E timpul să spui adio? 10 semne că un mariaj a eșuat - Doza de Sănătate
 

E timpul să spui adio? 10 semne că un mariaj a eșuat

Să pui capăt unei căsnicii este o decizie foarte dureroasă. Niciun cuplu nu vrea să ajungă în acest punct, drept pentru care este dificil să fii sigur că relația nu mai are nicio șansă. Există însă anumite semne pe care nu trebuie să le treci cu vederea înainte de a opta pentru o despărțire.
E timpul să spui adio? 10 semne că un mariaj a eșuat
Bernardo Peña

Verificat și aprobat de psihologul Bernardo Peña.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Este foarte dificil și dureros să recunoști acele semne că un mariaj a eșuat și să realizezi că nu există nicio soluție pentru problemele tale. În fond, iei în considerarea încheierea a ceva ce a fost cândva o sursă de fericire. Sperai că avea să reziste pentru totdeauna.

Există mai multe strategii pentru a salva o căsnicie. În anumite momente însă, cel mai bine este să accepți realitatea: nu sunteți potriviți unul pentru celălalt. Oricât de greu ar părea, a venit momentul să porniți pe drumuri separate și să mergeți înainte.

Conform statisticilor, aproximativ 50% din cuplurile alcătuite din parteneri aflați la primul mariaj ajung să se despartă după ce se căsătoresc. Motivele variază de la probleme financiare la incompatibilitate sexuală. Aceste mariaje ratate au toate același final trist: divorțul.

Cum poți să-ți dai seama dacă un mariaj este sortit eșecului?

Bărbat și femeie stând cu spatele

Fiecare mariaj are urcușurile și coborâșurile sale. Despărțirea devine o opțiune, desigur, doar în momentele de conflict. Dar când anumite aspecte se îmbunătățesc, asemenea gânduri încep să pară deplasate. Așadar, uneori este greu să-ți dai seama dacă o problemă este atât de serioasă încât să nu aibă soluție.

În adâncul sufletului, nimeni nu vrea să fie cel sau cea care sugerează ruperea relației. Nimeni nu vrea să își asume responsabilitatea pentru ceva atât de dureros. Despărțirile au foarte multe consecințe, începând cu nevoia de a împărți bunurile materiale pe care cuplul le-a obținut împreună. Dacă au copii, partenerii trebuie să decidă cum își vor petrece timpul cu aceștia. Mai presus de toate, copiii trebuie să continue să fie sănătoși, fericiți și în siguranță.

Shellie Warren, un psihoterapeut specializat în probleme matrimoniale, recomandă o serie de măsuri care pot fi încercate înainte de a opta pentru divorț:

  • Consultați un psihoterapeut și începeți terapia de cuplu.
  • Vorbește cu partenerul tău despre nevoile tale și despre ceea ce te îngrijorează privitor la relația voastră.
  • Petreceți mai mult timp împreună și, în plus, rezervați-vă timp pentru voi înșivă.
  • Recunoaște-ți propriile greșeli și încearcă să le remediezi.
  • Înțelege că și partenerul tău are voie să greșească.

Însă există momente în care avem în față semne clare că un mariaj a eșuat. Acestea demonstrează faptul că partenerii nu mai au niciun motiv să rămână împreună.

Semne că un mariaj a eșuat care indică situații de nedepășit

Bărbat gesticulând pentru a spune nu

1. Căsnicia este marcată de abuz

Fie că este fizic sau verbal, abuzul nu trebuie niciodată suportat. Deși multe persoane nu realizează asta, această problemă nu va dispărea niciodată.

În cazul în care relația voastră prezintă orice formă de abuz, trebuie să o închei pentru a-ți proteja sănătatea și siguranța.

2. Relația este toxică

Deseori relațiile nocive sau toxice sunt greu de identificat, deoarece daunele pe care le produc sunt foarte subtile. Dacă simți că partenerul nu are să-ți ofere decât dispreț, abuz verbal, lipsă de empatie, critici constante și o lipsă de considerație, este posibil să te afli într-o relație toxică.

3. Nu există sinceritate

Încrederea este piatra de temelie a oricărei relații. Când apar probleme de infidelitate, toată încrederea dispare. De fapt, infidelitatea arată o lipsă de interes în construirea unei relații sănătoase.

