Informații pentru părinți: care este riscul vapingului?
 

Informații pentru părinți: care este riscul vapingului?

Deși au apărut pe piață ca alternativă la renunțarea la fumat, țigările electronice au devenit un risc pentru sănătate, mai ales pentru adolescenți.
Informații pentru părinți: care este riscul vapingului?
Maryel Alvarado Nieto

Scris și verificat de medicul Maryel Alvarado Nieto.

Ultima actualizare: 25 octombrie, 2022

Țigările electronice au intrat pe piață la începutul secolului al XXI-leea ca înlocuitor al țigărilor convenționale. Deși în teorie reprezentau o alternativă pentru fumători, realitatea era departe de acest lucru. În ultimii ani, s-a confirmat o creștere a utilizării dispozitivelor electronice de eliberare a nicotinei (ELND) de către adolescenții fără istoric de consum de tutun. Așadar, este necesar să vorbim despre riscul vapingului la tineri.

Marketingul a fost unul dintre promotorii sistemelor electronice de livrare a nicotinei (SEAN) ca resursă mai puțin dăunătoare sănătății decât țigările convenționale. Cu toate acestea, există cercetări care dezmint acest mit. În plus, există alte alternative care s-au dovedit a fi mai utile pentru a renunța la fumat.

Ce este vapingul?

În prezent, sunt disponibile mai multe versiuni de țigări electronice. Aceste dispozitive au o rezistență activată de o baterie. Funcția rezistenței menționate este de a încălzi un lichid, care este stocat într-un rezervor sau cartuș, permițând astfel formarea unui aerosol. Compoziția lichidului depinde atât de producător, cât și de tipul de vaping. Poate conține unele dintre următoarele substanțe:

  • Uleiuri
  • Nicotină
  • Glicerină
  • Glicerol
  • Etilen glicol
  • Alcool etilic
  • Arome
  • Propilen glicol
  • Parfumuri
  • Solvenți
  • Tetrahidrocannabinol (THC)

De fapt, termenul de vaping este incorect, deoarece nu este forma finală la care este expus consumatorul. Cu toate acestea, cuvântul vapers este folosit în mod obișnuit pentru a se face referire atât la dispozitiv, cât și la persoanele care îl folosesc.

Termenul reflectă doar o încercare de a evidenția faptul că nu există producție de fum la țigările electronice. Cu toate acestea, consumatorul inhalează substanțe care sunt dăunătoare sănătății prin muștiucul dispozitivului.

Riscul vapingului la adolescenți
Vapingul este departe de a fi inofensiv. Utilizarea sa în rândul adolescenților este asociată cu publicitatea făcută dispozitivelor de vaping.

Care este riscul vapingului?

Risc de deteriorare a plămânilor

De la lansarea pe piața internațională, au existat controverse cu privire la vaping. Cei care îl apără pleacă de la ideea că este o alternativă la țigara convențională, un mod de a renunța la fumat.

În schimb, criticii ne avertizează că țigările electronice sunt folosite frecvent de persoanele care nu au fumat niciodată, reprezentând un risc pentru sănătate.

În 2009, Centers for Disease Control and Prevention (CDC) din SUA au sprijinit criticii vapingului prin emiterea unei alerte privind utilizarea țigărilor electronice. Alerta conținea informații despre mai multe cazuri de boală respiratorie acută severă la pacienții tineri, asociată cu folosirea vapingului. Din acest motiv, a fost propusă definirea cazurilor ca EVALI (leziune pulmonară asociată cu țigări electronice sau vaping).

Boli pulmonare asociate cu utilizarea țigărilor electronice

Vârsta medie a celor 2.807 de cazuri raportate în Statele Unite (în februarie 2020) a fost de aproximativ 19 ani, deși lista includea persoane cu vârste cuprinse între 16 și 53 de ani. Pacienții care au solicitat ajutor medical au avut cel puțin 6 zile simptome respiratorii, mai ales dispnee (senzație de sufocare sau dificultăți de respirație).

De asemenea, au prezentat unele dintre următoarele simptome:

  • Febră
  • Tuse seacă
  • Dureri în piept
  • Tahicardie
  • Tremurături și frisoane
  • Hemoptizie (tuse cu sânge)
  • Simptome gastrointestinale, cum ar fi greață și vărsături

Aproape toți pacienții au necesitat cel puțin o zi de spitalizare, deși au existat cazuri care au necesitat până la 25 de zile de spitalizare. 52% dintre pacienții internați au fost internați în secția de terapie intensivă (ATI), necesitând suport ventilator, atât non-invaziv, cât și invaziv.

Decesele au reprezentat aproximativ 2% din cazuri.

Societățile științifice au cerut să fie stabilite reglementări privind țigările electronice, pentru a reduce accesul la acestea. Deși toți pacienții studiați au prezentat diverse modificări, nu s-a stabilit ce substanțe sunt implicate în acestea, deci sunt necesare mai multe cercetări în acest sens.

