Firul roșu al destinului – o legendă antică - Doza de Sănătate
 

Firul roșu al destinului – o legendă antică

Apariția firului roșu marchează un „înainte” și un „după” în viața ta, un moment special ce va altera pentru totdeauna modul în care privești dragostea.
Firul roșu al destinului – o legendă antică
Raquel Aldana

Scris și verificat de psihologul Raquel Aldana.

Ultima actualizare: 03 ianuarie, 2023

Există o legendă antică orientală care spune că fiecare dintre noi este unit prin firul roșu al destinului de iubirea vieții sale. Nu are importanță dacă deja suntem într-o relație cu altcineva sau dacă noi și această persoană specială locuim în capete opuse ale globului.

„N-ai cum să te desparți de sufletul tău, deci ai face bine să-i dai ascultare…” – Paulo Coehllo, Alchimistul

Firul roșu, pe care îl numim uneori destin, nu poate fi niciodată rupt. Indiferent cât de mult timp va trece până vom întâlni acea persoană destinată nouă și cât de departe suntem unul de celălalt, firul roșu ne va uni sufletele pentru totdeauna.

Firul roșu ne însoțește încă de la naștere și evoluează pe tot parcursul vieții noastre. Se spune că în fiecare seară când răsare luna, un fir roșu se înnoadă în jurul degetului mic al celor născuți în acea zi. În felul acesta îi unește pe fiecare în parte de sufletul lor pereche.

Acest fir decide viitorul persoanelor sortite una pentru cealaltă, ghidându-le sufletele de-a lungul vieții lor. Astfel sufletele vor fi mereu unite, chiar dacă fiecare locuiește într-o lume diferită.

Firul roșu al destinului ne leagă pe fiecare dintre noi de marea sa iubire

Iată ce ne spune legenda despre firul roșu al destinului:

Acum mult timp, un împărat a aflat că într-una din provinciile regatului său trăia o vrăjitoare. Aceasta avea darul de a putea vedea firul roșu al destinului. De îndată ce a aflat asta, împăratul a cerut ca vrăjitoarea să fie adusă la palat.

Împăratul a cerut vrăjitoarei să se uite la capătul celălalt al firului său roșu, pentru a-i spune cine îi era sortită ca soție. Vrăjitoarea a acceptat cererea acestuia și a început să-i urmeze firul.

Firul împăratului a condus-o pe vrăjitoare într-o piață, unde o țărancă sărmană care purta în brațe un prunc își vindea marfa. Vrăjitoarea s-a oprit în fața acestei femei și i-a cerut să se ridice în picioare.

Apoi, vrăjitoarea i-a făcut semn tânărului împărat să se aproprie și i-a spus acestuia: „Firul destinului tău se termină aici”.

Atunci împăratul a devenit mânios și, având impresia că vrăjitoarea încearcă să-și bată joc de el, a îmbrâncit-o pe țărancă, care încă își ținea în brațe pruncul. Aceasta își pierdu echilibrul și, în urma căzăturii, pe fruntea pruncului apăru o cicatrice.

Împăratul ordonă gărzilor sale s-o aresteze pe vrăjitoare și mai apoi a decapitat-o.

Mulți ani mai târziu, veni vremea ca împăratul să se însoare. Cei de la curte l-au sfătuit să-și ia drept soție pe fiica unui general puternic din regat. Acesta consimții și, în cele din urmă, veni și ziua nunții.

În acea zi împăratul văzu chipul viitoarei sale soții pentru prima oară. Când aceasta a ajuns la curte purta o rochie albă și fața sa era complet acoperită de un voal. Când împăratul ridică voalul, văzu că o cicatrice neobișnuită de pe fruntea fetei îi tulbura chipul frumos.

Firul roșu al destinului este o legendă orientală antică încă populară

Originea legendei firului roșu

Această legendă este foarte cunoscută în multe culturi europene. Nu este deloc neobișnuit să vedem în zilele noastre persoane cu fire roșii legate în jurul încheieturii mâinii.

Cât despre originea exactă a legendei, nu este clar dacă aceasta a luat naștere în China sau Japonia. Probabil legenda a fost influențată de faptul că artera cubitală conectează degetul mic al mâinii de inimă.

Alte surse ale legendei, în general cele din Occident, pun accent pe degetul mijlociu.

Inima este considerată a fi sursa vieții și lăcașul metaforic al sufletului, în care se află abilitatea de a iubi. Firul roșu leagă iubirea dintre o mamă și un tată, un frate și o soră, prieteni, parteneri de viață. Scopul acestui fir este să ajute oamenii să se cunoască și să se iubească unul pe celălalt.

Firul roșu și marile iubiri ale vieții tale

„Se spune că, în decursul vieții noastre, fiecare dintre noi are două mari iubiri: persoana pe care o vom lua în căsătorie și alături de care vom fi mereu. Aceasta poate va deveni mama sau tatăl copiilor noștri, alături de care ne vom petrece toată viața.

Dar se spune că există și o a doua mare iubire, acea persoană pe care o vom pierde mereu. O persoană de care am fost uniți încă din naștere. De care suntem legați atât de strâns încât parcă forțele chimice sfidează orice rațiune și ne împiedică mereu să avem un final fericit împreună.

Într-o zi fiecare dintre noi renunță… ne abandonăm căutarea și apoi, în mod neașteptat, întâlnim acea persoană mult visată. Dar ai mai grijă, pentru că din acel moment nu va mai trece nicio noapte în care să nu tânjești după atingerea și sărutul acelei persoane. Vei dori mereu să fiți din nou împreună.

Firul roșu ne leagă de persoana sortită nouă

Știi despre cine vorbesc pentru că, în timp ce citești aceste cuvinte, numele lui sau ei îți revine în minte. Poate că ai lăsat această persoană în urmă, ai încercat să pui capăt suferinței și să găsești pacea. Însă nu va trece nicio zi în care să nu-ți dorești ca el sau ea să apară din nou pentru a te perturba.

Pentru că uneori te simți mai plin de viață când te cerți cu cineva pe care îl iubești cu adevărat decât atunci când faci dragoste cu o persoană la care doar ții.

—Paulo Coelho

Influența firului roșu al destinului

Din când în când, se întâmplă să găsim o singură persoană care să întruchipeze cele două tipuri de iubire. Însă de cele mai multe ori acest lucru nu se întâmplă, fapt ce va produce multă suferință. Ambele tipuri de iubire sunt esențiale și trebuie să fim recunoscători pentru asemenea sentimente.

Firul roșu nu poate fi influențat de voința noastră. Nici măcar propria ignoranță nu-l poate rupe pentru că, deși ochii noștri nu-l pot vedea, firul roșu ne ghidează pe tot parcursul vieții.

Atunci când își face apariția, firul roșu marchează un „înainte” și un „după” în viața fiecăruia dintre noi. Acesta ne va altera pentru totdeauna concepțiile despre viață și dragoste.

Uneori coincidențele sunt atât de uimitoare încât nu poate fi vorba de un simplu accident al sorții. Sufletele tuturor oamenilor de pe această planetă sunt întrețesute într-un mod special. Există suflete pereche care sunt legate cu firul roșu al destinului, spirite ale căror destinație coincide.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Coelho, P. (2012). El alquimista. Barcelona: Planeta.
  • _______. (2006). La bruja de Portobello. Rio de Janeiro: Planeta.
  • Goggy, D. (dir.). (2016). El hilo rojo (film). Coproducción Argentina-Chile (100 minutos).
  • Gloria, E. (2004). Paulo Coelho: Los senderos del peregrino. Madrid: Ojos de Papel.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.