Injecția cu hormon de creștere: ce este și când se folosește?
 

Injecția cu hormon de creștere: ce este și când se folosește?

Administrarea exogenă a hormonului de creștere poate ajuta la tratarea deficienței acestei substanțe. Din păcate, utilizarea acestuia fără supraveghere medicală are multiple efecte secundare.
Injecția cu hormon de creștere: ce este și când se folosește?

Ultima actualizare: 28 martie, 2022

Hormonii sunt substanțe chimice responsabile de reglarea unei largi varietăți de funcții în corpul uman. Nivelurile scăzute ale acestor substanțe pot cauza multiple probleme cu metabolismul, creșterea sau reproducerea. Din fericire, injecția cu hormon de creștere (hGH) poate trata deficitul.

HGH sau somatotropina este un hormon proteic produs și eliberat de glanda pituitară anterioară, o mică structură glandulară situată în creier. Studiile afirmă că acest mesager chimic este principalul regulator al creșterii postnatale. Hormonul este implicat și în metabolismul grăsimilor, proteinelor și carbohidraților.

În general, injecția cu hormon de creștere este utilizată pentru tratarea tulburărilor de dezvoltare la copii. Este, de asemenea, utilizată pentru tratarea deficitelor de hGH la adulți. Cu toate acestea, multe persoane abuzează de ea pentru a-și îmbunătăți performanța fizică.

Funcțiile hormonului de creștere

HGH este considerat un hormon anabolic a cărui funcție principală este de a promova multiplicarea celulelor și creșterea țesuturilor. Nivelurile acestei substanțe în sânge cresc progresiv după naștere și ajung la maxim în timpul adolescenței. Cu toate acestea, concentrația sistemică de hGH scade odată cu îmbătrânirea.

Rolul hormonului de creștere în timpul copilăriei este determinat de efectul său stimulator asupra dezvoltării oaselor și mușchilor. În mod similar, hGH îndeplinește și următoarele funcții în corpul uman:

  • Crește absorbția și sinteza proteinelor în toate țesuturile.
  • Reglează masa și forța musculară.
  • Promovează distrugerea și utilizarea depozitelor de grăsime.
  • Reduce utilizarea periferică a glucozei.
  • Crește retenția de calciu în oase.
  • Stimulează dezvoltarea sistemului imunitar.

În general, eliberarea hormonului de creștere poate varia pe parcursul zilei și în funcție de diferiți stimuli. În acest sens, activitatea fizică, somnul și stresul tind să crească în mod natural nivelul hormonal. Pe de altă parte, corticosteroizii și acizii grași liberi scad producția.

Efecte date de injecția cu hormon de creștere

Când este indicată injecția cu hormon de creștere?

Injectarea hormonului de creștere face parte din opțiunile de tratament pentru tulburările de creștere din copilărie. Nivelurile scăzute ale acestui hormon la băieți cauzează adesea statură redusă și întârzierea pubertății. Agenția spaniolă pentru medicamente și produse de sănătate (AEMPS) indică faptul că injecția cu hGH poate fi utilizată în următoarele cazuri:

  • Tulburare de creștere asociată cu sindromul Turner
  • Copii născuți mici pentru vârsta lor gestațională
  • Sindromul Prader-Willi
  • Tulburare de creștere asociată cu insuficiență renală cronică
  • Deficiență de dezvoltare asociată cu mutația genei SHOX

Administrarea de hGH este utilă și ca terapie de substituție la adulții cu o scădere a nivelului acestui hormon din cauza adenomului hipofizar, radiațiilor sau meningitei. Beneficiile administrării includ o creștere a densității osoase și a masei musculare, precum și o reducere a masei grase.

Pe de altă parte, injecția cu hormon de creștere a fost implementată experimental în tratamentul sclerozei multiple și al fibromialgiei. Alte utilizări includ distrugerea musculară la persoanele cu SIDA și sindromul intestinului scurt. A fost folosită pentru a îmbunătăți performanța atletică, deși există rezultate contradictorii.

Efecte secundare

Apariția efectelor adverse la copiii scunzi este rară. Simptomele pe termen scurt sunt mai frecvente la adulții sănătoși. Efectele asociate cu administrarea injecției cu hormon de creștere includ următoarele:

  • Erupție cutanată și urticarie la locul de administrare
  • Creșterea nivelului de glucoză din sânge
  • Sindromul tunelului carpian
  • Durere de mușchi și articulații
  • Rezistență la insulină
  • Umflare și amorțeală a extremităților
  • Cefalee ușoară până la moderată

Când să solicitați asistență medicală?

Injecția cu hormon de creștere trebuie făcută numai sub supraveghere medicală strictă. Această substanță, ca și alte tipuri de hormoni, poate provoca efecte nedorite dacă nu este utilizată corespunzător. Din acest motiv, consultați medicul.

Dacă urmați un plan de tratament cu hGH, este important să informați medicul cu privire la orice schimbare. În mod similar, trebuie să solicitați imediat asistență medicală în cazul în care prezentați următoarele simptome:

Medic care recomandă injecția cu hormon de creștere

Piatra de temelie a creșterii umane

Hormonul de creștere este o substanță fundamentală pentru creșterea tuturor organelor și țesuturilor. Acest mesager chimic promovează sinteza proteinelor și utilizarea grăsimilor pentru energie. Acesta joacă un rol cheie în copilărie și determină alungirea oaselor și creșterea masei musculare.

Indicația formală pentru injectarea hormonului de creștere este deficitul acestei substanțe în organism. Din acest motiv, nu se recomandă utilizarea hormonului ca potențator al activităților fizice.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Oliveira CR, Meneguz-Moreno RA, Aguiar-Oliveira MH, Barreto-Filho JA. Emerging role of the GH/IGF-I on cardiometabolic control. Arq Bras Cardiol. 2011 ;97(5): 434-9.
  • Rojo Portolés M, Carcavilla Urquí A, Patón García D, Aragonés Gallego Á. Tratamiento con hormona de crecimiento: indicaciones y aspectos prácticos para la consulta de Atención Primaria. From Act Pediatr Atem Prim. 2015; 8(3): 127 – 34.
  • Espinosa Reyes T, Pérez Lázaro A, Martínez Morales M, Carvajal Martínez F. Estudio preliminar sobre el tratamiento con hormona de crecimiento humana recombinante en el síndrome de Turner. Rev Cubana Endocrinol. 2013 ;  24( 2 ): 161-175.
  • Lavaredas A, Puerta R, Álvarez del Vayo C. Revisión del programa de déficit de somatropina en pediatría en el Hospital Universitario Virgen del Rocío. Farm Hosp. 2013 ;  37( 2 ): 161-165.
  • Lanes R. Alteraciones metabólicas inducidas por la deficiencia de la hormona de crecimiento: Beneficios de la terapia sustitutiva con hormona de crecimiento. Rev. Venez. Endocrinol. Metab. 2003 ;  1( 3 ): 2-8.
  • Hayes Dorado Juan Pablo. Talla baja: Tratamiento con hormona de crecimiento humana recombinante. Rev. bol. ped. 2016;  55(1): 23-28.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.