5 motive pentru care îți place să te întâlnești cu bărbați în vârstă
 

5 motive pentru care îți place să te întâlnești cu bărbați în vârstă

Diferența de vârstă în cuplu generează prejudecăți în societate, dar multor femei le place să se întâlnească cu bărbați mai în vârstă.
5 motive pentru care îți place să te întâlnești cu bărbați în vârstă
Elena Sanz

Scris și verificat de psihologul Elena Sanz.

Ultima actualizare: 03 octombrie, 2022

Despre gusturi nu este nimic de spus. Totuși, când vedem un cuplu în care există o diferență considerabilă de vârstă, nu putem să nu ne întrebăm de ce partenerii sunt împreună. În cazul cuiva care se întâlnește cu femei tinere, câștigul poate fi evident; dar ție, de ce îți place să te întâlnești cu bărbați în vârstă?

Dacă ai identificat la tine această tendință de a alege parteneri mult mai în vârstă, s-ar putea să fi ajuns să te întrebi dacă este ceva în neregulă cu tine. Stigmatul și judecata din partea societății (și chiar a familiei) îi pot determina pe parteneri să-și pună la îndoială legătura. Însă, există diferite motive pentru această preferință.

De ce îți place să te întâlnești cu bărbați în vârstă?

De obicei, se consideră că există un dezechilibru în cuplu atunci când între parteneri există o diferență de cel puțin 10 ani. Acest lucru implică faptul că partenerii se află în momente ale vieții distincte, iar experiențele și traiectoriile lor diferă semnificativ.

Totuși, acest lucru, care la prima vedere poate părea un impediment, este un stimulent pentru multe femei. Să vedem ce pot aduce întâlnirile cu bărbații în vârstă!

1. Relația cu tatăl

S-a speculat adesea că femeile care sunt deosebit de atrase de bărbații în vârstă au avut un tată absent fizic sau emoțional. Se spune că, în această legătură romantică, femeile caută să acopere acele lipsuri din copilărie.

În alte situații, fenomenul este exact invers. Aceste femei au avut o relație foarte apropiată cu părinții. Idealizarea tatălui în copilărie este comună, dar pe măsură ce crește, fata trebuie să accepte faptul că acesta este o ființă umană ca oricare alta. Dacă acest lucru nu se întâmplă, femeia va căuta în bărbați modelul patern.

Deși aceste poziții pot explica unele dintre relațiile femeilor cu bărbații în vârstă, cercetările nu susțin aceste exemple ca explicație generală.

Bărbat căzut pe gânduri

2. Maturitate și experiență

Unul dintre principalele motive pentru care femeile sunt atrase de bărbații în vârstă este maturitatea lor. Bărbații în vârstă au mai multă înțelepciune, sunt mai senini și mai puțin superficiali.

Trecerea timpului și experiențele anterioare le-au permis să învețe să trateze femeile cu respect și să relaționeze cu ele într-un mod mai respectuos și mai puțin egoist. Este posibil ca ei să fi trecut deja prin stadiul luptei pentru putere în cuplu și să fie mai capabili să comunice asertiv.

Aceasta, desigur, este o generalizare care nu se aplică întotdeauna. Cu toate acestea, este reprezentarea arhetipului masculin matur pe care femeia speră să o găsească la un partener mai în vârstă.

3. Erotism mai presus de fizic

În sfera sexuală, partenerii mai tineri par să aibă un avantaj, însă acest lucru nu este neapărat adevărat. Tinerii tind să se concentreze mai mult pe partea fizică, în timp ce bărbații maturi pun accentul pe erotism.

Viața le-a permis să exploreze, să se cunoască pe ei înșiși și să depășească anumite bariere mintale. Acum sunt capabili să înțeleagă mai bine femeia și să-i înțeleagă nevoile și gusturile. Sunt mai dispuși să o mulțumească. Un partener mai tânăr poate fi prea concentrat pe plăcerea proprie.

4. Succes, statut și securitate

Unul dintre principalele motive pentru care femeilor le poate plăcea să se întâlnească cu bărbați în vârstă este stabilitatea. Aceștia sunt bărbați cu o identitate definită, idei clare și viață stabilă.

Nu își mai caută locul, nu se descoperă și nu lucrează pentru a construi un proiect vital. Acea lucrare este deja făcută. Astfel, pot oferi o mai mare stabilitate economică și emoțională, lucru foarte important pentru a construi o relație serioasă și de durată.

Acești bărbați sunt mai hotărâți și mai încrezători în sine. Studiile au dovedit că aceasta este una dintre cele mai atractive caracteristici.

5. Chimie, conexiune și compatibilitate

Nu putem uita că îndrăgostirea în acest tip de relație are loc la fel ca în oricare alta. Chimia, conexiunea și compatibilitatea sunt elemente fundamentale care trezesc dorința de a te apropia de o altă persoană. În această situație, vârsta nu este un factor determinant.

Datorită personalității, backgroundului și nevoilor proprii, unele femei se pot conecta mai bine cu bărbații în vârstă. Găsesc în ei acele trăsături care le completează propriul caracter și le oferă acel echilibru la care tânjim cu toții.

Bărbat în vârstă
În general, bărbații în vârstă sunt stabili, având un proiect de viață clar, ceea ce poate fi atractiv pentru multe femei.

Poți avea succes dacă te întâlnești cu bărbați în vârstă?

Există tendința de a crede că o astfel de relație inegală este sortită eșecului, că diferența de vârstă este o piatră de hotar. Cu toate acestea, există studii care arată că angajamentul și satisfacția conjugală pot crește atunci când bărbatul este mai în vârstă.

Succesul relației depinde în mare măsură de vârsta și stadiul de viață în care se află ambii parteneri, precum și de abilitățile lor relaționale. Trebuie să existe echitate în relație, un echilibru între ceea ce este oferit și ceea ce este primit, fără a avea sentimentul că datorezi ceva.

În mod similar, partenerii trebuie să respecte etapele prin care trece celălalt. În concluzie, deși aceste cupluri se confruntă cu provocări suplimentare, respectul, empatia și angajamentul pot duce la o relație de succes.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Groot, W., & Van Den Brink, H. M. (2002). Age and education differences in marriages and
    their effects on life satisfaction. Journal of Happiness Studies, 3, 153-165.
  • Murphy, S. (2015, 16 septiembre). The attractiveness of confidence. Society for Personality and Social Psychology. https://www.spsp.org/news-center/blog/romanticconfidence
  • Skentelbery, S. G., & Fowler, D. M. (2016). Attachment styles of women-younger partners in age-gap relationships. Evolutionary Behavioral Sciences, 10(2), 142–147. https://doi.org/10.1037/ebs0000064

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.