Logo image
Logo image

7 idei pentru a reutiliza deșeurile din bucătărie

5 minute
Există diferite moduri de a ajuta mediul înconjurător. Cel mai ușor este să refolosim lucrurile, inclusiv deșeurile din bucătărie.
7 idei pentru a reutiliza deșeurile din bucătărie
Leidy Mora Molina

Verificat și aprobat de asistenta Leidy Mora Molina

Ultima actualizare: 18 aprilie, 2023

O mare parte dintre deșeurile din bucătărie pot fi reutilizate în loc să fie aruncate. Acest lucru ajută economia și mediul. Cojile fructelor și ale legumelor pot fi folosite în diverse scopuri, însă utilitatea altor lucruri, precum pliculețele de ceai sau zațul de cafea, este necunoscută. Descoperiți 7 idei pentru a reutiliza deșeurile din bucătărie!

Reutilizarea și reciclarea sunt pilonii pe care se bazează reducerea cantității de gunoi și a impactului acestora asupra mediului. Din cauza lipsei de informare, reciclarea părea laborioasă și inutilă. Cu toate acestea, este mai simplă decât pare, mai ales când vine vorba de reutilizarea deșeurilor din bucătărie.

Zone în care puteți reutiliza deșeurile din bucătărie

Resturile din bucătărie pot fi utilizate în următoarele domenii:

  1. Cosmetică
  2. Sănătate și bunăstare
  3. Casă: curățenie, îngrijire a obiectelor, grădinărit, etc.

7 idei pentru a reutiliza deșeurile din bucătărie

1. Coajă de lămâie pentru digestie

Atât pulpa, cât și coaja de lămâie au proprietăți și beneficii pentru sănătate. Acestea conțin vitamina B, C și E și minerale precum cuprul, fosforul, magneziul și calciul.

Some figure

 

Ceaiul din coajă de lămâie este util pentru îmbunătățirea funcției digestive. Acest ceai poate fi băut după fiecare masă sau la un moment dat după-amiaza pentru a promova tranzitul intestinal și a combate excesul de gaze.

Această băutură poate fi consumată atât caldă, cât și rece și oferă lămâii o ultimă utilizare înainte de a o arunca. Conform unui studiu publicat de Biblioteca Națională de Medicină, poate ajuta la prevenirea cancerului de sân și colon.

Ingrediente

Pregătire

  • Fierbeți apa împreună cu cojile de lămâie.
  • După ce ajunge la punctul de fierbere, lăsați vasul pe foc încă 15 minute.
  • Treceți lichidul printr- sită pentru a îndepărta cojile.
  • Serviți și îndulciți cu o lingură de miere.

2. Coajă de portocală pentru furnici

O modalitate bună de a scăpa de insecte este utilizarea aromei de portocală. Pentru aceasta, se pot folosi coji de portocală, deoarece mirosul lor acid respinge insectele.

Pregătiți o infuzie din coji de portocală. Turnați-o într-o sticlă cu pulverizator și stropiți pe lângă ferestre și uși și în acele locuri în care pot exista țânțari. Mirosul este mult mai plăcut decât cel al oricărui pesticid chimic.

3. Zaț de cafea

Aroma cafelei este perfectă pentru eliminarea mirosurilor neplăcute. Zațul de cafea păstrează acel miros delicios și inconfundabil al acestei băuturi. Pentru a profita de el, lăsați-l să se usuce, apoi puneți-l în pungi din pânză. Puneți pungile în locuri precum dulapurile, pantofarul, litiera pisicii sau dulapul cu coșul de gunoi.

Recomandăm: Idei creative pentru reciclarea tacâmurilor vechi

Some figure

 

O altă modalitate de a profita de resturile de cafea este să le amestecați cu puțin săpun lichid pentru a o crea a mască facială. Potrivit mai multor studii, cafeaua are proprietăți antiinflamatoare, dezinfectante și exfoliante. Din acest motiv, este folosită și în cosmetică, după cum confirmă această lucrare publicată de Universidad del Valle.

4. Compost din resturi

Există multe deșeuri organice care pot fi folosite pe post de compost pentru plante. Compostarea constă în folosirea deșeurilor organice pentru îmbunătățirea calității solului. Reziduurile de fructe, legume și alte alimente îmbogățesc calitatea solului și oferă nutrienți plantelor.

Pentru a face compost, deșeurile organice din bucătărie trebuie adunate. Este vorba despre fructe și legume, coji de ouă, hârtie de bucătărie, ulei, frunze, flori, zaț de cafea, etc. Peste acest amestec se adaugă materiale uscate, precum frunzele și ramurile.