Da, poți să ierți și să depășești situația – atât timp cât nu se mai întâmplă niciodată. Însă dacă experiența a fost marcată de minciuni, ar fi cazul să te întrebi dacă o să poți avea încredere în partenerul tău în viitor.

4. Apare dependența

În ciuda dragostei și empatiei, dependențele vor avea un impact negativ asupra relației mai devreme sau mai târziu. Din păcate, asemenea comportamente tind să domine viețile celor afectați.

Consecințele sunt greu de calculat. Nu ezita să ceri ajutorul unui specialist dacă tu sau partenerul tău suferiți de o dependență.

Semne mai puțin evidente că un mariaj a eșuat

Cel mai bun plan de acțiune nu este evident în anumite situații. În asemenea cazuri, poți simți că divorțul este iminent, dar îndoielile te împiedică să treci la fapte.

Dacă descrierea de mai sus ți se potrivește, încearcă să identifici următoarele semne care te avertizează că este mai bine să pui capăt mariajului.

1. Apare lipsa de respect

Cuplu acuzându-se reciproc
Respectul reciproc reprezintă o piatră de temelie a oricărei relații. Un mariaj nu poate supraviețui fără respect.

Dacă un partener nu îl mai respectă pe celălalt, relația se complică considerabil. Disprețul și sentimentul de superioritate sunt atitudini care nu se schimbă niciodată.

John Gottman, un psihologic renumit, susține că disprețul este unul din cei „patru călăreți” care semnalează iminența divorțului.

2. Tânjiți după perioada în care erați singuri

Dacă simți constant că ți-ar fi mai bine fără partenerul tău sau îți imaginezi un viitor alături de o altă persoană, este foarte probabil ca mariajul tău să nu fie unul satisfăcător. Așadar, poate ar fi mai bine să pui capăt relației.

3. Există certuri constante

Nu există căsnicie fără neînțelegeri. În fond, să-ți împarți viața cu altcineva este greu. Însă dacă vă iubiți, va exista și toleranță. Dacă fiecare conversație pe care o purtați se încheie cu o ceartă, este clar că toleranța s-a epuizat. S-ar putea să simțiți nevoia să vă manifestați mânia, ceea ce va avea, evident, un impact negativ asupra relației.

4. Auzi des critici

Cuplu manifestând semne că un mariaj a eșuat la birou
În funcție de persoana pe care o întrebi, criticile constructive pot fi ceva pozitiv. Dacă acestea sunt distructive, apare un cerc vicios care duce la despărțire.

Poți spune că relația voastră a devenit dominată de critici atunci când nu mai vezi nimic bun în partenerul tău și viceversa. Criticile constructive pot fi foarte valoroase, atât timp cât le privim ca pe ceva pozitiv. Dar când devin răutăcioase, daunele vor fi pe măsură.

5. Apare învinuirea constantă

Defectele trebuie împărtășite într-o relație sănătoasă. Dar când partenerul tău de viață te învinuiește pentru orice, cel mal probabil are anumite resentimente și mânie față de tine. Acest tip de dispreț trebuie analizat împreună cu un psihoterapeut.

Poate reușiți să rezolvați problema. Dacă persistă, ar fi mai bine să vă despărțiți.

6. Apare lipsa contactului fizic

Contactul sexual și aproprierea fizică reprezintă componente importante ale unei relații. De fapt, o relație de cuplu nu este completă în absența lor. Dacă semnele prezentate anterior sunt însoțite de lipsa gesturilor afective, cum ar fi sărutul sau îmbrățișările, este posibil ca unul sau ambii parteneri să-și fi pierdut interesul pentru celălalt.

Reține însă că nicio persoană nu ar trebui să-și folosească partenerul pentru sex. Este firesc să vrei să faci sex cu soțul sau soția ta și viceversa. Dacă lucrurile nu stau așa, divorțul ar putea fi singura soluție fezabilă.

Nu renunța prea repede!

Înainte de a opta pentru o despărțire, asigură-te că ai explorat deja toate căile posibile pentru a salva relația. Dar anumite lucruri nu trebuie sub nicio formă tolerate. Indiferent de circumstanțe, terapia de cuplu este mereu utilă.

Dacă în ciuda timpului și efortului dedicat, situația nu se îmbunătățește, a venit momentul să iei o decizie finală.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.