Demonul lui Laplace: este deja scris destinul?
 

Demonul lui Laplace: este deja scris destinul?

Demonul lui Laplace este un argument filozofic care susține că toate evenimentele din univers sunt determinate de lanțul neîntrerupt cauză și efect. Să vedem în ce constă ipoteza!
Demonul lui Laplace: este deja scris destinul?

Ultima actualizare: 22 mai, 2022

Demonul lui Laplace este un personaj imaginar care are capacitatea de a cunoaște cu exactitate locația și momentul fiecărei particule din univers. Cu alte cuvinte, este o entitate din afara universului care, pe baza informațiilor pe care le deține despre momentul prezent, poate nu doar să prezică ce se va întâmpla în viitor, ci și să cunoască începutul a tot ceea ce există.

Această abordare se bazează pe viziunea deterministă a universului, care susține că toate evenimentele fizice – inclusiv gândirea și acțiunea umană – sunt determinate cauzal de lanțul neîntrerupt cauză și efect. Prin urmare, starea actuală „determină” într-un anumit sens viitorul.

Determinism cauzal

Determinismul ocazional este un curent filozofic care susține că tot ceea ce se întâmplă are o cauză ce îl precede. Prin urmare, evenimentele prezentului sunt rezultatul unei serii de evenimente din trecut și, la rândul lor, sunt cauza unor evenimente viitoare.

Pentru a înțelege mai bine, imaginați-vă că evenimentele universului sunt o serie infinită de piese de domino așezate vertical, ce cad una după alta fără întrerupere. Căderea fiecărei piese se va datora căderii celei care o precedă, formând astfel lanțul de neîntrerupt cauză și efect. Rezultă că totul a fost predestinat încă de la începutul timpurilor. Prin urmare, destinul este deja scris.

De asemenea, acceptarea determinismului implică respingerea liberului arbitru, căci tot ceea ce facem este deja determinat de lanțul cauză-efect.

Trecutul cauzează prezentul, iar prezentul cauzează viitorul.
Piese de domino
Teoria deterministă poate fi exemplificată printr-un lanț domino de cauză și efect.

Demonul lui Laplace

Pierre-Simon Laplace (1749 – 1826) a fost un astronom, fizician, matematician francez și unul dintre cei mai mari oameni de știință ai tuturor timpurilor. De fapt, el este uneori denumit Newtonul Franței.

Laplace s-a dedicat analizei mecanicii cerești, perfecționând modelul propus de Newton. În plus, a participat la studiul unor molecule de gaz și particule atomice. El și-a imaginat posibilitatea de a prezice toate evenimentele prin știință.

Viitorul universului este determinat de starea sa trecută și prezentă. Atunci, dacă o entitate are suficiente informații, legile fizicii pot fi folosite pentru a determina întreaga istorie a univers.

Așa a apărut personajul imaginar cunoscut sub numele de demonul lui Laplace. Această ființă are capacitatea de a ști totul despre univers (inclusiv fiecare detaliu al particulelor subatomice care îl alcătuiesc). El aplică legile fizicii pentru a prezice cu precizie viitorul și a descrie trecutul.

Acest argument este valabil dacă determinismul este acceptat ca punct de plecare. După cum am analizat deja, starea actuală a evenimentelor este efectul stării anterioare și, la rândul său, reprezintă cauza celei care urmează.

Argumente împotriva demonului lui Laplace

Perspectiva deterministă a avut un succes deosebit. Universul a fost descris în termeni de mecanică clasică și sisteme liniare cauză-efect. Dezvoltarea ulterioară a mecanicii cuantice, a entropiei și a teoriei haosului a provocat tendința de a aplica logica predicției .

Mecanica cuantică

Mecanica cuantică prezintă un model indeterminist al universului. Particulele subatomice nu se supun cu adevărat legile mecanicii clasice. Prin urmare, comportamentul lor nu poate fi prezis, ci pot fi stabilite doar probabilități. Astfel, demonul lui Laplace nu poate identifica evenimentele viitoare.

Teoria haosului

Una dintre cele mai populare componente ale teoriei haosului este efectul fluture, care este cel mai adesea citat pentru a reprezenta efectele mari ale acțiunilor mici.

Acest efect tratează imprevizibilitatea evenimentelor. Așadar, baterea aripilor unui fluture poate provoca o tornadă, dar poate produce și un vânt ușor în altă parte.

De fapt, chiar dacă toate variabilele unui sistem sunt cunoscute, sistemul se poate comporta imprevizibil.

Fluture stând pe o floare
„Efectul fluture” a fost folosit în multe povești în imaginația populară și în producțiile science fiction.

Entropia

Entropia este dezordine și entropia universului este mereu în creștere. Așa că, universul va deveni din ce în ce mai dezordonat în timp și va fi mai greu de prezis cu precizie ce se va întâmpla.

În plus, demonul lui Laplace ar trebui să descifreze trecutul prin inginerie inversă a prezentului. Dar conceptul de ireversibilitate termodinamică complică acest lucru. Unele lucruri nu pot fi readuse la starea inițială în care se aflau, așa că devine imposibil să știm care era starea inițială a ceea ce este examinat acum.

Nu este o teorie depășită

După cum am văzut, mecanica cuantică, termodinamica și teoria haosului pun bazele respingerii existenței demonului lui Laplace.

Totuși, trebuie să avem în vedere că determinismul a avut și continuă să aibă o valoare incontestabilă în dezvoltarea științelor. De fapt, cercetătorii și-au bazat o mare parte din descoperirile lor pe principiul cauzei și efectului.

Deci, prezența determinismului și a indeterminismului în univers ne amintește de vastitatea lui și de cât de puține știm despre el.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.