Cum să curățați scaunele auto acasă?
 

Cum să curățați scaunele auto acasă?

Spălătoria auto nu este singura opțiune pentru curățarea scaunelor auto. Aflați cum să le faceți să arate impecabil acasă!
Cum să curățați scaunele auto acasă?

Ultima actualizare: 15 noiembrie, 2022

Vărsarea mâncării sau a băuturilor, reziduurile de țigări și praful sunt doar câteva dintre cele mai comune probleme cu care se confruntă posesorii de mașini. Curățarea este foarte enervantă, dar ceea ce nu știți este că poate fi făcută foarte ușor acasă. Fie că vă place sau nu, trebuie să curățați scaunele auto acasă!

Este important să curățați scaunele auto cu materialele adecvate pentru a nu afecta țesătura tapițeriei. Nu există senzație mai plăcută ca cea pe care o aveți atunci când vă urcați în mașină și aceasta miroase frumos.

Materiale și articolele necesare ca să curățați scaunele auto acasă

Pentru scaunele din material textil aveți nevoie de următoarele:

  • O spatulă
  • Detergent pentru tapițerie sau detergent obișnuit
  • Spumă uscată
  • Soluție pentru curățat geamurile
  • Alcool

Pentru scaunele din piele, articolele esențiale sunt următoarele:

  • Prosoape din microfibră
  • Piele de căprioară
  • Soluție pentru curățat pielea
  • Soluție pentru protejarea pielii

Nu în ultimul rând, pentru ambele tipuri de scaune veți avea nevoie de următoarele:

Pași necesari ca să curățați scaunele auto acasă

Iată care sunt pașii pe care trebuie să-i urmați după ce ați strâns articolele necesare. Dacă îi urmați corect, rezultatul va fi fabulos.

1. Ce poate afecta scaunele auto?

Curățarea este esențială pentru întreținerea vehiculului, iar durata sa de viață va depinde de felul cum îl îngrijiți. Dacă doriți să câștigați lupta împotriva murdăriei, trebuie prima dată să identificați care sunt dușmanii curățeniei:

  • Tutunul: Atunci când fumați în mașină sau când pur și simplu depozitați chiștoacele în scrumieră, mirosul de tutun se impregnează.
  • Mâncarea: Veți fi surprinși să aflați unde pot ajunge resturile de mâncare, ca să nu mai vorbim de acele produse care se topesc, precum ciocolata.
  • Băuturile: Atunci când mașina este în mișcare și consumați sucuri, cafea sau alte băuturi, sunt șanse foarte mari să le vărsați. Puteți fi siguri că vor apărea pete.
  • Noroiul și nisipul: Este imposibil să împiedicați persoanele care urcă în mașină să nu lase nisip sau noroi de pe picioare, mai ales în anotimpurile ploioase. Dacă este vorba de copii, inclusiv tapițeria se va murdări.
  • Machiajul: În cazul femeilor, uneori timpul este foarte scurt și nu au timp să se machieze acasă, iar scaunele mașinii ajung să plătească. Acestea sunt expuse la pete de ruj, fond de ten sau orice alt produs cosmetic.
  • Fluidele corporale: Adulții și tinerii își pot controla nevoile fiziologice, dar cei mici nu o pot face mereu. Se întâmplă des ca aceștia să urineze în mașină, deoarece nu se mai pot abține.
Mâncare fast food în mașină
Mâncarea din mașină devine murdărie. Este aproape inevitabil.

2. Aspirați scaunele auto

După ce ați aflat cei mai comuni factori care pot murdări scaunele auto, este necesar să aspirați cu conștiinciozitate fiecare colț al mașinii, în special cele mai greu accesibile locuri. Faceți acest lucru din mijloc spre exterior, insistând în zonele din spatele scaunelor și dedesubtul acestora.

Vă sfătuim să repetați această activitate o dată pe săptămână. Astfel, veți elimina praful și resturile de alimente și veți vedea mai bine petele.

3. Curățați scaunele din material textil cu produse speciale

După aspirare, una dintre opțiuni este să utilizați o spumă uscată. Aplicați-o pe tapițerie și așteptați câteva minute să-și facă efectul.