Risc cardiovascular

S-a descoperit o asociere între utilizarea țigărilor electronice și stresul oxidativ. Acest lucru duce la un risc mai mare de a dezvolta ateroscleroză din cauza nivelurilor crescute de LDL sau colesterol rău.

În mod similar, atât țigările convenționale, cât și țigările electronice sunt implicate în agregarea trombocitelor. Prin urmare, utilizarea vapingului este considerată un factor de risc pentru patologiile cardio și cerebrovasculare.

Se estimează că riscul de infarct miocardic acut ar putea fi chiar de 7 ori mai mare la cei care, pe lângă țigările electronice, sunt expuși și la fumul de tutun. Acești utilizatori sunt numiți fumători duali. Cu toate acestea, nu există dovezi clare în acest sens.

Efectele țigărilor electronice asupra sănătății orale

Deși există puține informații despre efectele vapingului asupra cavității bucale, acestea nu trebuie subestimate. Mucoasa bucală este primul punct de contact între substanțele prezente în aerosoli și organism.

Patologia parodontală este principalul risc la care sunt expuși consumatorii de țigări electronice. Infecțiile oportuniste, în special Candida albicans, sunt de mare importanță la acest grup de pacienți.

Alte efecte induse de vaping

Efectele pe termen lung asupra diferitelor țesuturi ale corpului nu au fost stabilite. Cu toate acestea, acest lucru nu i-a împiedicat pe oamenii de știință să încerce să le descopere.

Într-un studiu efectuat pe șobolani în Italia, s-a stabilit că expunerea la aerosolii de nicotină a produs o scădere a volumului testiculelor acestor animale.

Riscul vapingului la tineri

Risc de arsuri și răni

Accidentele pot varia de la arsuri minore la traumatisme severe, care implică pierderea dinților și fracturi ale masei faciale. Deoarece sunt dispozitive electronice, țigările electronice sunt vulnerabile la defecte de fabricație și defecțiuni. Erorile care au fost asociate cu accidentele includ următoarele:

  • Calitate scăzută a materialelor folosite
  • Modificări ale pieselor de către utilizatori
  • Control slab al calității producției
  • Încorporarea de baterii mari pentru a crește durata de viață

Dezvoltarea dependențelor

Folosirea vapingului de către adolescenți și adulții tineri poate servi drept încurajare către consumul altor substanțe care creează dependență, precum nicotina. În mod paradoxal, riscul principal al vapingului este trecerea la țigara convențională.

Riscul vapingului: cancer la adolescenți?

În prezent, nu există dovezi clare care să lege țigările electronice de un risc crescut de a dezvolta cancer. Se crede că acest lucru se datorează faptului că țigările electronice sunt relativ noi, iar procesele implicate în carcinogeneză sunt lente și complexe.

Cu toate acestea, s-a observat că rozătoarele expuse în mod repetat la aerosolii de la aceste dispozitive prezintă leziuni ale materialului genetic și ale mecanismelor implicate în repararea ADN-ului. Prin urmare, recomandarea este prudența, deoarece știm că dispozitivele generează substanțe oncogene.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Bello, S.; Daño Pulmonar Asociado al Uso de Cigarrillos Electrónicos-Vapeadores; Revista Chilena de Enfermedades Respiratorias; 36: 115-121; 2020.
  • Bracken-Clarke, Dara, et al. “Vaping and lung cancer–A review of current data and recommendations.” Lung Cancer 153 (2021): 11-20.
  • Grana, Rachel, Neal Benowitz, and Stanton A. Glantz. “E-cigarettes: a scientific review.” Circulation 129.19 (2014): 1972-1986.
  • Guerrero, M.; Franco, C.; González, K.; Chávez, N.; Falcón, L.; Medrano, J.; Características de los Vapeadores y sus Efectos en la Cavidad Bucal; Conference Proceedings; Jornadas Internacionales de Investigación en Odontología; 1 (1): 108 – 112; 2022.
  • Llambí, L.; Rodríguez, D.; Parodi, C.; Soto, E.; Cigarrillo Electrónico y Otros Sistemas Electrónicos de Liberación de Nicotina: Revisión de Evidencias sobre un Tema Controversial; Revista Médica del Uruguay; 36 (1): 59 – 73; 2020.
  • Ponciano, M.; Chávez, C.; El Cigarrillo Electrónico. Mitos y realidades. Segunda Parte; Revista Digital Universitaria; 21 (3); 2020.
  • Rodríguez, S.; Terán, K.; González, M.; Pérez, R.; Daño Pulmonar Grave en Vapeadores; Neumología y Cirugía de Tórax; 78 (4): 340 – 341; 2019.
  • Rodríguez, H.; Injuria Pulmonar Grave Inducida por Cigarrillos Electrónicos; Revista Médica del Uruguay; 36 (1): 108 – 109; 2020.
  • Vivarelli F.; Cirillo S.;   Impairment of Testicular Function in Electronic Cigarette (e-cig, e-cigs) Exposed Rats under Low-Voltage and Nicotine-Free Conditions; Life Sciences; 228: 53 – 65; 2019.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.