Dezlipirea de retină: intervenția chirurgicală
Intervenția chirurgicală pentru dezlipirea de retină constă în introducerea de material siliconic pentru a readuce acest țesut înapoi la starea sa inițială.
Există și alte alternative, deși aceasta este una dintre cele mai utilizate de oftalmologi. Mai jos, vei găsi cele mai importante detalii referitoare la această intervenție chirurgicală. Citește mai departe!
De ce apare dezlipirea de retină?
Această structură are aspectul unui strat subțire situat partea din spate a ochiului, dar este foarte complexă din punct de vedere microscopic. Datorită retinei putem vedea clar imaginile, motiv pentru care orice deteriorare lasă sechele permanente.
Există multe mecanisme implicate în detașarea retinei și există o acumulare de lichid (numit umoare vitroasă) în spatele structurii. Acest lucru duce la pierderea treptată a aportului de sânge și la moartea ulterioară a țesutului.
Detașarea se poate produce spontan la unele persoane cu factori de risc. Potrivit unui articol publicat de Mayo Clinic, cei mai importanți factori de risc sunt:
- Vârsta peste 50 de ani
- Diabetul zaharat
- Istoricul personal sau familial de dezlipire a retinei
- Procedurile oftalmologice anterioare
Descoperă mai mult:
Cum are loc intervenția chirurgicală?
Potrivit unui articol publicat de Texas Retina Associates, operația implică introducerea unei benzi din silicon sau a unui burete în apropierea sclerei. Ultima structură este partea albă vizibilă a ochiului din jurul irisului.
Acest lucru determină o ușoară creștere a presiunii și deplasarea structurilor intraoculare pentru a aduce retina înapoi la locul său original. Procedura necesită câteva incizii pe suprafața exterioară a ochiului pentru introducerea materialului.
Medicul curant poate efectua câteva tehnici suplimentare pentru a preveni reapariția bolii. Cele mai des utilizate sunt fotocoagularea cu laser și criopexia. În ambele cazuri, țesutul cicatricial sigilează rupturile din țesuturile rănite.
Pregătirea preliminară
La fel ca în cazul tuturor procedurilor chirurgicale, există o scurtă etapă preoperatorie, care constă în:
- Statul în pat pentru a evita mișcările bruște în timp ce aștepți să înceapă procedura.
- Medicul sau asistenta pot tăia puțin genele și pot pune picături pentru ochi pentru a dilata pupila.
- Administrarea anesteziei locale sau regionale – aceasta depinde de pacient și de severitatea cazului.
În ce constă procedura?
În funcție de gravitatea dezlipirii de retină, operația poate dura între o oră și două ore minim. Pașii generali sunt:
- Efectuarea unei incizii în scleră
- Introducerea materialului siliconic
- Prinderea acestuia din urmă pentru a preveni deplasarea
- Drenajul fluidului acumulat în spatele retinei
De asemenea, pot exista proceduri complementare. Fiecare medic are propria sa tehnică.
Așteptările și recuperarea după intervenția chirurgicală ce corectează dezlipirea de retină
Eficacitatea acestei proceduri este ridicată, chiar dacă există unele complicații (le vom menționa în secțiunea următoare). Vor exista dureri somatice în primele zile de recuperare, alături de roșeață. Aceste simptome vor dispărea odată cu trecerea timpului. Medicul poate oferi anumite indicații, cum ar fi:
- Odihna, deși nu trebuie să stai mereu întins
- Folosirea unui bandaj după procedură
- Aplicarea periodică a picăturilor cu antibiotice
- Recurgerea la analgezice precum ibuprofenul
- Este interzis condusul și ridicarea de obiecte grele
- Este interzisă călătoria cu avionul
- Este obligatorie purtarea de ochelari de soare
Va trebuie să te adresezi periodic medicului curant pentru a verifica eficacitatea procedurii.
Îți recomandăm:
Care sunt riscurile intervenției chirurgicale?
Procedura poate genera complicații în primele câteva săptămâni, deși acest lucru este rar. Cele mai importante probleme sunt:
- Infecțiile
- Cataracta
- Glaucomul
- O nouă desprindere de retină
Consultă un oftalmolog în cazul pierderii acuității vizuale sau dacă vezi lumini sau obiecte străine. Umflăturile în jurul ochiului și durerea accentuată sunt alte semne de avertizare.
Operația este o opțiune eficientă în caz de urgență
Dezlipirea de retină este o urgență medicală care poate provoca orbire permanentă. Consultă un oftalmolog cât mai curând posibil dacă observi simptomele menționate mai sus.
Există și alte proceduri eficiente, cum ar fi vitrectomia pars plana, dar operația prezentată mai sus rămâne prima alegere pentru mulți specialiști.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- American Academy of Ophthalmology. Management of posterior vitreous detachment, retinal breaks, and lattice degeneration. Preferred practice pattern. San Francisco: American Academy of Ophthalmology; 1998.
- Cano J, et al. Desprendimiento de retina: una revisión bibliográfica necesaria. MEDISAN 2015; 19(1):78.
- Claramunt J. Desprendimiento de retina. Rev Med Clin Condes 2010;21(6):956-960.
-
Ho CL, Chen KJ, See LC. Selection of scleral buckling for primary retinal detachment. Ophthalmologica 2002; 216:33-39.
-
Kaiser PK, Riemann CD, Sears JE et al. Macular traction detachment and diabetic macular edema associated with posterior hyaloidal traction. Am J Ophthalmol 2001; 131:44-49.
-
Machemer R, Williams JM Sr. Pathogenesis and therapy of traction detachment in various retinal vascular diseases. Am J Ophthalmol 1988; 105: 170-181.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.