Fata singură la părinți: aspecte pozitive și negative
Fata singură la părinți devine răsfățata familiei încă de la naștere, ea fiind o prințesă în ochii mamei și ai tatălui. Acest lucru este normal. Însă din acest motiv, părinții devin excesiv de protectori cu ea fără să vrea. Părinții fac tot ce le stă în putință pentru a-i satisface toate nevoile, deoarece devine cea mai prețioasă și importantă persoană din viața lor.
Din moment ce nu au frați, fetele au anumite responsabilități pe care trebuie să le îndeplinească. Atunci când ajung la maturitate, se vor vedea obligate să „înapoieze” părinților investiția făcută în beneficiul lor atunci când erau copii. Acest lucru afectează în mod direct dezvoltarea lor și duce la anumite conflicte.
Fata singură la părinți: aspecte negative
1. Dificultăți legate de menținerea relațiilor
Fata singură la părinți întâmpină adeseori dificultăți de socializare, deoarece se concentrează cel mai mult pe propriile nevoi și nu îi este ușor să se identifice cu alții în mod afectiv. Acest lucru duce la conflicte atunci când, de exemplu, lucrează într-o echipă. În același timp, este dificil pentru ea să aprecieze munca membrilor echipei.
Un alt exemplu este atunci când merge la școală pentru prima dată și ajunge într-un mediu în care nu este în centrul atenției. Este posibil ca acest mediu în care toți copiii sunt egali în fața învățătorului și profesorilor să nu îi fie pe plac.
2. Modul de rezolvare a conflictelor
Problemele fac parte din viața de zi cu zi. Cu toate acestea, în cazul fetelor singure la părinți, aceste episoade sunt reduse la minim, pentru că atunci când erau mici, nu aveau frați cărora să li se supună și cu care să pună în practică metode de rezolvare a conflictelor.
Părinții sunt cei care soluționează problemele. Din acest motiv, este posibil ca fata singură la părinți să nu aibă același nivel de motivație atunci când ajunge la maturitate, deoarece a obținut întotdeauna lucrurile cu mai multă ușurință decât copiii cu frați. De asemenea, aceasta tinde să-și recunoască înfrângerile puțin mai greu.
3. Egoism
Fiecare copil este egoist până ajunge la vârsta de 10-12 ani. Cu toate acestea, fetele care au frați depun mai mult efort în depășirea acestei trăsături, întrucât sunt obligate să împartă lucrurile mai des.
Fata singură la părinți nu are foarte des oportunitatea să pună în aplicare împărțirea lucrurilor. De fapt, toate resursele care provin de la părinți sunt folosite în general pentru a îi satisface nevoile. În consecință, fata singură la părinți poate ajunge să crească având această percepție. Ea va crede că are dreptul de a obține totul fără să fie nevoită să se gândească la alții.
Citește și:
4. Interdependență
În majoritatea cazurilor de acest gen, indiferent de vârstă, părinții își pun toate speranțele în unica lor fată. Aceasta duce la o presiune care o face să aspire întotdeauna la perfecțiune și la îndeplinirea visurilor părinților.
Odată ajunsă la maturitate, fata singură la părinți devine capul familiei. Se creează o dependență directă, deoarece la un moment dat, îi va reveni responsabilitatea de a avea grijă de părinți odată ce ei înaintează în vârstă.
Părinții doresc ca ea să rămână alături de ei pentru totdeauna și câteodată îi provoacă un sentiment de vinovăție. Acest lucru poate să o limiteze atunci când părăsește casa în vederea întemeierii unei familii sau când se mută cu partenerul.
Fata singură la părinți: aspecte pozitive
Maturitate precoce
Fetele singure la părinți își petrec majoritatea timpului cu adulți. Astfel, ele dezvoltă rapid o pasiune pentru citit, desenat sau orice altă activitate care necesită concentrare și liniște. Fata singură la părinți ajunge mai repede la maturitate decât ceilalți copii de vârsta ei.
Imaginație bogată
Cum mulți dintre adulți nu au timp, fetele singure la părinți încep adeseori să-și creeze prieteni imaginari cu care să joace. În mod similar, inventează jocuri pentru a se putea distra singure, fără să existe vreo competiție. Așadar, în jocul lor nu va exista un câștigător sau persoane care pierd. Fata va participa la joc doar ca să se distreze.
Îți recomandăm și:
Simț mai puternic al responsabilității
Pe măsură ce crește, fata singură la părinți trebuie să-și îndeplinească toate obligațiile care i-au fost atribuite, pentru că nu are cu cine să le împartă. Un exemplu simplu ar fi treburile casnice. Ea nu are un frate pe care să-l învinuiască dacă face ceva rău. În acest caz, fata singură la părinți va trebui să-și asume responsabilitatea de fiecare dată.
În consecință, putem constata faptul că fetele singure la părinți aparțin de cele mai multe ori unei categorii specifice de persoane. Cu siguranță, acelea dintre noi care am crescut fără frați, ne-am întrebat la un moment dat despre cum trăiesc copiii care au frați. Acest aspect nu este ușor de înțeles.
Nu este ușor nici să înțelegem partea opusă a lucrurilor dacă avem frați. Fetele singure la părinți vor avea un alt tip de angajament față de părinți atunci când ajung la maturitate. Din acest motiv, între părinte și unica lor fiică se constituie o relație de interdependență.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Piñeiro, B. (2016). Diferencias entre hijos únicos e hijos con hermanos en relación con la toma de decisiones, la autoestima, la empatía y el sexo. https://repositorio.comillas.edu/xmlui/bitstream/handle/11531/13385/TFM000502.pdf?sequence=1&isAllowed=y
- Flor, S., & Thairi, G. (2017). DIFICULTADES EMOCIONALES EN HIJOS ÚNICOS DE 6 A 8 AÑOS. https://repositorio.uisek.edu.ec/handle/123456789/2272
- Rojas, M. (2015). Felicidad y estilos de crianza parental. Documento de Trabajo). México: Centro de Estudios Espinosa Yglesias. https://ceey.org.mx/wp-content/uploads/2018/06/16-Rojas-2015.pdf
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.