Logo image
Logo image

Motive pentru care nu ai prieteni

5 minute
Mulți oameni se simt îngrijorați că nu au suficienți prieteni. Iată câteva cauze și sfaturi posibile pentru a depăși această situație!
Motive pentru care nu ai prieteni
Ultima actualizare: 01 iulie, 2021

Mulți oameni, la un moment dat în viață, se întreabă: „De ce nu am prieteni?”. Acest lucru provoacă îngrijorare, deoarece oamenii sunt sociali și au nevoie de relații pentru a garanta supraviețuirea și bunăstarea. Care sunt motivele pentru care nu ai prieteni?

Răspunsul la această întrebare este mai complex decât pare, deoarece există mai multe motive pentru care oamenii ar putea avea probleme în a-și face prieteni. În acest articol, îți vom arăta cele mai frecvente cauze și câteva sfaturi pentru a rezolva problema.

Posibile motive pentru care nu ai prieteni

Pentru a stabili prietenii solide și de durată, este important să identifici ceea ce te oprește. Motivele pot fi interne (cum ar fi personalitatea ta sau cine ești) și externe (circumstanțe sau context). Dacă ești unul dintre acei oameni care își pune întrebarea „De ce nu am prieteni?”, îți vom arăta câteva cauze posibile care te vor ajuta să-ți seama care este adevărul.

1. Stimă de sine scăzută

Stima de sine scăzută împiedică oamenii să ne vadă ca fiind valoroși. În acest caz, este foarte obișnuit să ne comparăm constant cu alții și să simțim că nu suntem suficienți.

Acest sentiment de inferioritate ne împiedică să încercăm să fim intimi cu ceilalți, făcându-ne să ne simțim izolați și singuri.

Vezi și:

Ce să faci dacă fostul vrea să rămâneți prieteni

Some figure

2. Timiditate

Oamenii timizi se simt anxioși și inconfortabil în situații sociale. Deci, ei nu interacționează cu ceilalți. Deși încearcă să se simtă mai confortabil interacționând cu ceilalți, ajung să se izoleze voluntar.

3. Atitudini inadecvate

Există o serie de atitudini care îi înstrăinează pe ceilalți și ne împiedică să formăm legături de durată. De exemplu, unele dintre ele sunt:

  • Intoleranţă
  • Rolul de victimă
  • Mândria sau sentimentul de superioritate
  • Egoismul
  • Toleranța scăzută la frustrare
  • Reacțiile violente

4. Neatenție sau lipsă de timp

Se întâmplă ca ritmul agitat al vieții să ne separe de prieteni sau să ne împiedice să formăm noi relații. Uneori, aceste lucruri se întâmplă atunci când nici nu ne dăm seama. În plus, avem tendința de a lăsa prieteniile deoparte atunci când avem un nou partener. Aceasta este o greșeală pe care ar trebui să o evităm. Trebuie să cultivi prietenii, astfel încât să nu le pierzi în timp.

5. Preferință

Unora le place să fie singuri. Preferă să facă planuri și activități fără alți oameni și nu este un lucru rău. Este pur și simplu un mod de a fi. Cu toate acestea, trebuie să-ți amintești că și interacțiunile și relațiile sunt sănătoase.

6. Probleme psihologice

Există o mulțime de afecțiuni psihologice care fac dificilă stabilirea unor relații strânse, cum ar fi fobia socială, depresia, mitomania și tulburările de personalitate. Dacă ai un asemenea istoric, este important să mergi la medic pentru a primi un tratament adecvat.

7. Dificultăți situaționale

Numeroase contexte fac dificilă stabilirea legăturilor sociale, cum ar fi viața într-o zonă îndepărtată, munca la domiciliu, deplasările excesive, etc. Dacă acesta este cazul tău, trebuie să descoperi ce poți face pentru a îmbunătăți situația.

Ce să faci dacă nu ai prieteni

Dacă te-ai săturat să nu ai prieteni, ține cont de următoarele sfaturi. Acestea te vor ajuta să stabilești relații de lungă durată și de calitate.

