Cum se face soluția de curățat tapițeria acasă?
 

Cum se face soluția de curățat tapițeria acasă?

Folosind o combinație de produse de uz casnic, putem crea agenți de curățare pentru tapițerie care elimină petele dificile. Vă învățăm cum să-i preparați!
Cum se face soluția de curățat tapițeria acasă?

Ultima actualizare: 19 aprilie, 2023

Mobilierul, pereții, podeaua și paharele se pătează. Acesta este un fapt inevitabil. Curățenia generală vă permite să păstrați toate elementele în stare bună, dar există pete care necesită un tratament special, mai ales când vine vorba de textile. Cum se face soluția de curățat tapițeria acasă?

Deși există opțiuni comerciale, formulele lor pot conține elemente nocive pentru țesături sau periculoase pentru oameni. În plus, trebuie să știți din ce material este fiecare tapițerie pentru a alege metoda de curățare potrivită.

Descoperiți cele mai simple modalități de a face soluția de curățat tapițeria pentru a îndepărta petele de mâncare, cerneală sau grăsime.

Analizați țesăturile înainte de a face soluția de curățat tapițeria acasă

Cel mai bun mod de a curăța tapițeria este aplicarea produselor potrivite. Așadar, trebuie să cunoașteți materialul de fabricație. În plus, puteți face un test într-o zonă discretă pentru a evalua modul în care materialul reacționează la apă sau la solvenți.

Unele tapițerii au marcaje:

  • W. Poate fi igienizată cu produse de curățare pe bază de apă.
  • S. Curățarea trebuie făcută cu solvenți uscați, fără apă. Fibrele nu reacționează bine la acest lichid.
  • WS sau SO. Se pot folosi atât produse pe bază de apă, cât și solvenți pentru curățare chimică.
  • X. Produsul nu este lavabil, așa că nu trebuie aplicată nicio soluție de curățare.

Cum se face soluția de curățat tapițeria acasă?

Preparând soluții de curățare acasă, evitați utilizarea produselor industriale. Potrivit unui studiu al Asociației Spaniole de Toxicologie, acestea pot fi periculoase dacă sunt confundate cu lichidele potrivite consumului uman. Prin urmare, etichetați fiecare recipient pentru a evita otrăvirea.

Materiale necesare pentru a face soluția de curățat tapițeria acasă

Există multe moduri de a face produse de curățare a tapițeriei acasă. Curățarea pielii este diferită de curățarea microfibrei.

De asemenea, petele generate de animalele de companie nu se curăță în același mod ca cele produse de cerneală sau alimente. Adunați următoarele articole:

  • Perie
  • Aspirator
  • Prosoape uscate
  • Ulei de măsline
  • Săpun de Castilia
  • Apă carbogazoasă
  • Fulgi de săpun
  • Alcool izopropilic
  • Apă caldă sau fierbinte
  • Bicarbonat de sodiu
  • Detergent de vase
  • Pulverizator
  • Oțet alb distilat
  • Ulei esențial de lămâie
  • Lavetă din microfibre

Prepararea unei soluții generale pentru tapițerie

O formulă eficientă pentru orice material textil și orice pată este cea pe bază de fulgi de  săpun . Amestecați 5 linguri de săpun cu 1 cană de apă fierbinte. Lăsați să se răcească și bateți pentru a genera multă spumă.

Luați o perie și aplicați spuma pe tapițerie. Este important să folosiți doar spuma, fără lichid. Frecați pata și apoi îndepărtați excesul cu o cârpă umedă.

Săpun răzuit
Săpunul răzuit poate fi folosit ca ingredient pentru soluțiile de curățare.

Cum se curăță tapițeria din microfibră

Articolele din microfibră sau piele sintetică nu au nevoie de prea mult săpun. Primul pas este igienizarea zonei, folosind aspiratorul pentru a îndepărta cât mai mult praf și murdărie.

Puneți 1/2 litru de apă caldă într-un recipient și amestecați-o cu 5 linguri mari de detergent de vase. Frecați tapițeria ușor cu spuma formată și o perie moale.

Curățați peria cu apă curată și adăugați spumă ori de câte ori este necesar. La final, îndepărtați excesul cu o cârpă umedă din microfibră și lăsați materialul să se usuce.

Cum se curăță tapițeria din piele

În acest caz, trebuie să utilizați produse diferite. În general, tapițeria din piele reacționează bine la oțetul alb distilat. Prin urmare, 6 linguri mari trebuie amestecate cu 1/2 cană de ulei de măsline. Preparați formula într-un recipient cu pulverizator.

Aplicați produsul și apoi ștergeți cu o cârpă uscată din microfibră. Repetați acțiunea pe toată tapițeria.