Amestecul rezultat trebuie depozitat într-un loc care nu este expus la ploaie sau soare. Acesta trebuie amestecat o dată pe săptămână. Periodic, se adaugă noi deșeuri organice în amestec. După 3 luni, se va obține un compost negru, umed și inodor.

5. Pliculețe de ceai negru

Un alt deșeu care poate fi folosit sunt pliculețele de ceai. Pliculețele de ceai negru sunt foarte utile pentru curățarea și lustruirea lemnului.

Some figure

 

Pentru a face acest lucru, trebuie lăsate la macerat în ½ cană de apă fierbinte. Înmuiați o cârpă în lichid și ștergeți lemnul.

6. Coajă de banană

Coaja de banană este bogată în nutrienți și este foarte utilă pentru a face o mască facială înainte de a o adăuga în compost. Pentru a face acest lucru, trebuie să vă spălați fața cu apă și săpun neutru. Frecați ușor partea interioară a cojii pe piele. timp de 30 de minute. Spălați-vă cu apă călduță. Coaja de banană (proaspăt decojită) este utilă atunci când aveți pielea arsă sau iritată, deoarece va hidrata zona afectată.

Organizația de mediu Sustainable America recomandă coaja de banană pentru hrănirea plantelor. Lăsați coaja de banană să stea într-un recipient cu apă timp de câteva ore. Udați plantele cu această apă.

Coaja de banană este foarte hrănitoare. Conține vitamina B6 și C, magneziu, potasiu și biotină, printre alți nutrienți. Fundația George Mantelan și mulți medici o recomandă pentru a ajuta la reglarea tensiunii arteriale și la combaterea arteriosclerozei, a anemiei și a arsurilor la stomac.

7. Coajă de ananas cu rol diuretic

Un alt deșeu din bucătărie care poate fi refolosit este coaja de ananas. Aceasta este un diuretic excelent și ajută la arderea grăsimilor. 

Descoperiți: Cum să faci hârtie reciclată acasă? Ghid pas cu pas

Some figure

 

Cojile de ananas se pun într-o oală la fiert cu un litru de apă timp de 30 de minute. Lichidul se poate bea fie cald, fie rece. Puteți adăuga îndulcitor natural, scorțișoară după gust sau o lingură de miere.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Cuadros Miranda, A., & Vélez Mena, J. (2018). Propuesta de un plan de factibilidad para la creación de una empresa dedicada a la producción y comercialización de un jabón artesanal en el municipio de Cartago Valle. Universidad del Valle.
  • Fukushima, Y., Takahashi, Y., Hori, Y., Kishimoto, Y., Shiga, K., Tanaka, Y., Masunaga, E., Tani, M., Yokoyama, M., & Kondo, K. (2015). Skin photoprotection and consumption of coffee and polyphenols in healthy middle-aged Japanese females. International journal of dermatology54(4), 410–418. https://doi.org/10.1111/ijd.12399
  • Hakim, I. A., Harris, R. B., & Ritenbaugh, C. (2000). Citrus peel use is associated with reduced risk of squamous cell carcinoma of the skin. Nutrition and cancer37(2), 161–168. https://doi.org/10.1207/S15327914NC372_7
  • Niz, E. (n.d.). 10 things to do with banana peels. Sustainableamerica.org. Retrieved November 30, 2022, from https://sustainableamerica.org/blog/bananas/
  • Rafiq, S., Kaul, R., Sofi, S. A., Bashir, N., Nazir, F., & Ahmad Nayik, G. (2018). Citrus peel as a source of functional ingredient: A review. Journal of the Saudi Society of Agricultural Sciences17(4), 351–358. https://doi.org/10.1016/j.jssas.2016.07.006
  • Ramli, S., Alkarkhi, A. F., Shin Yong, Y., Min-Tze, L., & Easa, A. M. (2009). Effect of banana pulp and peel flour on physicochemical properties and in vitro starch digestibility of yellow alkaline noodles. International journal of food sciences and nutrition60 Suppl 4, 326–340.
  • Wang, L., Wang, J., Fang, L., Zheng, Z., Zhi, D., Wang, S., Li, S., Ho, C. T., & Zhao, H. (2014). Anticancer activities of citrus peel polymethoxyflavones related to angiogenesis and others. BioMed research international2014, 453972. https://doi.org/10.1155/2014/453972

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.