Laxativele pentru pierderea în greutate: riscuri
 

Laxativele pentru pierderea în greutate: riscuri

Pierderea kilogramelor în plus nu înseamnă că trebuie să ne angajăm în comportamente care ne pot afecta sănătatea. Utilizarea laxativelor pentru a pierde în greutate poate fi periculoasă.
Laxativele pentru pierderea în greutate: riscuri
Leidy Mora Molina

Verificat și aprobat de asistenta Leidy Mora Molina.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Unii oameni au o mare obsesie pentru a pierde kilograme. Acest lucru duce uneori la un comportament riscant. Mulți ajung să folosească laxativele pentru pierderea în greutate.

Trebuie să începem prin a clarifica faptul că acestea nu servesc ca metodă de slăbire sau ardere a grăsimilor. În plus, utilizarea lor necorespunzătoare, excesivă și nesupravegheată poate provoca daune grave sănătății, așa cum vom vedea mai jos.

Ce sunt laxativele și pentru ce sunt folosite?

Laxativele sunt o clasă de medicamente care ar trebui să fie consumate numai pe bază de prescripție medicală. Există două tipuri: cu administrare pe cale rectală sau pe cale orală.

Scopul lor este de a ajuta la mișcarea mai rapidă a alimentelor prin sistemul digestiv. În acest fel, ele accelerează sau ajută procesul de eliminare a fecalelor atunci când intestinul este afectat.

Sunt recomandate pentru a combate constipația, pentru a crește volumul scaunului sau pentru a ușura urinarea. De exemplu, dacă o persoană are o fractură de coccis, efortul în timpul defecării o poate afecta. În acest caz, laxativele contribuie la starea de bine.

Administrarea de laxative poate fi necesară și atunci când urmează a fi efectuate teste endoscopice. Cu toate acestea, medicul curant este cel care va stabili tipul de laxativ și doza, precum și intervalul de timp în care pacientul trebuie să le folosească.

Cele mai indicate sunt cele care conțin extracte din produse naturale. În cazul în care persoana în cauză are probleme frecvente, ceea ce este recomandat este creșterea consumului de fibre prin alimentație, profitând de proprietățile laxative naturale ale acestora.

Bărbat care a folosit laxativele pentru pierderea în greutate

Laxativele pentru pierderea în greutate: sunt eficiente?

A devenit o practică obișnuită ca unele persoane să folosească laxative pentru a încerca să slăbească. După cum am spus deja, acesta nu este scopul acestor medicamente.

În acest sens, conform rezultatelor unui studiu realizat în Barranquilla (Columbia) pe tineri între 14 și 18 ani la care au predominat comportamentele de risc asociate cu bulimia, 18,2% au recunoscut că s-au angajat în acest tip de practică.

În plus, se consideră că cei care au tendința de a dezvolta exces de greutate sau obezitate au mai multe șanse să facă acest lucru. Totuși, trebuie clarificat faptul că acest lucru nu se limitează doar la tineri, ci sunt implicați și adulții.

În ceea ce privește eficacitatea laxativelor pentru pierderea în greutate, efectul nu este dovedit. Greutatea care se pierde este constituită din lichide.

Laxativele afectează funcționarea intestinului gros, ajutând la tranzitul fecalelor. Cu toate acestea, ele nu elimină grăsimea subcutanată acumulată în organism. Acest lucru poate fi pierdut în alte moduri, prin dietă și antrenament.

O persoană care folosește laxativele pentru pierderea în greutate va pierde 1 sau 2 kilograme de lichide, cu minerale și electroliți. Dar, le va recâștiga când se va rehidrata.

Cu alte cuvinte, orice pierdere în greutate câștigată în acest fel va fi temporară. Singurul lucru care ar putea rămâne sunt tulburările asociate.

Riscurile utilizării laxativelor pentru a pierde în greutate

Există mai multe riscuri legate de utilizarea laxativelor pentru pierderea în greutate. Este o practică nesigură, care poate provoca diverse probleme de sănătate.

Deshidratare

Oamenii fac acest lucru fără supraveghere medicală. Prin urmare, pot folosi laxative care nu sunt adecvate pentru ei sau depășesc doza și durata de administrare. În consecință, poate apărea diaree severă, care duce la deshidratare și pierderea electroliților.