Cum se curăță tapițeria mașinii

Petrecem mult timp în mașină. Unii oameni chiar transportă animale de companie sau mănâncă la volan. Aceste lucruri pot provoca pete dificile. Există un amestec specific pentru eliminarea murdăriei de pe mocheta și tapițeria mașinii. De reținut că nu este util pentru tapițeria din piele. Amestecați 5 linguri de oțet, 2 linguri de detergent de vase și 1/2 cană de apă carbogazoasă.

Opțional, adăugați câteva picături de ulei esențial pentru a îmbunătăți mirosul mașinii. Pulverizați soluția pe toată tapițeria. Lăsați să acționeze 5 minute și pulverizați apă. Aspirați resturile de murdărie și umezeală cu un aspirator special.

Cum se face soluția de curățat tapițeria mașinii
Tapițeria auto se poate curăța cu soluții preparate acasă.

Cum se curăță tapițeria din stofă și piele sintetică

Multe piese de mobilier au tapițerie din piele artificială, in, bumbac, vinil sau un amestec de fibre. Amestecați 1/2 cană de oțet alb distilat, săpun lichid de Castilia și apă caldă. Pulverizați tapițeria de sus în jos. Terminați cu o cârpă din microfibră ușor umezită și lăsați tapițeria să se usuce.

Soluție cu propanol

Tapițeria marcată cu litera „S” are nevoie de un tratament special. Folosiți 2 căni de alcool izopropilic sau propanol puse într-un pulverizator.

Aveți grijă să nu aveți foc sau ventilație în apropiere, deoarece lucrați cu un element inflamabil.

Pulverizați puțin pe fiecare sector al tapițeriei și frecați ușor cu o perie cu peri moi. Curățați cu apă. Lăsați să se usuce câteva minute și apoi aspirați.

Realizarea unui produs de curățare acasă pentru tapițeria cu pete dificile

Există pete care sunt foarte dăunătoare pentru tapițerie. De exemplu, urina animalelor de companie este foarte greu de eliminat.

Îndepărtați pata cât mai curând posibil, pentru a preveni pătrunderea în țesătură. La început, folosiți cârpe uscate sau un aspirator, fără să apăsați sau să extindeți pata.

Apoi, diluați 2 linguri de oțet în 1/2 cană de apă și umeziți zona. După câteva secunde, uscați din nou.

Puteți folosi și bicarbonat de sodiu, deoarece neutralizează acidul. Pentru petele de cerneală, se recomandă pulverizarea unui amestec de propanol și oțet alb, apoi frecarea cu un burete.

Dacă aveți tapițerie cu litera „X” sau pete foarte greu de îndepărtat, apelați la un profesionist în domeniu.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Almarza E, Martínez M, , Sánchezde la Torre C.  Análisis químicos realizados en casos de intoxicaciones por detergentes y limpiadores. Revista de Toxicología [Internet]. 2002;19(2):79-84. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=91919205
  • Cáceres Espitia JJ, Caycedo Lozano L, Trujillo Suárez DM. Efecto bactericida del ácido acético presente en el vinagre, una alternativa a desinfectantes sintéticos o químicos. Revisión sistemática. bol.redipe [Internet]. 13 de enero de 2022 [citado 20 de enero de 2023];11(1):440-51. Disponible en: https://revista.redipe.org/index.php/1/article/view/1653
  • Graziano MU, Graziano KU, Pinto FMG, Bruna CQM, Queiroz RQ. Lascala CA. Eficacia de la desinfección con alcohol al 70% (p/v) de superficies contaminadas sin limpieza previa. Rev. Latino-Am. Enfermagem [Internet]. mar.-abr. 2013. Disponible en: https://www.scielo.br/j/rlae/a/CfZMMxxqFn6mgd74MK8m8Sh/?lang=es&format=pdf
  • José Manuel Perdigones Hita. Limpieza del mobiliario interior. IC Editorial, 2021. Extraído de: https://books.google.es/books?hl=es&lr=&id=KI40EAAAQBAJ&oi=fnd&pg=PT6&dq=limpieza+tapizados&ots=oEbg9VMK8z&sig=3zZ6dbQqq0jhObz6iNsbAOLQ8V0#v=onepage&q=limpieza%20tapizados&f=false
  • López-Naranjo F, Sosa-Martínez A. B, Altagracia- Martínez M, Ochoa-Chico J. M, , Córdova-Moreno R.  Modelo educativo para el estudio toxicológico de  productos de limpieza de uso comercial. Revista Mexicana de Ciencias Farmacéuticas [Internet]. 2015;46(1):33-40. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=57946147004

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.