O relație de cuplu de succes – 4 secrete - Doza de Sănătate
 

O relație de cuplu de succes – 4 secrete

Pentru a evita monotonia într-o relație de cuplu, este esențial să fii creativ în fiecare zi. Un cuplu creativ este mai puternic.
O relație de cuplu de succes – 4 secrete
Bernardo Peña

Verificat și aprobat de psihologul Bernardo Peña.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

A fi într-o relație de cuplu de succes presupune a face un angajament care poate aduce atât fericire, cât și suferință nemăsurată. În momentul în care decizi să-ți împarți viața cu cineva, dragostea devine dintr-o dată insuficientă deoarece o relație de cuplu nu poate avea succes fără efort și dăruire.

Viața pe care o vei împărți cu partenerul sau partenera ta vă va permite amândurora să aveți acces la anumite experiențe care vă vor ajuta să vă dezvoltați ca indivizi, dar și să deveniți un cuplu mai puternic.

Orice relație de cuplu de succes necesită foarte multă atenție. Însă, din păcate, multe persoane tind să subaprecieze lucrurile care contează cu adevărat. Cu toții avem nevoie de relații benefice pentru a fi fericiți și sănătoși și a ne putea trăi viața la maxim.

O relație de cuplu sănătoasă, caracterizată prin iubire și armonie, îți poate aduce foarte multă fericire, te poate ajuta să devii o persoană mai bună și te poate face să simți că viața ta are într-adevăr un scop. Din acest motiv, merită să afli care sunt cei patru stâlpi fundamentali ai unei relații de cuplu de succes.

În acest articol, psihologul și sexologul Leticia Garcia îți va prezenta patru factori fără de care o relație de cuplu sănătoasă este imposibilă: comunicarea, încrederea, susținerea și creativitatea.

4 stâlpi fundamentali în orice relație de cuplu de succes

Comunicare

Relație de cuplu de succes prin comunicare

În absența comunicării, nicio relație de cuplu nu poate fi stabilă, iar cei doi parteneri riscă să intre într-o rutină plictisitoare. Este esențial să poți vorbi deschis cu persoana pe care o iubești, fără a trăi cu frica că acesta sau aceasta te va critica. Exprimându-vă nemulțumirile și confruntându-vă problemele cu empatie, vă veți putea înțelege mai bine unul pe celălalt, întărindu-vă relația.

La fel de importantă pentru o relație de cuplu de succes este comunicarea dorințelor sexuale și a nevoilor intime. Multe persoane au concepția eronată că este „anormal” să-și comunice dorințele partenerului sau partenerei. Însă aceștia nu realizează că acest lucru ar putea stârni noi pasiuni și preveni intrarea în rutină.

Încredere

Relație de cuplu de succes bazată pe dragoste

Încrederea este un alt factor indispensabil pentru o relație de cuplu de succes. Acest stâlp de temelie vă va face mai puternici și vă va permite să simțiți că vă completați unul pe celălalt. A avea încredere înseamnă a putea fi tu însuți, fără a-ți face griji că cel sau cea de lângă tine te judecă și te critică.

Criticile constructive sunt benefice. Însă partenerul sau partenera ta de viață nu ar trebui să încerce să te schimbe. Încrederea reciprocă nu poate fi atinsă decât dacă sunteți răbdători și dispuși să comunicați. Este esențial să vorbiți unul cu celălalt și să vă ascultați reciproc, evitând însă a vă judeca.

Susținere

Relație de cuplu de succes

Susținerea reciprocă existentă într-o relație de cuplu este cu totul specială. Între cei doi parteneri există o legătură care facilitează comunicarea și împărtășirea lucrurilor pe care aceștia le au în comun. În orice relație de cuplu sănătoasă există încredere și iubire, iar partenerii își inventează propriul „limbaj” comun prin intermediul căruia se exprimă, se iubesc și își împărtășesc dorințele.

Obligațiile de zi cu zi și rutina pot afecta negativ relațiile de cuplu. Dragostea și dorința pot însă reaprinde pasiunea care s-a stins odată cu trecerea timpului și întări legătura dintre parteneri. Nu strică să fii puțin inventiv și să încerci lucruri noi pentru a întări relația cu partenerul sau partenera ta. În cele din urmă vă veți apropia și mai mult.

Creativitate

Relație de cuplu de succes prin colaborare

Creativitatea este o calitate pe care o posedăm cu toții și pe care o putem cultiva în diverse feluri. Ingredientul cheie al acesteia este evadarea din rutină. Într-o relație de cuplu de succes, acest element duce la schimbare, ce poate produce o reînnoire și o reaprindere a pasiunii dintre parteneri.

Nu ezita să-ți îmbogățești relația sexuală cu „noutăți”. Tu și partenerul sau partenera vă veți aminti cât de mult vă iubiți reciproc. Ambii aveți la dispoziție numeroase variante pentru a fi mai creativi în dormitor. Împreună, puteți alege să faceți ceva special care vă va ajuta să scăpați de monotonia cotidiană care vă ucide dragostea și, în același timp, să vă întăriți legătura.

Axându-vă pe cei patru factori pe care tocmai ți i-am prezentat, dragostea dintre tine și partenerul sau partenera ta va crește. Vă veți înțelege mai bine atât în viața de zi cu zi, cât și pe plan sexual.

Este esențial ca ambii să fiți implicați în această chestiune. O relație de cuplu de succes presupune o colaborare între două persoane. Un singur individ nu poată să susțină o relație de cuplu pe cont propriu.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • García FE, Ilabaca Martínez D. Ruptura de pareja, afrontamiento y bienestar psicológico en adultos jóvenes. Ajayu Órgano de Difusión Científica del Departamento de Psicología UCBSP 2013;11(2):42-60.
  • Morfa JD. Prevención de los conflictos de pareja. Bilbao: Desclée de Brouwer; 2003.
  • Villar F, Villamizar D, López-Chivrall S. Los componentes de la experiencia amorosa en la vejez: personas mayores y relaciones de pareja de larga duración. Revista Española de Geriatría y Gerontología 2005;40(3):166-177.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.