Cum se face masajul pentru constipație?
Verificat și aprobat de medicul Diego Pereira
Masajul pentru constipație este o tehnică foarte veche, folosită tot mai des în zilele noastre. Constipația afectează aproape 27% din populație. În plus, măsurile farmacologice, precum laxativele sau clismele, pot avea efecte adverse.
Acest tip de masaj se concentrează pe stimularea mobilității intestinale. În acest fel, fecalele sunt propulsate spre exterior. Cu toate acestea, masajul pentru constipație nu se poate efectua oricum, ci trebuie să respectați anumite reguli.
Ce rol are masajul pentru constipație?
Înainte de a explica în ce constă masajul pentru constipație, trebuie să definim această problemă de sănătate. Constipația poate fi ocazională sau cronică. Primul tip este de scurtă durată și este asociat cu schimbări în alimentație, stres, consumul de medicamente, etc.
În schimb, constipația cronică apare atunci când problema persistă mai mult de trei luni. Există câteva criterii, numite Criteriile Roma, care definesc pe scurt constipația cronică după cum urmează:
- Prezența scaunelor dure în 25% din defecații
- Senzație de evacuare incompletă sau de obstrucție în 25% din încercările de a defeca
- Nevoia de a împinge puternic pentru a elimina fecalele
În constipația cronică, laxativele și clismele își pierd eficacitatea. De asemenea, pot provoca efecte secundare. De aceea, este esențial să căutăm măsuri alternative la aceste tratamente convenționale. O opțiune este masajul.
Descoperiți: Macrogol pentru persoanele cu constipație cronică
Cum se efectuează masajul pentru constipație?
Masajul pentru constipație este o tehnică folosită din cele mai vechi timpuri. Prin urmare, există diferite tipuri și moduri de a face acest lucru. Un studiu german a constatat faptul că cel mai eficient tip este cel clasic, urmat de tehnica numită Mayr Kur .
Ceea ce se urmărește prin această procedură este facilitarea mișcării peristaltice. Aceste contracții apar în tractul digestiv pentru a împinge conținutul fecal către exterior. Mai jos, vă explicăm pașii pe care trebuie să îi urmați.
Pregătirea pentru masajul pentru constipație
Înainte de a începe, se recomandă consumul unui pahar cu apă. În plus, ideal este să fi trecut două ore de la ultima masă. Trebuie să știți cum sunt localizate intestinele în interiorul abdomenului, pentru a vă concentra atenția asupra tranzitului normal al fecalelor.
Găsiți un loc confortabil în care să vă puteți întinde pe spate cu picioarele drepte. Puteți folosi un pat sau o canapea. Încercați să alegeți un loc liniștit și plăcut, pentru a vă putea concentra asupra procesului. Masajul va dura cel mult 25 de minute.
Începerea masajului
Trebuie să vă concentrați pe respirație. Încercați să inspirați profund, făcând abdomenul să participe la proces. Nu respirați folosind doar cutia toracică. Așezați mâinile pe abdomen și masați blând pielea.
Mai târziu, creșteți presiunea mâinilor pe abdomen. Ideea este să desenați un cerc cu mâinile în sensul acelor de ceasornic. Efectuați această mișcare încet, de câte ori este necesar.
Alte tipuri de masaj
În loc să desenați cercuri continue, puteți încerca să aplicați presiune în diferite puncte. Mai întâi, plasați mâna în dreapta sus și trageți o linie orizontală spre stânga. Apoi, apăsați în partea stângă sus a abdomenului și coborâți în fosa iliacă de pe aceeași parte. În acest fel, veți stimula diferite secțiuni ale colonului (intestinul gros).
Descoperiți: Apa cu sare de mare împotriva constipației: este eficientă?
Sfaturi suplimentare pentru a preveni constipația
Masajul este o tehnică sigură, care nu are efecte adverse și care poate fi efectuată ori de câte ori este necesar. Totuși, nu este indicat la femeile însărcinate sau la persoanele cu dureri abdominale. Ideal este să consultați medicul. Cunoașterea cauzei constipației ajută la tratarea acesteia în mod corespunzător. În plus, patologia depinde în mare măsură și de alți factori, precum dieta sau exercițiile fizice.
Pentru a scăpa de constipație, trebuie să adoptați obiceiuri sănătoase. Mâncați în fiecare zi la aceleași ore pentru a merge la toaletă în mod regulat. Mesele trebuie să includă alimente bogate în fibre. În același timp, trebuie să încercați să reduceți aportul de alimente ultraprocesate.
A bea suficientă apă pe tot parcursul zilei este un alt aspect fundamental. Beți între 1,5 și 2 litri pe zi. Dacă vă este foarte greu să faceți acest lucru, apelați la infuzii.
Nu trebuie să uitați că exercițiile fizice sunt unul dintre cei mai influenți factori. Când mergeți pe jos sau alergați, stimulați activarea tranzitului intestinal. De asemenea, menținerea mușchilor abdominali puternici vă poate ajuta să defecați mai ușor.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Baran, A., & Ates, S. (2019). The effects of abdominal massage in the management of constipation in elderly people: a randomized controlled study. Topics in geriatric rehabilitation, 35(2), 134-140. https://journals.lww.com/topicsingeriatricrehabilitation/Fulltext/2019/04000/The_Effects_of_Abdominal_Massage_in_the_Management.9.aspx
- Dehghan, M., Malakoutikhah, A., Heidari, F. G., & Zakeri, M. A. (2020). The effect of abdominal massage on gastrointestinal functions: a systematic review. Complementary therapies in medicine, 54, 102553. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0965229920318203
- Ernst, E. (1999). Abdominal massage therapy for chronic constipation: A systematic review of controlled clinical trials. Forschende Komplementarmedizin Und Klassische Naturheilkunde. Forsch Komplementarmed. https://doi.org/10.1159/000021240
- Lämås K., Lindholm L., Engström B., Jacobsson C. (2010). Abdominal massage for people with constipation: a cost utility analysis. Journal of Advanced Nursing, 66(8), 1719–1729. https://doi.org/10.1111/j.1365-2648.2010.05339.x.
- Mir Gort, A., Casanova Gonzalvo, C. (2014). Efectividad de la educación para la salud del masaje abdominal en Atención Primaria en adultos mayores de 65 años con estreñimiento y no institucionalizados. Universitat de Lleida. https://repositori.udl.cat/handle/10459.1/47419
- Rodríguez, T., Moreno, N., Bocic, G., Abedrapo, M., Azolas, R., Sanguineti, A., … & Díaz, M. (2019). Prevalencia y perfil epidemiológico de la constipación funcional en población adulta sana con los nuevos criterios ROMA IV. Revista de cirugía, 71(5), 425-432. https://www.scielo.cl/scielo.php?pid=S2452-45492019000500425&script=sci_arttext
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.