Logo image
Logo image

De ce Turnul Eiffel este cu 6 metri mai înalt? Află motivul!

4 minute
Încă o dată, turnul stelar al Parisului a câștigat în înălțime. Cu adaosuri tehnologice, această construcție istorică este tot mai aproape de nori.
De ce Turnul Eiffel este cu 6 metri mai înalt? Află motivul!
Ultima actualizare: 19 iulie, 2022

Teoretic, Turnul Eiffel trebuia să reziste doar 20 de ani. A trecut mai bine de un secol și Turnul Eiffel este cu 6 metri mai înalt. Lucrarea măsoară acum 330 metri, ceva ce nu a fost estimat în 1889 când a fost ridicat pentru Expoziția Universală de la Paris.

Creatorul turnului, inginerul și omul de afaceri Gustave Eiffel, a reprezentat prin această construcție progresele tehnologice, arhitecturale și industriale ale vremii. Acest lucru este subliniat de revista National Geographic. Alături de acesta au lucrat Emile Nouguier și Maurice Koechlin, precum și arhitectul Charles León Stephen Sauvestre.

Ceea ce înalță astăzi simbolul parizian este legat de funcția sa inițială: transmisia posturilor de radio. La vremea respectivă, acest lucru nu a permis demontarea. Dar ce se ascunde în spatele noii lungimi adăugate doamnei de fier?

De ce Turnul Eiffel este acum cu 6 metri mai înalt?

După inaugurarea turnului, s-au adăugat niște antene care i-au crescut înălțimea. Fără aceste elemente, lucrarea măsura 300 metri. În anul 2000, ajunsese la 324 metri.

În 2022, monumentul a atins 330 metri grație unei noi antene de transmisie audio digitală. Antena este evaluată la 1 milion de euro și permite accesul la radio digital în capitală.

Pe contul de Twitter @LaTourEiffel, s-a anunțat transformarea unuia dintre cele mai vizitate obiective turistice din lume. Ansamblul a fost pregătit mai bine de 1 an, deoarece transferul și locația dispozitivului, a cărui greutate este de 350 kilograme, au intens coordonate.

Logistica a presupus închiderea accesului către turn pentru o dimineață întreagă, pentru siguranța trecătorilor.

Pe 15 martie 2022, călătorii și localnicii au apreciat modul în care un elicopter a ridicat antena în vârful turnului, unde așteptau tehnicienii care aveau să o ancoreze. Evenimentul din capitala Franței a fost transmis la televizor.

Contrar planurilor, execuția a durat doar 15 minute. A fost supravegheată de Sociedad de Explotación de la Torre Eiffel (SETE), responsabilă cu operațiunile asupra monumentului.

Citiți și: Ce este estetica în filozofie și ce studiază ea?

Some figure

Cum au salvat radioul și știința Turnul Eiffel?

Inițial, personalități din cultura și arta vremii au respins designul turnului Eiffel. Au condamnat construcția din oraș, argumentând că este de prost gust și că ar trebui distrusă.

Dar, de-a lungul timpului, în această lucrare din fier forjat capabilă să susțină peste 10.000 tone, inginerul a amenajat o încăpere în care a efectuat cercetări și măsurători astronomice. În plus, a susținut că, în viitor, proiectul va fi util pentru știință.

În 1900, Marina Franceză a ancorat o antenă radio în vârful turnului. Mai târziu, în timpul ocupației naziste a Parisului, dispozitivul a permis difuzarea canalelor germane.

De-a lungul anilor, pe turn au fost asamblate diferite antene de telecomunicații. Astfel de acțiuni l-au salvat de la dezmembrare. Astăzi, este un monument imposibil de separat de Franța.

Curiozități despre Turnul Eiffel

Datele oficiale de pe portalul Tour Eiffel afirmă că structura metalică cântărește 7.300 tone și este formată din 18.038 de bucăți de fier. Baza are 4 stâlpi așezați într-un pătrat cu latura de 125 metri.

Primul nivel are 57 metri înălțime, al doilea se ridică la 115 metri și al treilea la 276 metri. La etaj se ajunge cu liftul sau urcând 1.600 de trepte.

Mai multe curiozități ale emblemei orașului luminii sunt următoarele:

  • Ziua de naștere a turnului este pe 31 martie. Are deja 133 de ani.
  • A fost nevoie de 2 ani pentru a construi turnul, începând cu ianuarie 1887.
  • Proiectul lui Eiffel a câștigat un concurs cu 107 propuneri pentru a comemora centenarul Revoluției Franceze.
  • Timp de 4 decenii, a fost cea mai înaltă construcție din lume, până când a fost înlocuit de clădirea Chrysler din New York.
  • Vara este cu 18 centimetri mai înalt decât iarna ca urmare a expansiunii termice a metalului.
  • Este poreclit Margaret Thatcher, care a fost prim-ministru al Regatului Unit.
  • Înainte de Franța, proiectul a fost oferit mai multor orașe și toate l-au respins.
  • Este vopsit la fiecare 5 ani cu 50 tone de vopsea care previne coroziunea. La primul etaj, vizitatorii votează culoarea pe care o preferă pentru doamna de fier.

Citiți și: Efectul Forer: crezi în horoscop sau ghicitoare?

Some figure
O vopsea de protecție metalică trebuie aplicată pe turn din când în când pentru a preveni deteriorarea.

Va continua creșterea emblemei pariziene?

Turnul Eiffel a fost un aliat al radioului încă de la inventarea acestui mijloc de comunicare. Arhitectura sa merge mână în mână cu progresul tehnologiei, așa cum a conceput-o arhitectul la acea vreme.

Deocamdată, 330 metri este cea mai mare înălțime a turnului. Nu este exclus ca în viitor să devină o legătură cu știința și inovațiile puse în slujba cetățenilor. Este un adevărat simbol al Parisului!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Fernández, Tomás y Tamaro, Elena. Biografía de Margaret Thatcher. Biografías y Vidas. La enciclopedia biográfica en línea. España; 2004. https://www.biografiasyvidas.com/biografia/t/thatcher.htm
  • @LaTourEiffel. Twitter. Marzo; 2022. https://twitter.com/LaTourEiffel/status/1503693805761015814?cxt=HHwWjMC59ZTjmN4pAAAA
  • La Torre Eiffel en cifras. https://www.toureiffel.paris/es/el-monumento/cifras-clave
  • Sadurní JM. Gustave Eiffel, el ingeniero que iluminó París con su torre. National Geographic. 2022. https://historia.nationalgeographic.com.es/a/gustave-eiffel-ingeniero-que-ilumino-paris-su-torre_18027
  • Sociedad de Explotación de la Torre Eiffel (SETE). https://sete.toureiffel.paris/es/la-sete

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.