Capitonarea ușilor: indicații și sfaturi
După o anumită perioadă de timp, este normal ca elementele casei să se deterioreze sau să aibă nevoie de întreținere. Utilizarea zilnică provoacă uzură care se poate reflecta în pete sau rugină, ceea ce afectează estetica locuinței. O tehnică interesantă de renovare este capitonarea ușilor.
Deși unii consideră că tapițarea este exclusiv pentru fotolii și canapele, adevărul este că poate fi aplicată și ușilor. Desigur, necesită timp, răbdare și cunoștințe. În continuare, detaliem pas cu pas procesul de capitonare a ușilor.
Capitonarea ușilor: indicații și sfaturi
Există mai multe materiale ideale pentru capitonare, cum ar fi cele textile sau pielea. În orice caz, instrumentele folosite sunt similare. Folosiți mănuși pentru a vă proteja mâinile.
Alegerea materialelor
Primul pas este identificarea materialelor necesare. Acest lucru depinde de tipul de ușă și de decorul dorit. Printre cele mai comune opțiuni avem PAL-ul, pielea naturală și pielea ecologică.
Un alt material important este căptușeala. Înainte de tapițerie, se pune un strat de pâslă, lână sau cauciuc sub formă de spumă.
Descoperiți: 7 sfaturi pentru a decora casa cu lumini neon
Instrumente
În ceea ce privește instrumentele, trebuie să aveți adeziv incolor. Este important ca acesta să nu conțină toluen, un solvent destinat vopsirii. În plus, aveți nevoie de următoarele:
- Foarfece
- Cuțit
- Ciocan
- Fir gros
- Cleme
- Bandă de protecție
- 3 metri de căptușeală și material de tapițerie
Demontare
Pentru a începe, trebuie să scoateți ușa din toc și să o puneți pe o suprafață dreaptă. Încuietorile și balamalele trebuie îndepărtate.
Materialul de umplutură trebuie tăiat în funcție de ușă. Lăsați cel puțin 1,5 centimetri la margine fără umplutură.
Primul strat
Umplutura trebuie așezată cu mare atenție, deoarece va fi dificil de mutat după lipire. În cazul materialelor subțiri, cum ar fi pâsla subțire, pot fi necesare două straturi. Este important lipiți bine acest material.
Tapițeria
În timp ce căptușeala se usucă, materialul ales pentru tapițerie trebuie tăiat. Trebuie lăsat un exces de trei centimetri, atât în lungime, cât și în lățime.
Lipiciul se întinde pe părțile fără umplutură pentru a acoperi bine marginile. Stofa sau pielea se așează peste adeziv, din nou cu mare precizie. În cele din urmă, se lasă să se usuce.
Se poate adăuga greutate deasupra pentru a accelera uscarea.
Decorare
După cel puțin 30 de minute de uscare, puteți folosi banda adezivă și firul gros pentru a marca modelul care va fi creat ulterior de cleme. Un model popular îl reprezintă romburile. Cu cât firul este plasat mai bine, cu atât desenul va fi mai drept.
Cu ciocanul, bateți clemele. Acestea trebuie să fie distribuite la distanțe similare.
Tăieri rămase și final
La sfârșitul designului decorativ, este necesar să lăsați puțin mai mult timp pentru uscare și apoi să tăiați excesul de material de tapițerie. Nu uitați de găuri pentru clanțe și încuietori.
Dacă doriți să capitonați ușa pe ambele părți, trebuie doar să repetați procesul. Mai târziu, puneți ușa înapoi în toc.
Avantajele capitonării ușilor casei
Deși pare să aibă un scop estetic, tapițarea ușilor oferă o serie de beneficii pentru locuință, de la o mai bună izolare fonică, până la o rezistență mai mare a materialelor.
La revedere umiditate
Deși nu toate materialele au aceeași rezistență, tapițarea ușilor le protejează de efectele umidității, o problemă foarte frecventă ce duce la deteriorarea lemnului,
Viață utilă
Folosirea unui strat de căptușeală și a altuia de material textil prelungește durata de viață utilă a ușii. Căptușeala îi conferă o rezistență mai mare la lovituri.
Dacă ușa este foarte uzată, va fi mult mai ușor și mai ieftin să înlocuiți tapițeria decât întreaga ușă.
Curățenie
Este normal ca ușile să se păteze și să se uzeze în timp, fie că sunt din lemn sau metal. Tapițeria împiedică aceste efecte și se îngrijește în mod simplu.
În funcție de material, se pot folosi diferite produse de curățare. Pentru pielea sintetică, evitați substanțele chimice. O cârpă umedă este suficientă în acest caz.
Izolare acustică
Un alt mare avantaj al capitonării ușilor este îmbunătățirea izolației fonice. Prin montarea unor straturi de căptușeală din pâslă sau cauciuc spumă, sunetul este diminuat. Capitonarea este o tehnică ideală pentru muzicienii care doresc să cânte acasă fără a afecta estetica locuințe.
Capitonarea ușilor: o alegere plăcută
Capitonarea ușilor nu are numai funcție de protecție, ci și efect decorativ. Desigur, fiecare material trebuie selectat atent pentru a se îmbina armonios cu restul mobilierului din interior.
Modelele pot fi foarte variate. Puteți alege forme romboidale, pătrate sau circulare. Nu este necesar să capitonați ușile casei. În general, dacă alegeți ușa de la intrare în living, de exemplu, ușile către alte camere vor rămâne necapitonate.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- French L. Instructions for Upholstering a Door [Internet]. The Sprouce [actualizado en Nov 04 19; citado en Dic 7, 22]. Disponible en: https://www.thespruce.com/how-to-upholster-a-door-1313489
- Harding L. How to Upholster Door Panels. [Internet]. eHow [citado en Dic 7, 22] Disponible en: https://www.ehow.com/how_7278532_upholster-door-panels.html