7 secrete pentru cultivarea conopidei
 

7 secrete pentru cultivarea conopidei

Înainte de a cultiva conopidă, verificați soiul, clima, solul și alți factori pe care îi prezentăm în acest articol. Este singura modalitate de a avea succes!
7 secrete pentru cultivarea conopidei

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Conopida aparține aceleiași familii ca broccoli și varza. Toate sunt legume crucifere, bogate în nutrienți. Dacă aveți condițiile optime, cultivarea conopidei acasă merită tot efortul!

Există mai mulți factori ce trebuie luați în considerare pentru a avea succes. De exemplu, tipul de climă, solul și soiul potrivit. Conopida crește în climat temperat, iar înflorirea ei nu trebuie să coincidă cu lunile călduroase sau geroase.

7 secrete pentru cultivarea conopidei

1. Soiuri și perioadă de cultivare

Puteți găsi soiuri timpurii de conopidă. Ciclul lor este de aproximativ 90 de zile. Soiurile târzii sunt semănate în lunile martie și aprilie, transplantate în mai și iunie și recoltate în august și septembrie. În acest caz, ciclul este de aproximativ 200 de zile.

2. Climă

După cum am menționat, conopida se descurcă foarte bine în climatele temperate, dar totul va fi definit de soi. De exemplu, soiul de primăvară poate rezista iarna, iar cel de vară necesită o temperatură blândă.

Conopida se dezvoltă și crește între 15 și 21 grade Celsius. Variațiile ușoare nu contează. Din acest motiv, veți găsi semințe de soiuri timpurii, semitimpurii și târzii.

Persoană pasionată de cultivarea conopidei

3. Sol

Solul trebuie să fie foarte bine pregătit. Astfel, sămânța de conopidă se va dezvolta corect. Trebuie să conțină suficientă materie organică și să aibă un drenaj bun. Deși planta necesită umiditate, solul nu trebuie să fie îmbibat cu apă.

Pe de altă parte, pH-ul solului trebuie să fie aproape de neutru, luând ca referință 6,5 până la 7,5. Chiar înainte de însămânțare, solul trebuie să fie ferm și liber.

Trebuie să fertilizați pământul și să-l săpați. Apoi, transplantarea trebuie făcută în brazde situate la distanța de 70 – 90 centimetri, cu 50 centimetri între plante dacă soiul este timpuriu și  70 – 80 centimetri dacă soiul este târziu.

4. Îngrășământ și mulci

Culturile de conopidă au nevoie de nutrienți. Astfel, azotul joacă un rol important în creșterea acestei plante.

Prin urmare, trebuie să avem un compost de bună calitate. Mulcirea este o modalitate de a asigura nutrienții și de a păstra umiditatea la rădăcinile culturii de conopidă. Această tehnică se referă la înconjurarea tulpinii plantei cu legume sau minerale. Cu toate acestea, este recomandat să aplicați gunoi de grajd.

5. Irigare

În timpul dezvoltării conopidei, trebuie să-i asigurați suficientă apă. Frecvența udării va fi determinată de climatul zonei. Umiditatea solului este importantă, evitând cu orice preț îmbinarea cu apă.

6. Recoltare

Pentru a recolta conopida, trebuie să tăiați inflorescențele împreună cu câteva frunze fragede. Acestea din urmă se consumă și ele. Căutați căpățâni albe, deoarece cele galbene sunt un semn de coacere excesivă.

După recoltare, pot fi păstrate în frigider timp de o săptămână. Depozitați conopida capul în jos într-o zonă răcoroasă și ventilată.

7. Combinații favorabile

Printre combinațiile care favorizează cultivarea conopida se numără cartofii și ceapa. Cultivarea în apropierea plantelor precum menta sau rozmarinul va ajuta la limitarea paraziților.

Salata verde și spanacul sunt alte culturi acceptabile, deoarece ciclul lor vegetativ este scurt și nu va exista concurență pentru nutrienți.

Persoană care recoltează o salată
Salata verde este o cultură care poate împărți spațiul cu conopida.

Dăunători și boli de luat în considerare la cultivarea conopidei

La fel ca majoritatea culturilor, conopida poate fi susceptibilă la atacul bolilor și al dăunătorilor:

  • Hernia verzei: apare ca urmare a unei ciuperci ce produce umflături în tulpină și rădăcini, care ofilesc frunzele. Modul de a evita această boală este rotația la 4 până la 5 ani.
  • Fluturele verzei: acesta este un fluture alb cu puncte negre care depune ouă galbene pe frunze și ale cărui larve verzi devorează planta. Modul de a lupta împotriva acestui dăunător este prin îndepărtarea ouălor și a omizilor cu mâinile.
  • Musca verzei: seamănă cu musca de casă. Acest dăunător se instalează în tulpina plantei, făcând galerii și transformând frunzele în verde gri, acoperindu-le cu un strat gros de ceară. Este necesară eradicarea buruienilor concurente.

Un truc pentru a păstra conopida!

Dacă vreți să păstrați culoarea albă a conopidei, trebuie să aveți grijă la recoltare. Dacă împiedicați razele soarelui să lovească planta direct, preveniți decolorarea. Luați câteva frunze de conopidă și acoperiți căpățâna. Nu uitați că acest truc funcționează numai dacă soiul este alb.


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.