Cum se integrează tapetul vintage în designul casei
Decorarea pereților casei înseamnă mai mult decât agățarea de tablouri și oglinzi. Tapetul vintage schimbă total aspectul camerelor, oferind eleganță, stil și nostalgie. Cum se integrează tapetul vintage în designul casei?
Tendința tapetului, tipică anilor ’70, a revenit cu mai multă forță în decorațiunile interioare, oferind culori și motive care se leagă ușor de trecut, dar se adaptează la moda prezentului.
Această metodă de acoperire este ideală pentru camuflarea imperfecțiunilor; în același timp, se remarcă prin simplitatea aplicării, prin caracteristicile lavabile și prin durata de viață. Deoarece există un număr infinit de modele, vă explicăm de ce ar trebui să alegeți tapetul vintage în designul casei.
Care este decorul cu tapet „de epocă”?
Vintage face aluzie la trecut, vechi și clasic. Acest concept, după cum a subliniat Corporația Națională Unificată de Învățământ Superior, s-a extins în modă și design. Versiunea „actualizată” a vechiului folosește imprimeuri discrete sau foarte spectaculoase, care oferă casei vibrații psihedelice, pop art sau detalii minimaliste.
Versatilitatea tapetului permite modele personalizate și diverse combinații. La recomandarea experților, cele mai bune rezultate se obțin dacă acoperiți doar o parte din încăpere și vopsiți restul.
În magazinele specializate, există tapet vintage realizat cu cerneluri și proceduri ecologice.
Tapetul vintage în designul casei
Datorită caracterului său practic, tapetul este o resursă convenabilă în decorarea locuințelor, așa cum afirmă revista Ars Bilduma. Este potrivit pentru living, zona de lucru și bucătărie. Secretul este moderația.
Tapetul vintage pot fi unicolor: ocru, verde, bej și albastru. Cu toate acestea, aspectul retro adevărat este oferit de modele precum următoarele:
- Tapet texturat
- Peisaje din junglă
- Imprimeuri florale
- Figuri geometrice
- Dungi orizontale și verticale
Descoperiți: Cum se reduce consumul de energie electrică cu trucuri de decorare
Cum se integrează tapetul vintage în designul casei
Succesul în utilizarea tapetului constă în alegerea unei zone adecvate. Nu acoperiți toți pereții; alegeți-l pe cel cu defecte sau pe cel pe care vreți să-l evidențiați. Puneți pe acel perete o anumită piesă de mobilier: tăblia patului, canapeaua, etc. Tapetul este un aliat excelent pentru a scoate în evidență un element central.
Hol
Modificați intrarea tradițională în casă cu tapet vintage. Pe lângă faptul că face o prima impresie excelentă, caracterul său antic se combină perfect cu mobilierul în stil clasic.
Sufragerie
Sufrageria are nevoie de elemente speciale. În acest caz, este recomandat să folosiți un perete mare, astfel încât designul să pară impunător. Culorile trebuie să se asorteze cu restul decorului. Palmierii, copacii, bambusul și florile sunt modele excelente.
Dormitor
În dormitorul matrimonial, puteți să creați o atmosferă complet vintage prin tapetarea cu modele florale sau unicolor, atât timp cât adăugați mobilier din lemn și potriviți lenjeria de pat cu paleta de pe pereți. În dormitorul copiilor, modelele clasice arată minunat lângă jucăriile tradiționale.
Bucătărie și sala de servit masa
Multe întâlniri cu oaspeții au loc în zona de servit masa, așa că aceasta este o cameră care necesită un aer special. Modelele nu trebuie să aibă neapărat legătură cu activitatea culinară. Folosiți imprimeuri ușoare cu aspect de acuarelă, flori sălbatice, peisaje din junglă sau grafică abstractă.
Asigurați-vă că designul nu umbrește alte elemente, precum gresia și mobilierul. Desigur, evitați să tapetați zona de preparare a alimentelor și zona chiuvetei, deoarece aburul și apa distrug tapetul.
Recomandăm: Cristalul feng shui: ce este și cum să-l integrezi în decorarea casei?
Asigurați-vă un tapet bun cu tapiserie „de epocă”.
După ce alegeți designul care se potrivește gusturilor voastre și știți ce zonă a casei merită schimbarea, nu mai rămâne decât o manoperă impecabilă. Lipiți cu grijă tapetul, astfel încât bulele de aer să nu strice decorul.
Multe modele au adeziv pe spate, dar pentru altele trebuie să folosiți lipici. Urmați instrucțiunile producătorului.
Întreținerea nu va fi greoaie dacă modelul este unul impermeabil. În acest caz, ștergeți tapetul cu un burete umed. Dacă nu este impermeabil, folosiți un aspirator.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Bartolomé García F. La popularización del papel pintado en España a lo largo del siglo XIX. Ars Bilduma. Vol. 11. 127-154. España; 2021. https://www.mendeley.com/catalogue/c5209cf7-21f8-353d-9e86-e19942b51daf/?utm_source=desktop&utm_medium=1.19.4&utm_campaign=open_catalog&userDocumentId=%7Bbe8b2416-68b1-4493-b854-809bfb4b3827%7D
- Sarmiento Rodríguez I. El vintage como parte del futuro. Corporación Unificada Nacional de Educación Superior. Colombia; 2022. https://repositorio.cun.edu.co/handle/cun/106
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.