Logo image
Logo image

Probleme cu ochii - 5 semne de alarmă

3 minute
Ochii au un rol foarte important în activitățile de zi cu zi. Nu sunt organe vitale, deoarece multe persoane care și-au pierdut vederea duc o viață normală. Totuși, buna lor funcționare este esențială pentru cei obișnuiți să se folosească zilnic de acest simț.
Probleme cu ochii - 5 semne de alarmă
José Gerardo Rosciano Paganelli

Verificat și aprobat de medicul José Gerardo Rosciano Paganelli

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Ochii, în ciuda faptului ca nu sunt organe vitale, nu trebuie neglijați. Îți prezentăm mai jos 5 indicii care arată că suferi de anumite probleme cu ochii, și la ce măsuri de precauție poți recurge.

Punem accent pe acest aspect, deoarece există oameni complet orbi care s-au obișnuit treptat cu lipsa vederii. Însă situația este complet diferită pentru persoanele cu ochii sănătoși sau care încă văd.

În general, toți cei care nu au văzul afectat își doresc să îl mențină așa pe termen nelimitat. Însă această dorință este uneori greu de îndeplinit, deoarece în prezent există numeroase probleme create de dispozitivele electronice. 

Aceste aparate suprasolicită ochii, iar în timp monitoarele calculatoarelor pot duce la dezvoltarea anumitor afecțiuni oculare.

Asta nu este tot. De multe ori, ochii oferă indicii cu privire la alte boli prezente în organism. 

Te-ar putea interesa și:

Pupilele: 9 mesaje pe care le transmit

1. Probleme cu ochii încețoșați

Multe persoane se plâng că li se pune un fel de ceață pe ochi care le afectează vederea și capacitatea de a distinge corect obiectele din jur.

Medicii oftalmologi susțin că un simptom comun este senzația de corp străin în ochi. E ca și cum ți-ar fi intrat un gunoi în ochi.

Această senzație indică faptul că este posibil să suferi de cataractă. Această boală este mai frecventă în rândul vârstnicilor, însă nu ocolește nici persoanele mai tinere.

2. Probleme cu ochii galbeni

Some figure

Îngălbenirea ochilor nu este vizibilă în zona irisului (acolo unde se vede culoarea ochilor), chiar dacă uneori ea este prezentă.

Atunci când vine vorba de anumite probleme de sănătate, culoarea galbenă se regăsește pe toată suprafața ochiului. Aceasta apare chiar și la nivelul scleroticii, numită și albul ochiului.

Ochii îngălbeniți pot indica o problemă asociată cu bolile hepatice. În general, este vorba despre un exces de bilirubină în organism, un pigment produs de ficat.

3. Apariția unor stele în câmpul vizual

Când faci o mișcare bruscă (te ridici repede din pat, de exemplu), schimbarea subită în circulația sanguină îți provoacă amețeli și îți apar niște steluțe în fața ochilor, pe care le vezi numai tu.

Apariția lor în câmpul vizual are și alte cauze decât cea menționată mai sus. Poate fi vorba despre anumite probleme de vedere, cum ar fi miopia sau glaucomul

Simptomele acestor boli debutează cu vizualizarea unor stele în momente neașteptate, fapt care indică o separare a retinei de restul ochiului.

4. Pleoapele căzute semnalează probleme cu ochii

Some figure

Ridurile și pierderea nutrienților din piele, mai ales de la nivelul feței, nu sunt neobișnuite la vârste înaintate. Sunt modificări care se produc treptat de-a lungul anilor și care apar  ca urmare a excesului de impurități, dar și a altor factori.

Pierderea nutrienților din piele duce la lăsarea pleoapelor, însă acest simptom poate fi cauzat și de anumite probleme ale ochilor.

Există, spre exemplu, un fenomen numit „ptoză” care constă în căderea neregulată a pleoapelor, indiferent de vârsta persoanei afectate.

Alte cauze ale acestei probleme pot fi anumite nereguli la nivelul sistemului imunitar sau o tumoare pe creier.

5. Vederea neclară

Este posibil ca acest simptom să fie cauzat de oboseala acumulată în urma folosirii sau  expunerii excesive la dispozitive luminoase, cum ar fi telefonul mobil sau monitorul calculatorului.

Însă vederea neclară poate indica și prezența unor probleme mai grave decât ți-ai putea imagina.

Te-ar putea interesa și:

Vederea neclară? De ce? 

În general, dacă vederea este clară, iar deodată devine încețoșată, provocând pierderea vederii periferice, cauza poate fi o inflamație a ochilor.

În cazuri mai grave, este posibil să-ți pierzi complet vederea timp de câteva minunate. Acest simptom este un indiciu al problemelor cardiovasculare.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Instituto de Microcirugía Ocular (IMO).Ptosis palpebral o párpados caídos. https://www.imo.es/es/ptosis-palpebral-prpados-cados
  • VV.AA. (2018).Jaundice revisited: recent advances in the diagnosis and treatment of inherited cholestatic liver diseases. https://jbiomedsci.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12929-018-0475-8
  • National Eye Institute. https://www.nei.nih.gov/learn-about-eye-health/en-espanol/el-glaucoma
  • Boyd, Kierstan. (2019).¿Qué son las cataratas?. https://www.aao.org/salud-ocular/enfermedades/que-son-las-cataratas.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.