Exercițiile fizice și bolile de inimă: ce trebuie să luăm în considerare?
 

Exercițiile fizice și bolile de inimă: ce trebuie să luăm în considerare?

Persoanele cu boli de inimă nu ar trebui să ducă o viață sedentară, deoarece aceasta poate duce la noi afecțiuni. Ce trebuie să luați în considerare pentru a face exerciții fizice în siguranță?
Exercițiile fizice și bolile de inimă: ce trebuie să luăm în considerare?
Leidy Mora Molina

Scris și verificat de asistenta Leidy Mora Molina.

Ultima actualizare: 19 august, 2022

Exercițiile fizice și bolile de inimă sunt compatibile dacă mișcarea este efectuată sub supraveghere medicală. A avea probleme cu inima înseamnă anumite limite în activitatea fizică, dar nu implică sedentarism. Dimpotrivă, este foarte important ca pacientul să aibă o stare fizică și psihică bună.

Evitarea unui stil de viață sedentar va aduce și alte beneficii importante pentru sănătate. De exemplu, sportul scade nivelul de colesterol, reglează tensiunea arterială, previne obezitatea și îmbunătățește starea de spirit.

Este esențial ca atât adulții, cât și copiii cu acest tip de patologie să adopte o rutină de antrenament. Mai jos, detaliem măsurile de precauție necesare pentru a vă antrena în siguranță!

Importanța activității fizice

Mișcarea regulată este importantă pentru orice persoană, dar mai ales pentru pacienții cu boli de inimă. Acest lucru ajută la întărirea miocardului , adică a mușchiului inimii. În acest fel, sunt prevenite diferite simptome, precum durerea în piept.

Exercițiile fizice au un efect pozitiv și asupra controlului glucozei, asupra funcției intestinale și asupra fixării calciului în oase. De asemenea, permit menținerea greutății adecvate, ceea ce este esențial pentru prevenirea multor probleme de sănătate.

Persoanele cu boli de inimă trebuie să facă exerciții sub supraveghere medicală. Activitatea fizică spontană nu este o idee bună, mai ales dacă ați avut recent un atac de cord sau o intervenție chirurgicală sau aveți diabet sau dureri frecvente în piept.

Specialist în exercițiile fizice și bolile de inimă

Exercițiile fizice și bolile de inimă

Persoanele cu boli de inimă trebuie să se consulte cu medicul înainte de a începe un program de exerciții fizice. În plus, trebuie să ceară sfaturi dacă doresc să crească gradul de dificultate sau dacă prezintă orice tip de disconfort în timpul antrenamentului.

În mod ideal, orice plan de antrenament trebuie implementat treptat. Începeți cu o activitate ușoară, cum ar fi mersul pe jos, înotul, joggingul sau mersul cu bicicleta, întotdeauna cu precauție. Activitatea se poate repeta de 2 sau 3 ori pe săptămână, în funcție de condiția fizică.

Alte aspecte care trebuie luate în considerare sunt următoarele:

  • Înainte de a face mișcare, este o idee bună să faceți întinderi 5 minute sau să vă plimbați puțin pentru a vă încălzi.
  • La final, faceți același lucru, dar mai încet. Scopul este de a răci mușchii, inclusiv inima.
  • Dacă sunteți obosiți sau aveți simptome cardiace, opriți-vă.
  • Când este cald, cel mai bine este să faceți mișcare dimineața devreme sau seara.
  • Antrenamentul de rezistență cu greutăți poate fi de mare ajutor. Cu toate acestea, nu ajută persoanele cu boli de inimă la fel de mult ca exercițiile aerobice.
  • Este mai bine să faceți mai multe seturi de exerciții ușoare decât mai puține seturi de exerciții intense.
  • Mențineți un ritm adecvat al respirației. Dacă este necesar, solicitați sfatul unui antrenor sau al unui kinetoterapeut.
  • Alegeți haine largi. Îmbrăcămintea strâmtă nu este recomandată persoanelor cu boli de inimă.
  • Un program formal de reabilitare cardiacă poate fi cea mai bună opțiune. Acest lucru trebuie discutat cu medicul.

Control medical prealabil

Unul dintre aspectele care trebuie luate în considerare este efectuarea unui consult medical înainte de începerea unei anumite activități fizice. Acest lucru este și mai important atunci când persoanele cu boli de inimă doresc să înceapă un sport competitiv.

Este recomandat să-i prezentați medicului istoricul medical, precum și să faceți anumite analize. Acestea includ un EKG și o ecocardiogramă Doppler. Pot fi necesare și alte teste, precum angiografia, angiografia coronariană, etc.

Același lucru este valabil și pentru copiii cu boli de inimă. Este normal ca părinții să aibă tendința de a-i supraproteja și de a-i împiedica să facă sport, mai ales dacă sunt competitivi.

Ca regulă generală, copiii cu aceste patologii pot face sport fără nicio problemă. Singurul lucru care trebuie reglat este intensitatea activității fizice. Dacă un anumit sport necesită mult efort, controlul medical prealabil va detecta dacă există un anumit risc.

Medic care vorbește despre exercițiile fizice și bolile de inimă

Recomandări finale

Este foarte important ca persoanele cu boli de inimă să fie conștiente de simptome. Semne precum durerea în piept, vertijul, amețeala, bătăile neregulate ale inimii, dificultățile de respirație sau greața trebuie considerate indicatori ai problemelor. Cel mai bine este să vă opriți.

În cazul în care opriți activitatea, dar simptomele nu dispar, este indicat să consultați imediat medicul. Dacă simptomele dispar după oprirea exercițiilor,țineți cont de ceea ce s-a întâmplat și discutați cu medicul la următorul control.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Díez, J., López, B., González, A., Ardanaz, N., & Fortuño, M. A. (2001). Respuestas del miocardio al estrés biomecánico. Revista española de cardiología, 54(4), 507-515.
  • Hernández Burgos, N. (2020). Impacto del ejercicio físico en pacientes con enfermedad inflamatoria intestinal. Revisión sistemática.
  • Rodriguez, M. (2013). Valoración funcional y prescripción de ejercicio en pacientes con cardiopatía. Centre de Medicina de l’Esport de l’Ajuntament de Granollers. Barcelona, 221-226.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.