Logo image
Logo image

Mobilierul din ratan: care sunt avantajele și dezavantajele sale?

3 minute
Mobilierul din ratan nu se folosește doar în grădină, ci și în interior. Vă explicăm care sunt avantajele și dezavantajele sale!
Mobilierul din ratan: care sunt avantajele și dezavantajele sale?
Ultima actualizare: 16 aprilie, 2023

Unul dintre principalele materiale pentru fabricarea mobilierului este ratanul. În trecut, ratanul se folosea doar pentru decorarea teraselor, grădinilor și altor zone exterioare ale casei; acum, mobilierul din ratan se folosește și în interiorul locuinței.

Tehnicile folosite pentru prelucrarea ratanului natural s-au îmbunătățit în timp, dar utilizarea ratanului sintetic este destul de comună. Acest material are un aspect similar și este prietenos cu mediul.

Mobilierul din ratan

Ratan provine din termenul malaiezian rotan și se referă la o specie de palmier spinos potrivit pentru industrializare. Fibra de ratan este uniformă și rezistentă, dar poate fi prelucrată cu ușurință.

Aspectul mobilierului din ratan este similar cu cel al mobilierului din lemn, dar acesta din urmă este mai costisitor.

Mobilierul din ratan are trei tipuri de design:

  1. Colonial: combină structura țesută a fibrei cu modele florale.
  2. Ecologic: se folosește doar material natural.
  3. Etnic: cuprinde elemente tradiționale ale unei țări.
Some figure
Calamus rotang este una dintre speciile de plante care dau naștere ratanului.

Avantajele mobilierului din ratan

Potrivit Jurnalului Internațional de Silvicultură și Industrii Forestiere (Unasylva), caracteristicile ratanului sunt benefice pentru crearea mobilierului, spre deosebire de speciile similare, cum ar fi bambusul.

Un alt avantaj al ratanului este faptul că poate fi folosit în combinație cu metal, sticlă și plastic. Această calitate este propice pentru crearea de mese, dulapuri și rafturi.

Recomandăm: 8 sfaturi pentru a îngriji mobilierul de exterior

Este un material ecologic

Mobilierul din ratan implică mai puțină poluare în timpul procesului de fabricație. Planta crește rapid la tropice, are rate mari de reproducere și are un impact foarte scăzut asupra mediului.

Există plantații de ratan special create pentru fabricarea meselor, scaunelor și rafturilor. Unasylva propune întărirea legăturilor internaționale cu producătorii de mobilă pentru a încuraja consumul de ratan pe piața „verde”.

Este rezistent

Pe lângă aspectul plăcut, mobilierul din ratan este durabil și rezistent. Alte fibre, precum răchita, prezintă mai puțină fermitate decât ratanul împletit.

Este stabil și sigur

Mobilierul din ratan este ușor, scăzând șansele de accidentare în timpul transportului, așa cum se poate întâmpla cu mobilierul din lemn.

Se folosește în interior și exterior

Ratanul are uleiuri naturale care îl protejează de ploaie și soare. Acestea previn crăpăturile și întinderea. În interiorul casei, îngrijirea este simplă.

Poate fi personalizat

Mobilierul din ratan poate fi personalizat după preferințele utilizatorului. Formele, culorile și imprimeurile pot fi variate.

Dezavantajele mobilierului din ratan

Ratanul este tradițional, cald și plăcut. Totuși, poate avea câteva dezavantaje:

  • Zgârieturi la atingere: nu este nimic grav, dar pot exista așchii care zgârie pielea.
  • Risc de deteriorare (dacă este natural): ratanul natural expus la intemperii tinde să atragă insectele dacă nu este întreținut corespunzător.
  • Nu este demontabil: spre deosebire de mobilierul din lemn, cel din ratan nu poate fi demontat. Ușurința de utilizare, livrare, depozitare și asamblare este esențială pe piața mobilei. Specialiștii își propun să construiască structuri detașabile pentru mobilierul din ratan.

Descoperiți și: Mobilier melaminat: caracteristici, avantaje și dezavantaje

Some figure
Mobilierul din ratan nu poate fi asamblat acasă. Acesta este un dezavantaj în comparație cu lemnul obișnuit.

Cum se întreține ratanul?

Îngrijirea mobilierului din ratan are de-a face în principal cu curățarea. Aspirați praful și folosiți un amestec de apă cu săpun pentru igienizare, ștergând împletiturile cu o cârpă umedă. Dacă murdăria este dificilă, folosiți o perie și o soluție de apă cu sare.

Uitați de detergenți, deoarece aceștia distrug ratanul. Ca ultim sfat, nu puneți niciodată un obiect fierbinte pe mobila din ratan. Țineți-l departe de flăcări sau sobe, deoarece este inflamabil.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Dransfield, J. (2001). Taxonomía, biología y ecología del ratán. Revista Internacional de Silvicultura e Industrias Forestales (Unasylva), 52(205). https://www.researchgate.net/publication/293458729_Taxonomy_biology_and_ecology_of_rattan
  • Purna Irawan, A., Supriyatna Marizar, E., & Tji Beng, J. (2019). El sistema desmontable de muebles de ratán para el mercado global. Serie de Conferencias IOP: Ciencia e Ingeniería de Materiales, 508. Indonesia. https://iopscience.iop.org/article/10.1088/1757-899X/508/1/012104/meta
  • Sastry, C.B. (2001/2). El rotén en el siglo XXI: visión panorámica. Revista Internacional de Silvicultura e Industrias Forestales (Unasylva), 52(205). https://www.fao.org/3/x9923s/x9923s00.htm
  • Sunderland, Terry., & Dransfield J. Perfiles de especies ratanes. Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura. https://www.fao.org/3/y2783e/y2783e05.htm

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.