Inflamația esofagului: simptome - Doza de Sănătate
 

Inflamația esofagului: simptome

Cauzele inflamației esofagului sunt multiple. Prezintă-te la medic dacă te confrunți cu problemele expuse mai jos.
Inflamația esofagului: simptome

Ultima actualizare: 08 octombrie, 2018

Uneori, inflamația esofagului nu este cauzată numai de refluxul acid. Potrivit specialiștilor, atunci când sistemul imunitar este slăbit, această parte a sistemului digestiv poate fi ușor lezată. Iată care sunt cauzele ce determină inflamația esofagului și cum te poți trata!

Cum recunosc inflamația esofagului?

Inflamația esofagului poate avea două cauze: esofagita normală sau esofagita infecțioasă. Numai medicul poate stabili despre care dintre cele două este vorba, printr-o analiză care arată dacă inflamația a apărut ca urmare a prezenței unui virus sau a unei bacterii sau a refluxului acid. De obicei, toate cele trei prezintă aceleași simptome. Să vedem care sunt acestea.

1. Dificultate la înghițire

Tânără care suferă de inflamația esofagului

Atunci când în esofag este prezentă o inflamație sau o infecție, aceasta se răspândește în toată regiunea gâtului. Nu uita că esofagul reprezintă zona dintre gât și stomac, ceea ce înseamnă că este localizat în partea superioară a aparatului digestiv. Se întâmplă adesea ca durerea să ajungă până în zona gâtului, care se umflă și ne împiedică să înghițim alimentele în mod normal.

2. Inflamații la nivelul cavității bucale

Herpesul sau stomatita apar ca urmare a prezenței unei infecții în organism. În plus, infecțiile sunt mai frecvente atunci când sistemul imunitar este slăbit, iar globulele albe nu funcționează corect. Primul simptom al esofagitei este de obicei reprezentat de herpes sau stomatită.

3. Tuse

Femeie care suferă de inflamația esofagului

Uscăciunea și inflamația esofagului provoacă o tuse aparte. Gâtul este uscat și umflat și nu putem tuși normal.

4. Arsuri la stomac

Inflamația esofagului poate fi cauzată de mai mulți factori, printre care refluxul acid, un virus precum herpesul oral sau infecția cu citomegalovirus. Tocmai de aceea, unul dintre cele mai frecvente simptome timpurii este reprezentat de senzația de arsură la stomac. Această durere se răspândește până în gât, dar este concentrată în stomac.

5. Febră ridicată

Febră provocată de inflamația esofagului

O creștere de numai două zecimi de grad în temperatura corpului este de ajuns pentru a indica o afecțiune gravă în organism. Temperatura ridicată este un simptom al unei infecții. Din acest motiv, trebuie să ne prezentăm la medic înainte de a lua o aspirină pentru a o reduce. Febra este un indiciu al unei nereguli ce poate afecta esofagul – nu o ignora.

6. Sforăit

Inflamația esofagului se extinde până în gât, iar când acesta este umflat, trecerea aerului spre exterior este blocată, fapt care cauzează sforăitul. Bineînțeles, dacă ai numai acest simptom, nu înseamnă că este ceva în neregulă. Dar, dacă acesta este însoțit de durere de stomac și gât inflamat, ar fi bine să te adresezi unui medic.

Tratamente pentru inflamația esofagului

Aloe vera pentru inflamația esofagului

Medicul este cel care decide ce tratament trebuie urmat, acesta constând de obicei în antibiotice care se administrează timp de opt sau zece zile. Cel mai important este să cunoști cauza infecției. Este vorba de un virus? Ai sistemul imunitar prea slăbit? Există analize care oferă răspunsul cu privire la originea infecției. Însă, între timp, ce poți face acasă pentru a ameliora situația?

  • Ceai cu aloe vera: aloe vera este ideală pentru tratarea infecțiilor și reducerea inflamațiilor. Această plantă este un agent antibacterian natural care ajută la tratarea oricărui tip de inflamație, fie ea internă sau externă. Amestecă gelul plantei cu un litru de apă și bea zilnic, pentru cel puțin 6 zile. Cum se prepară băutura? Foarte simplu – răzuiește două linguri de gel din planta de aloe vera, adaugă-l într-o cană cu apă clocotită și amestecă bine. Apoi adaugă încă trei căni cu apă și bea amestecul pe parcursul întregii zile. Ai grijă să fie mereu călduț pentru a nu-ți irita stomacul sau esofagul.
  • Ceai de ghimbir: ghimbirul este un alt antibiotic natural care vindecă inflamațiile. Este recomandat să bei zilnic două căni de ceai de rădăcină de ghimbir. Tot ce trebuie să faci este să adaugi o lingură de ghimbir ras la o cană de apă. Și nu uita, nu trebuie să bei aceste ceaiuri fierbinți  – cel mai bine este să le consumi la temperatura camerei.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.