționează prin formarea unei pelicule care protejează planta. Are efect pe termen lung și este foarte eficient. În general, este utilizat pe scară largă în culturile în care există măslini și lămâi.
Pământ de diatomee
În acest caz, când intră în contact cu dăunătorul, îl usucă. Deși nu este cea mai folosită metodă de eliminare a păduchilor, este excelentă în eradicarea lor în cazul cactușilor și al plantelor suculente.
Piretrină
Substanța se obține prin amestecarea compușilor organici de origine naturală care provin din anumite flori. Vă recomandăm să citiți cu atenție eticheta produsului pentru a folosi dozele adecvate în siguranță.
Cum se elimină păduchele lânos cu remedii naturiste?
Ulei de neem
Este un ulei vegetal care are o mare putere insecticidă. Trebuie să diluați o lingură într-o sticlă medie de apă și să adăugați câteva picături de săpun lichid. Stropiți plantele cu acest preparat de trei ori pe săptămână.
Săpun
Pentru această opțiune, va trebui să diluați săpunul lichid în apă și să adăugați alcool metilic. Toate cele trei ingrediente sunt folosite în părți egale.
Puneți preparatul într-un spray și aplicați pe zona afectată o dată pe săptămână.
Buburuze
Buburuzei Cryptolaemus montrouzieri îi place să mănânce păduchi, așa că trebuie doar să mergeți la un magazin specializat și să cumpărați câteva insecte. După câteva zile, nu veți mai avea păduchi lânoși.
Descoperiți: Beneficiile humusului de râme pentru grădină
Alcool
În acest caz, folosiți alcool atunci când udați plantele. Veți folosi alcool izopropilic cu apă și veți uda tulpinile și frunzele bolnave de două ori pe lună. Deși este o metodă foarte eficientă, nu este recomandată pentru plantele delicate, ci mai degrabă pentru cactuși.
Prevenirea este mai bună decât eliminarea păduchilor lânoși
Sperăm că puteți profita de aceste metode pentru a eradica dăunătorul și a reda sănătatea plantelor. Amintiți-vă că prevenția este unul dintre cele mai bune instrumente. Nu udați prea mult plantele, tăiați-le frecvent și urmăriți furnicile!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Viñuela, E., Handel, U., & Vogt, H. (1996). Evaluación en campo de los efectos secundarios de dos plaguicidas de origen botánico, una piretrina natural y un extracto de neem, sobre Chrysoperla carnea Steph.(Neuroptera: Chrysopidae). San. Veg. Plagas, 22(1), 97-106.
- Edgar, O. E. (1997). Efectividad biológica de insecticidas no convencionales metarhizium anisopliae y la piretrina para el control de plagas del maíz.
- Nicolás, H. C. (2011). Ventajas y desventajas de los insecticidas químicos y naturales. Universidad veracruzana. Facultad deficiencias químicas, 74.
- Delgado Jiménez, J. A., & Espinoza Lozano, L. (2021). Uso de insectos nativos en el control biológico de las cochinillas algodonosas presentes en las plantas ornamentales dela ciudad de Guayaquil(Doctoral dissertation, ESPOL. FCV.).
- Coto, J. L. P. (2015). Cochinilla acanalada: Icerya purchasis. Revista Agroecológica de Divulgación, (22), 55-55.
- Malagón, J., & Monzó, J. C. (2014). Los trips y las cochinillas algodonosas, plagas emergentes en el cultivo del caqui. Phytoma España: La revista profesional de sanidad vegetal, (259), 44-51.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.