Dormitul pe o parte scade riscul de moarte fetală
Verificat și aprobat de medicul Nelton Abdon Ramos Rojas
Sarcina este o perioadă în viața unei femei în care somnul odihnitor este aproape imposibil. Abdomenul mărit și nevoia frecventă de a urina întrerup somnul viitoarei mămici. Cu toate acestea, multe femei găsesc cea mai confortabilă poziție, astfel încât să poată elimina măcar un impediment. Este vorba despre dormitul pe o parte, care scade riscul de moarte fetală.
Dormitul cu fața în sus în ultimul trimestru de sarcină nu este un obicei benefic, deoarece poate cauza riscuri majore asupra bebelușului.
Cercetătorii britanici au publicat un articol în Jurnalul de Obstetrică și Ginecologie. În cadrul acestuia au dezvăluit faptul că dormitul pe spate în ultimul stadiu al sarcinii poate dubla riscul de moarte fetală. În schimb, specialiștii au descoperit că, în cazul mamelor care dorm pe o parte, acest risc este mult mai mic.
Bazându-se pe datele adunate de la 1000 de femei aflate în ultimul trimestru de sarcină, autorii Studiului MiNess au ajuns la concluzia că dormitul pe o parte este mai sigur pentru bebeluși. Experții susțin că obiceiul mamei de a dormi pe o parte după a 27-a săptămână de sarcină scade riscul de moarte fetală cu 3,7%.
În plus, dormitul pe spate începând cu același stadiu al sarcinii crește riscul de moarte a fătului de 2,3 ori. Comparația este făcută cu mamele care obișnuiesc să doarmă pe o parte.
Studiul menționat mai sus este unul dintre cele mai complexe realizate în ultimii ani pe acest subiect. Conform BBC, acesta confirmă rezultatele altor studii mai mici efectuate în Noua Zeelandă și Australia.
Același studiu realizat în Regatul Unit arată că una din 225 de sarcini se încheie cu moartea bebelușului.
Îți recomandăm să citești și: S-a descoperit un leac pentru sindromul ovarelor polichistice?
De ce dormitul cu fața în sus crește riscul de moarte fetală?
Până în prezent, nu s-a găsit nicio explicație privind legătura dintre dormitul cu fața în sus și riscul major de moarte fetală. Însă una dintre ipotezele emise sugerează că, atunci când femeia doarme pe spate, greutatea bebelușului, la care se adaugă greutatea uterului, exercită o presiune asupra vaselor sanguine. Circulația și aportul de oxigen către bebeluș sunt întrerupte.
Întrucât explicația de mai sus nu a fost confirmată, fiind necesare mai multe studii în acest sens, cercetătorii recomandă dormitul pe o parte în ultimele trei luni de sarcină.
Nu contează dacă viitoarea mămică doarme pe partea stângă sau pe partea dreaptă. Mai mult, aceasta își poate pune o pernă la spate, pentru a o împiedica să se întoarcă pe spate în timpul nopții.
Ar trebui să mă îngrijorez dacă mă trezesc pe spate? Bebelușul meu este în pericol?
Specialiștii susțin că femeile însărcinate nu trebuie să își facă griji în cazul în care se trezesc cu fața în sus. Cea mai importantă este poziția în care au adormit, întrucât aceasta este menținută mai mult timp.
Alexander Heazell, directorul Centrului de Cercetare Tommy’s din cadrul Spitalului St. Mary din Manchester, Regatul Unit, este și conducătorul studiului menționat mai sus. Acesta le recomandă gravidelor aflate în ultimul trimestru de sarcină să doarmă întotdeauna pe o parte. Sugestia este valabilă și în cazul somnului de după-amiaza.
Alexander Heazell susține:
Nu vreau ca femeile care se trezesc cu fața în sus să se sperie și să își spună: O, nu, i-am făcut un lucru oribil bebelușului meu. Concluziile studiului nostru se referă la poziția în care se culcă mama, deoarece în această poziție petrece cel mai mult timp. În plus, nu ai cum să controlezi poziția în care te trezești. Nu poți decide decât poziția în care adormi.
Publicarea studiului și recomandările specialistului coincid cu lansarea Campaniei „Dormi Pe O Parte”, susținută de organizația care sprijină Spitalul Tommy’s.
- Principalul obiectiv este educarea femeilor cu privire la riscurile asociate dormitului cu fața în sus în ultimele luni de sarcină.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Heazell, A. E., Li, M., Budd, J., Thompson, J. M. D., Stacey, T., Cronin, R. S., … & McCowan, L. M. E. (2018). Association between maternal sleep practices and late stillbirth–findings from a stillbirth case‐control study. BJOG: An International Journal of Obstetrics & Gynaecology, 125(2), 254-262. https://obgyn.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1111/1471-0528.14967
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.