Știai că machiajul poate fi periculos pentru sănătate?
Dacă nu îl aplicăm corect, machiajul poate fi periculos pentru sănătate, devenind cauza unor probleme cutanate. Așadar, este important să știm ce obiceiuri ne pot face rău, astfel încât să le evităm. În articolul de azi te invităm să descoperi cinci moduri în care machiajul îți poate altera sănătatea pielii și nu numai.
Pentru majoritatea femeilor, machiajul este esențial când vine vorba de menținerea frumuseții, acesta putând intensifica aspectul pielii și în special cel al feței. Din acest motiv, industria cosmetică a creat diverse produse de înfrumusețare pentru a satisface toate nevoile estetice ale femeilor.
5 moduri în care machiajul poate fi periculos pentru sănătate
1. Împărțirea machiajului cu alte persoane
Nu este nimic neobișnuit în a-ți împărți hainele și accesoriile cu prietenele și rudele tale de sex feminin. Însă machiajul face excepție de la această regulă. Dacă îți împarți rujul, tușul de ochi, pudra sau chiar pensulele pentru aplicare, riști să contactezi o infecție virală precum conjunctivita sau herpesul.
În plus, dacă persoana căreia îi împrumuți fardurile tale are acnee, există posibilitatea ca bacteriile de pe pielea sa să împrăștie pe fața ta.
Te-ar putea interesa și:
2. Purtarea genelor false
Genele lungi și voluminoase te fac mai expresivă și mai frumoasă, drept pentru care numeroase femei decid să poarte gene false. Vestea proastă este că multe gene false conțin formaldehidă, o substanță care poate irita ochii.
De asemenea, aplicarea incorectă a genelor false îți poate face genele naturale să se rupă. Dacă iei măsurile de precauție necesare, poți evita aceste efecte nedorite.
3. Dormitul cu machiajul pe față poate fi periculos
Atunci când ne întoarcem acasă după o zi lungă la serviciu sau după o noapte dezlănțuită în oraș, nu avem chef să ne demachiem. Acest obicei este însă o mare greșeală.
Dacă ne culcăm fără să ne demachiem, pielea noastră nu va primi oxigenul necesar pentru a se repara în timp ce organismul se odihnește. Drept rezultat, fața noastră nu va arăta bine dimineața următoare, în special în ceea ce privește conturul ochilor.
Machiajul tinde să blocheze porii, favorizând dezvoltarea acneei. În plus, anumite farduri pot pătrunde în ochi pe timp de noapte fără să realizăm. Machiajul pentru ochi conține uleiuri și ceară ce pot bloca glandele sebacee și provoca probleme precum conjunctivita.
4. Machiajul expirat poate fi periculos
Asemenea alimentelor, machiajul are o anumită dată de expirare înscrisă pe ambalaj. Aceasta indică durata de viață a produsului și momentul în care ingredientele sale se vor degrada, devenind periculoase.
Dacă un fard expiră, ingredientele sale vor experimenta anumite schimbări, drept pentru care acesta nu trebuie să intre în contact cu pielea. Machiajul de calitate rezistă mai mult timp, dar are totuși o dată de valabilitate care nu trebuie depășită.
Machiajul expirat poate adăposti bacterii, iar aplicarea sa poate cauza iritații sau infecții. Dacă un fard și-a depășit data de valabilitate, acesta își va pierde aroma plăcută, iar consistența i se va altera.
Te-ar putea interesa și:
5. Aplicarea tușului de ochi pe marginea pleoapelor
La fel ca multe alte componente ale organismului, ochii posedă bacterii. În funcție de stimuli și funcții, aceste bacterii pot fi benefice sau nocive.
Aplicarea unor produse ca tușul de ochi pe partea interioară a pleoapei poate favoriza pătrunderea bacteriilor externe în ochi, mărind riscul infecțiilor și al blocajelor la nivelul glandelor sebacee. Se estimează că 30% din particulele tușului de ochi aplicat pe marginea pleoapelor reușesc pătrundă în ochi.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Bielsa I. Indicaciones y contraindicaciones de los cosméticos en las distintas etapas de la vida. Medicina Cutánea Ibero-Latino-Americana 2005; 33 (3): 137-138. Available at: http://www.medigraphic.com/cgi-bin/new/resumen.cgi?IDARTICULO=5420. Accessed 12/20, 2018.
- De Antonio A. El maquillaje puede ser fatal para tus ojos. ABC 2012. Available at: https://www.abc.es/20120320/sociedad/abci-mujeres-ojos-maquillaje-201203200803.html. Accessed 12/20, 2018.
- Latorre N, Silvestre J, Monteagudo A. Dermatitis de contacto alérgica por formaldehído y liberadores de formaldehído. Actas Dermo-Sifiliográficas 2011; 102 (2): 86-97. Available at: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0001731010004710. Accessed 12/20, 2018.