Acid uric și probleme renale

Prin creșterea deshidratării din cauza pierderii apei în scaun, scade producția de urină. Consecințele indică o funcționare defectuoasă a rinichilor și o creștere a acidului uric, care pot duce la apariția unor patologii precum guta.

Pierderea de nutrienți

Prin accelerarea tranzitului intestinal, organismul are mai puțin timp pentru a asimila substanțele nutritive. Lipsa de potasiu, de exemplu, poate duce la probleme musculare și aritmii cardiace. Menținerea acestei practici duce la dezechilibre, fără a afecta neapărat greutatea.

Anemie

O alta problema legată de lipsa anumitor nutrienți este anemia. Acest lucru a fost detectat la persoanele care suferă de tulburări de alimentație, cum ar fi anorexia.

Tulburări gastrointestinale

Pe termen lung, utilizarea laxativelor poate provoca iritații ale tractului digestiv superior și ale colonului, afectând permeabilitatea și funcția mucoasei intestinale.

Constipație

Intestinele pot înceta să-și facă treaba eficient, deoarece nu sunt obligate să își îndeplinească pe deplin funcțiile. Oricât de paradoxal ar părea, vom suferi de constipație.

Anorexie

Potrivit cercetărilor, tinerii care folosesc laxative pentru a pierde în greutate, precum și diferite pastile de slăbit, au un risc mai mare de a fi diagnosticați ulterior cu anorexie.

Fată ce folosește laxativele pentru pierderea în greutate

Dezvoltarea altor comportamente de dependență

Una dintre cele mai mari probleme legate de acest consum este faptul că adolescenții se angajează în comportamente riscante fără a lua în considerare consecințele. Pe lângă faptul că practica poate deveni dependență, este adesea asociată cu inițierea timpurie a consumului de substanțe nocive, cum ar fi tutunul, alcoolul și altele.

Slăbiți în siguranță

A avea o siluetă subțire poate deveni o obsesie. Deși ni se recomandă să avem o greutate sănătoasă, asumarea anumitor practici este riscantă pe termen lung.

Nicio dietă sau activitate care ne face să ne sacrificăm sănătatea nu poate fi benefică. A lua laxative pentru a slabi nu numai că ne afectează sănătatea, dar este inutil: nu vom slăbi.

Dacă vreți să slăbiți sănătos (adică fără să suferiți dezechilibre) și să transformați grăsimea în masă musculară, există două recomandări:

  1. Alimentație sănătoasă
  2. Sport regulat

Trebuie să mergeți la un specialist în nutriție și la un antrenor profesionist, care vă vor ajuta să concepeți o dietă și un antrenament adecvate nevoilor calorice și capacității proprii.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Borda Pérez M, Celemín Nieto AD, Celemín Nieto AN, Palacio L, Majul F. Bulimia nerviosa y factores de riesgo asociados en adolescentes escolarizados de 14 a 18 años en Barranquilla (Colombia). Salud Barranquilla. 2015;  31(1): 36-52.
  • Hidalgo-Rasmussen C, Hidalgo-San Martín A, Rasmussen-Cruz B, Montaño-Espinoza R. Calidad de vida, según percepción y comportamientos de control del peso por género, en estudiantes universitarios adolescentes en México. Cad. Saúde Pública Rio de Janeiro. 2011; 27(1): 67-77.
  • Levinson J, Sarda V, Sonneville K, Calzo J, Ambwani S, Austin B. Diet Pill and Laxative Use for Weight Control and Subsequent Incident Eating Disorder in US Young Women: 2001–2016.  American Journal of Public Health. 2020; 110. https://doi.org/10.2105/AJPH.2019.305390.
  • Mamou G, Sider A, Bouscary D, Moro MR, Blanchet-Collet C. Anemia in Anorexia Nervosa: The Best Way to Deal with it-An Overview of Literature. J Hum Nutr Food Sci 2016; 4(1): 1081-1089.
  • Tejada Cifuentes F. Alteraciones del equilibrio del Potasio: Hipopotasemia. Rev Clín Med Fam. 2008; 2 (3): 129-133

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.