Utilizarea unui detergent special pentru tapițerie este mai simplă, dar puteți folosi și alte produse (precum detergentul pentru rufe), atât timp cât nu conțin substanțe care deteriorează materialul textil. Procesul clasic constă în frecarea ușoară, dar fermă, clătirea și uscarea. Cu toate acestea, unele pete pot fi încăpățânate și vor necesita o altă procedură:

  • Noroiul: Dacă se îndepărtează greu, mai întâi încercați să folosiți o perie uscată. Apoi, utilizați detergentul diluat cu apă pentru a înmuia restul de noroi și a-l îndepărta complet. Pentru acest lucru, este indicată o perie mai dură.
  • Guma de mestecat: Pentru îndepărtarea gumei de mestecat, aceasta trebuie întărită. Secretul este să plasați o bucată de gheață pe aceasta și gata! O puteți dezlipi ușor cu o spatulă.
  • Lichidele: Experții sugerează să acționați rapid în cazul băuturilor vărsate, deoarece în afara petelor, vă veți confrunta cu mirosuri neplăcute din cauza umidității și a descompunerii. Începeți prin a absorbi lichidul cu șervețele sau cârpe. Apoi, folosiți detergentul așa cum v-am explicat deja. La final, amestecați un produs pentru curățarea geamurilor cu apă și pulverizați-l pentru a neutraliza mirosul neplăcut.
  • Ciocolata: O cârpă umedă cu săpun va fi suficientă pentru a elimina ciocolata de pe tapițerie.
  • Cerneala: Secretul este să combinați alcool cu puțină apă, soluție care este ideală pentru înlăturarea petelor de cerneală.
  • Grăsimile: Folosiți produse mai puternice, bazate pe compuși precum acetona sau benzolul.
  • Sângele: Nimeni nu este scutit de accidentări, iar sângele poate păta scaunele. Pentru a-l îndepărta, amestecați spuma uscată cu un detergent ușor sau folosiți apă cu sare. Dacă este uscat, glicerina este cea mai indicată.
  • Vărsăturile: Acestea sunt cele mai enervante! Începeți prin îndepărtarea reziduurilor solide și apoi frecați cu o perie și detergent.

Oricare dintre aceste metode trebuie folosite cu ușile deschise. Lăsați-le așa timp de cel puțin o jumătate de oră.

4. Curățați scaunele din piele cu produse speciale

Pentru a menține acest tip de tapițerie în stare perfectă, umeziți un prosop din microfibră cu apă și ștergeți toate scaunele. În acest fel, vă veți lua la revedere de la cele mai simple pete. Ștergeți imediat orice urmă de apă cu ajutorul unei cârpe uscate.

În această ordine de idei, puteți folosi pielea de căprioară pentru a întinde detergentul pentru piele folosind mișcări circulare și delicate. Dacă observați pete persistente, cel mai bine este să folosiți o perie moale.

Ulterior, îndepărtați excesul de produs cu ajutorul unui alt prosop din microfibră. Acum, utilizați produsul special pentru întreținerea pielii și întindeți-l manual sau cu un aplicator. Este esențial să îl lăsați să acționeze aproximativ 10 sau 15 minute.

5. Folosiți un umidificator sau un odorizant

După ce ați curățat totul foarte bine, nu vă rămâne decât să îmbunătățiți mirosul. Astfel, șofatul mașinii va fi mai plăcut.

Din fericire, pe piață puteți găsi odorizante naturale și umidificatoare în care puteți adăuga un ulei aromatic la alegere. Acestea sunt cele mai potrivite, deoarece nu dăunează mediului sau organismului.

Femei care ascultă muzică acasă
Este plăcut să călătoriți într-o mașină cu scaune curate, dar pentru asta trebuie să dedicați timp în fiecare săptămână.

Când să spălați scaunele auto la un profesionist?

Fără îndoială, apelarea la atelierele specializate este cea mai scumpă alternativă. Aceasta trebuie să fie ultima soluție.

Produsele industriale folosite în aceste ateliere sunt foarte eficiente și, prin urmare, vor lăsa scaunele auto foarte curate. Un exemplu bun este cazul în care există un miros puternic de vărsătură, urină sau fecale. De asemenea, această soluție este potrivită atunci când vă confruntați cu pete care nu dispar cu niciun truc casnic.

Curățați periodic scaunele auto acasă!

Lipsa de timp sau oboseala sunt doar scuze pentru amânarea repetată a curățării scaunelor mașinii. Această întârziere înseamnă acumularea murdăriei, a petelor, a grăsimii și a resturilor de alimente.

Este timpul să luați măsuri și să stabiliți un program de curățare care să se potrivească rutinei voastre și modului în care folosiți mașina. Puteți efectua o curățare superficială săptămânal și, la fiecare câteva luni, una mai profundă.

Trebuie să știți că cel mai bine este să curățați orice murdărie atunci când apare. Nu în ultimul rând, amintiți-vă că cel mai bun mod de a păstra scaunele în stare bună este să evitați, pe cât posibil, orice posibilitate de a le murdări.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Portillo J. Diseño y desarrollo de un producto de limpieza específico para moquetas y tapicerías. Estudio del proceso de industrialización. España: Universidad Politécnica de Valencia; 2019.
  • Alarcón A. Un nuevo concepto para las tapicerías de vehículos. España: Universidad Politécnica de Valencia; 2020.
  • Rodríguez M. Diseño de ambientador con aprovechamiento de materias naturales como fragancias. Bogotá: Universidad Pontificia Javeriana; 2012.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.