Cum să prepari conopidă gratinată în sos Bechamel

· 13 noiembrie 2018
Conopida în sos Bechamel este o modalitate delicioasă de a-ți hrăni organismul cu nutrienți benefici din ingrediente sănătoase și gustoase. 

Multe persoane nu folosesc niciodată conopida ca ingredient principal într-o rețetă. Chiar mai puține îndrăznesc să prepare un sos pentru lasagna din acest ingredient. Însă nu ne lăsăm descurajați de aceste statistici. Te invităm să înveți chiar azi cum să prepari conopidă gratinată în sos Bechamel!

Sigur, știm ce gândești acum. Este ciudat să amesteci două produse atât de diferite, cum sunt conopida și sosul Bechamel. Însă nu lăsa această idee să te țină pe loc. Așa cum susținem mereu pe pagina noastră, inovația și creativitatea sunt prevalente în bucătărie. În plus, gustul minunat al produsului final trebuie să fie, la rândul său, o motivație puternică!

Prin urmare, te încurajăm să înveți astăzi o rețetă inedită, dar delicioasă, care combină două tipuri de alimente care nu se regăsesc, de obicei, în același preparat culinar.

Motive pentru a găti conopidă gratinată în sos

Atunci când gătești, trebuie să iei în considerare un alt aspect esențial. Mai importantă decât plăcerea de a savura mâncărurile preferate este sănătatea ta.

Desigur, ai auzit multe voci spunându-ți că „trebuie să ai mai multă grijă de tine, stresul nu îți face bine”. Însă stresul nu este cauzat doar de activitățile de zi cu zi, ci și de lipsa nutrienților de calitate și a vitaminelor din alimentație.

Te-ar putea interesa și:

7 mâncăruri gustoase și sănătoase de adăugat în dietă

Conopidă gratinată în sos Bechamel bogată în acid folic

Rețeta de conopidă gratinată în sos Bechamel te scapă de griji. Ai auzit vreodată de acid folic? Acesta este un component esențial pe care femeile însărcinate trebuie să îl consume în cantitățile adecvate. Conopida este foarte bogată în acest nutrient.

Fie că ești însărcinată sau ai un nivel scăzut de energie, acordă o șansă rețetei de mai jos. Nu poți spune că un aliment nu îți place sau nu îți priește dacă nu îl încerci. 

Tocmai de aceea este bine să testăm mereu rețete noi. Trebuie să fim puțin mai îndrăzneți și să găsim opțiuni noi pentru a găti mâncăruri de calitate atât din punct de vedere al gustului, cât și al sănătății. În acest fel, putem avea o alimentație optimă din punct de vedere nutrițional.

Încearcă și tu! Hrănește-ți curiozitatea (și nu numai) și lărgește-ți repertoriul gastronomic. Astăzi poți învăța cum să prepari o rețetă delicioasă de conopidă gratinată în sos Bechamel.

Gândește-te puțin: un sos alb dulceag în contrast cu un ingredient crocant care îți încântă papilele gustative și îți menține organismul sănătos. Ce ți-ai putea dori mai mult?

Te invităm că citești și:

Conopida. Beneficii extraordinare pe care nu le știați

Cum să prepari conopidă gratinată în sos Bechamel

1. Rețeta clasică

Rețeta clasică de conopidă gratinată în sos Bechame

Da, aceasta este rețeta de bază. Chiar dacă pare ciudat, există, într-adevăr și alte versiuni ale aceluiași preparat delicios. Pentru început, te invităm să descoperi modul clasic de preparare a conopidei gratinate în sos Bechamel.

Ingrediente

  • 1 conopidă
  • 1 cană de lapte (250 ml)
  • 2 căni de parmezan (300 g)
  • 3 linguri de unt (60 g)
  • ½ cană de făină de grâu (75 g)
  • 1 lingură de sare (15 g)

Mod de preparare

  • În primul rând, spală bine conopida. Pentru a te asigura că o cureți în profunzime și îndepărtezi cât mai multe bacterii, pune conopida într-un castron în care ai adăugat părți egale de apă și oțet. 
  • Las-o să stea 25 – 30 de minute. Întoarce-o pe altă parte la fiecare câteva minute pentru ca soluția să acopere toată suprafața legumei.
  • După ce ai curățat conopida, scoate-o din apă, las-o să se usuce și pune-o deoparte.
  • Pune apoi niște apă la fiert, adaugă sare după gust și las-o să dea în clocot.
  • Adaugă apoi conopida și las-o să fiarbă până se înmoaie. Las-o câteva minute la răcit, taie-o în bucăți mai mici și mut-o într-un bol pentru salată.
  • Acum trebuie să prepari sosul Bechamel. Într-o cratiță mică, adaugă laptele, sarea și făina de grâu. Amestecă încet  și continuu.
  • Așteaptă până când sosul se îngroașă, apoi adaugă untul.
  • După ce sosul s-a îngroșat, mai amestecă puțin, apoi dă treptat focul mic până când îl stingi complet. Ține minte: sosul nu trebuie să fiarbă.
  • Acoperă fundul unui vas termorezistent cu sosul preparat și dă conopida prin răzătoare după ce s-a răcit.
  • Întinde uniform conopida rasă până acoperi complet suprafața vasului.
  • Repetă ultimii doi pași, alternând straturile de sos și conopidă rasă până umpli vasul. 
  • Preîncălzește cuptorul la 180°C. Adaugă apoi parmezanul deasupra conopidei cu sos.
  • Lasă preparatul la cuptor între 25 și 30 de minute, apoi bucură-te de gustul delicios al acestui fel de mâncare simplu și inedit.