Îngrijirea și utilizările plantei de tămâie acasă
Planta de tămâie este foarte frecvent confundată cu aroma pe bază de rășină. Deși este una dintre tufele din care se extrag componentele aromei, este și o plantă decorativă de interior. Descoperă în ce constă îngrijirea și care sunt utilizările plantei de tămâie acasă!
Planta de tămâie suportă temperaturi variate, are o îngrijire simplă și oferă beneficii aromatice. În plus, crește rapid și poate fi folosită ca pandantiv. Este potrivită pentru terase sau interiorul casei.
Principalele caracteristici de îngrijire ale plantei de tămâie
Originară din regiuni precum Australia, Africa sau India, planta de tămâie se remarcă prin frunzele verzi strălucitoare cu marginile ondulate. Aceste extremități capătă un ton deschis, ceea ce îi conferă o frumusețe deosebită.
Numele său științific este Plectranthus madagascariensis sau Plectranthus coleoides marginatus și provine din familia Lamiaceae. Din frunzele și tulpinile sale se extrag componente folosite la prepararea tămâiei aromatizante.
Se adaptează ușor la diferite climate și medii casnice. În condițiile adecvate, poate atinge până la 50 cm înălțime într-un ritm accelerat.
Lumina și temperatura
Planta de tămâie suportă temperaturi variate, atât în interiorul, cât și în afara casei. Intervalul ideal este între 15 și 23 de grade Celsius. Având o origine tropicală, climatul extrem de rece și înghețul îi pot dăuna, așa că în aceste circumstanțe ar trebui ținută în interior.
Planta de tămâie are nevoie de lumină solară, dar nu direct. Dacă este în gradină, cel mai bine este sa aibă umbră de la alte plante sau adăpost.
Recomandăm: 8 flori de toamnă pentru grădină
Substratul
Solul necesită niveluri considerabile de îngrășământ sau materie organică. Poți folosi chiar și compost de casă sau îngrășământ lichid cu frecvența indicată de producător. Nutrienții necesari sunt turba, fibrele de cocos, perlitul și humusul creat de râme.
Irigarea
Cel mai important lucru este să ții cont de frecvență. Ar trebui să fie mai mare în lunile calde, când planta absoarbe mai mult.
Solul trebuie să aibă o umiditate constantă, dar fără bălți. Pentru a-l controla, trebuie să introduci un creion. La scoaterea acestuia, trebuie să fie umed și cu resturi atașate, dar să nu fie îmbibat cu apă.
Reproducerea plantelor de tămâie
Planta de tămâie este ușor de cumpărat din orice pepinieră, dar poate fi și butășită. Este suficient să o scoți din ghiveci și să o pui într-un recipient nou, care trebuie să conțină un substrat din nisip și turbă. În principiu, reproducerea ar trebui să fie prioritară la temperaturi medii. Primăvara este anotimpul ideal pentru această sarcină.
O modalitate alternativă este să pui butașii într-un recipient cu apă și să aștepți ca rădăcinile să se dezvolte. După 10 până la 15 zile, mută-i în pământ sau în ghiveci. Umezește bine solul în primele săptămâni.
Tunderea
Tăierea plantelor de tămâie trebuie făcută la începutul primăverii sau când ating o înălțime exagerată. Cel mai important lucru este să îndepărtezi ramurile vechi, frunzele și florile în stare proastă, având grijă de lăstarii noi.
Dăunătorii
Planta de tămâie trebuie protejată de afide, mai ales în timpul verii și în medii uscate. De asemenea, și melcii o pot ataca. În plus, udarea în exces poate produce ciuperci.
Cea mai bună recomandare pentru a evita aceste probleme este prevenția. Dacă boala este deja instalată, poți folosi fungicide sistemice.
Care sunt utilizările plantei de tămâie?
Tămâia are utilizări legendare datorită folosirii sale în diferite culturi antice. În plus, milioane de oameni o aleg ca plantă decorativă de interior.
Descoperă câteva dintre cele mai răspândite utilizări ale sale în lume:
- Plantă aromatică: Planta de tămâie are o aromă plăcută, deși nu foarte puternică. Cu toate acestea, atunci când este arsă, produce un parfum puternic cu efecte relaxante.
- Tămâie: Cu rășina sa, combinată cu uleiuri de origine vegetală și animală și alte elemente, se prepară tămâie aromatizantă.
- Anti-țânțari: Datorită mirosului său, planta de tămâie funcționează ca repelent pentru țânțari.
- Fitoterapie: Multe persoane o folosesc în diverse ritualuri. Altele îl folosesc în aromaterapie, fitoterapie sau medicina naturistă.
Sfaturi utile pentru a profita de utilizările plantei de tămâie
Pentru a obține plante sănătoase, cu creștere consistentă, este important să respecți o serie de recomandări. De exemplu, pune plantele în spații cu iluminare și ventilație bună. Lumina soarelui trebuie să fie indirectă vara. Uneori, planta poate capta razele prin reflexia sticlei din apropiere, așa că acordă atenție acestui detaliu.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Lambrechts, Isa Anina, and Namrita Lall. “Traditional Usage and Biological Activity of Plectranthus Madagascariensis and Its Varieties: A Review.” Journal of Ethnopharmacology 6 Apr. 2021. Disponible en: https://doi.org/10.1016/j.jep.2020.113663
- ARIAS TOLEDO, Bárbara, Diversidad de usos, prácticas de recolección y diferencias según género y edad en el uso de plantas medicinales en Córdoba, Argentina. Boletín Latinoamericano y del Caribe de Plantas Medicinales y Aromáticas [Internet]. 2009;8(5):389-401. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=85611977005
- Ndjoubi, Kadidiatou O. et al. “Antimycobacterial, Cytotoxic, and Antioxidant Activities of Abietane Diterpenoids Isolated from Plectranthus Madagascariensis.” Plants 10.1 (2021): 1–12. Disponible en: https://doi.org/10.3390/plants10010175
- Hernández Rodríguez, Alberto, Fitoterapia. Bases científicas y legales para su aplicación. Boletín Latinoamericano y del Caribe de Plantas Medicinales y Aromáticas [Internet]. 2005;4(4):71-74. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=85640404
- Martínez, Nubilde, MANEJO INTEGRADO DE PLAGAS: UNA SOLUCIÓN A LA CONTAMINACIÓN AMBIENTAL.. Comunidad y Salud [Internet]. 2010;8(1):73-82. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=375740246010
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.