Logo image
Logo image

De ce reapare mereu herpesul?

3 minute
Virusul herpetic este activat și apare pe buze atunci când există factori declanșatori.
De ce reapare mereu herpesul?
Ultima actualizare: 01 martie, 2022

Mulți oameni au tendința de a suferi în mod repetat de boli care afectează cele mai vulnerabile organe, fie din motive genetice, fie din cauza obiceiurilor proaste sau deficiențelor nutriționale. Unul dintre aceste cazuri este cel al herpesului. De ce reapare mereu herpesul?

Ce este herpesul labial?

Herpesul este alcătuit din vezicule care apar în jurul buzelor ca rezultat al acțiunii virusului herpes simplex HSV-1. Veziculele apar și în alte zone ale corpului, potrivit acestui studiu al Universității Complutense din Madrid.

De obicei, debutează cu o ușoară furnicătură sau puțină mâncărime și, peste câteva ore, se poate transforma într-o bășică ce provoacă mâncărime și chiar durere.

Citiți mai mult: Sindromul Ramsay Hunt (Herpes zoster oticus)

Some figure

 

De ce reapare mereu herpesul?

Există puține persoane care suferă de herpes o singură dată în viață. Herpesul apare din când în când, deoarece virusul rămâne în organism.

În general, virusul HSV-1 este contractat în copilărie. Acesta ajunge în corp prin piele și se instalează permanent în celule. După cum ne arată Clinica Mayo în acest studiu, nu există nici un remediu pentru infecția cu virusul herpes simplex.

Medicația antivirală poate ajuta la vindecarea mai rapidă. Virusul rămâne în corp inactiv sau latent.

Factori declanșatori

Nu există o teorie clară. Cu toate acestea, au fost studiați unii factori care ar putea influența reactivarea virusului:

  • Stresul dezechilibrează corpul și slăbește imunitatea, potrivit Institutului de Hematologie si Imunologie  din Cuba.
  • Infecții și stări febrile cauzate de alți agenți patogeni
  • Administrarea unor medicamente, în special a antibioticelor, poate slăbi sistemul imunitar și poate facilita activarea herpesului.
  • Modificări hormonale legate de menstruație sau sarcină
  • Climă extremă. Expunerea la lumina soarelui sau temperaturile ridicate pot crește riscul e activare a virusului.
  • Intoleranțe alimentare. Uneori, organismul nu digeră bine anumite alimente precum glutenul, lactoza, soia, unele nuci, etc. Corpul suferă de un dezechilibru care îl poate face mai vulnerabil.
  • Afecțiuni intestinale. Potrivit unor cercetări, herpesul ar putea fi reflexul unei inflamații sau ulcerații a peretelui intestinal.

Tratamente alternative naturale

Este important să analizăm factorii declanșatori pentru a descoperi care dintre aceștia ne-ar putea afecta. Iată câteva alternative naturale care ne vor ajuta să prevenim și să tratăm herpesul:

Some figure

 

  • Echinacea: Această plantă medicinală este una dintre cele mai cunoscute atunci când vine vorba de întărirea sistemului imunitar, potrivit Universității de Stat din Iowa. O putem lua sezonier, când ne simțim mai predispuși la îmbolnăvire.
  • Propolis: Acest antibiotic natural întărește corpul, așa cum ne asigură această cercetare realizată în Laboratorul de cercetare a albinelor USDA-ARS.
  • Psyllium (Plantago psyllium): Dacă avem probleme intestinale, putem apela la această fibră de origine vegetală care facilitează tranzitul fără a irita intestinul. Acest lucru este afirmat în acest studiu efectuat la Universitatea din Helsinki (Finlanda).

Citiți mai mult: Simptome și tratament pentru herpesul oral

De asemenea, trebuie să fim foarte atenți la dietă și să evaluăm posibilitatea de a efectua un test de intoleranță alimentară.

Dacă eliminăm din dietă alimentele pe care nu le digerăm bine, nu numai că vom lupta împotriva herpesului, ci vom observa și o îmbunătățire importantă a sănătății.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Usatine, R. P., & Tinitigan, R. (2010). Nongenital herpes simplex virus. American Family Physician. https://doi.org/d8528 [pii]
  • Opstelten, W., Neven, A. K., & Eekhof, J. (2008). Treatment and prevention of herpes labialis. Canadian Family Physician. https://doi.org/10.1186/cc9185
  • Cunningham, A., Griffiths, P., Leone, P., Mindel, A., Patel, R., Stanberry, L., & Whitley, R. (2012). Current management and recommendations for access to antiviral therapy of herpes labialis. Journal of Clinical Virology. https://doi.org/10.1016/j.jcv.2011.08.003
  • Hijikata, Y., Yamada, S., & Yasuhara, A. (2007). Herbal Mixtures Containing the Mushroom Ganoderma lucidum Improve Recovery Time in Patients with Herpes Genitalis and Labialis. The Journal of Alternative and Complementary Medicine. https://doi.org/10.1089/acm.2006.6297

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.