1. Ieși afară și întâlnește oameni noi

Dacă nu te înțelegi bine cu oamenii pe care îi cunoști, trebuie să ieși și să cunoști oameni noi. Există o mulțime de oameni care doresc să găsească pe cineva ca tine. Pentru a face acest lucru, poți opta pentru activități de agrement, cum ar fi cursurile de pictură, dans sau gătit. De asemenea, poți merge la o sală de sport. Alege locuri noi care îți permit să interacționezi cu ceilalți.

2. Identifică lucrurile pe care le ai în comun cu ceilalți

O modalitate excelentă de a te conecta cu oamenii este să fii conștient de hobby-urile sau interesele pe care le aveți în comun. Apoi, le poți folosi pentru a începe conversații. Fă activitățile care îți plac și vei găsi persoane cu aceleași preferințe. Acest lucru va ușura socializarea.

3. Practică empatia

În conversațiile cu ceilalți, încearcă să fii atent la emoțiile lor. Nu uita că o prietenie nu este doar despre tine. Este important să asculți și să respecți sentimentele altor persoane.

4. Petrece timp cu prietenii tăi actuali

Prietenia trebuie cultivată pentru a fi puternică și durabilă. Fiecare relație necesită atenție și grijă. Prin urmare, indiferent cât de ocupat ai fi, găsește timp pentru a trimite un mesaj text sau pentru a efectua un apel telefonic. Nu trebuie să dureze mult timp. Gesturile mici mențin și întăresc relațiile.

5. Schimbă-ți rutina

Dacă vrei să ai prieteni, îți recomandăm să ieși din zona ta de confort. Pentru a face acest lucru, încearcă lucruri noi cu oameni noi. Invită-ți colegii să vedeți un film sau să ieșiți la o cafea. Petrecerea timpului într-un loc nou întărește relațiile.

Some figure

6. Schimbă-ți atitudinea

După cum am văzut deja, modul în care ne comportăm cu ceilalți este adesea un motiv pentru care nu avem prieteni. Prin urmare, identifică ce atitudini ar putea determina oamenii să te respingă.

Pentru a face acest lucru, poți întreba pe cineva care te cunoaște bine și este obiectiv. A vorbi despre problema ta este o modalitate bună de a cunoaște alte puncte de vedere.

În plus, chiar dacă nu îți place să auzi adevărul, acest lucru este necesar pentru a-ți putea regla comportamentul. O mică schimbare a atitudinii îți poate aduce multe beneficii.

Vezi și:

Prietenia cu fostul iubit – idee bună sau rețetă pentru dezastru?

7. Apropie-te de ceilalți

O altă modalitate de a avea prieteni adevărați este să profiți de acele legături pe care le ai deja și să le faci mai intime și personale. Dacă ai deja pe cineva cu care te înțelegi bine, invită-l undeva și petreceți timp de calitate împreună. Acest lucru vă va ajuta să vă cunoașteți mai bine.

Dacă nu ai prieteni, îți poți face!

În unele cazuri, este nevoie de asistență profesională. Există probleme psihologice care te împiedică să-ți faci prieteni. Dacă simți că ai încercat totul și te tot întrebi de ce nu ai prieteni, este important să iei în considerare terapia. Poți schimba lucrurile cu determinare și cunoscându-ți limitările.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Cano-Vindel A, Goñi M, Ferrer M, Iruarrizaga M, Zuazo A. spectos cognitivos, emocionales, genéticos y diferenciales de la timidez. REME. 2001;4(3).  Disponible en: https://www.researchgate.net/publication/28076483_Aspectos_cognitivos_emocionales_geneticos_y_diferenciales_de_la_timidez
  • Cejudo SR, Fernández MA. Fobia social: un fenómeno incapacitante. Rev Elec Psic Izt. 2015;18(2):836-851. Disponible en: https://www.medigraphic.com/cgi-bin/new/resumenI.cgi?IDARTICULO=69954
  • Pérez  M. El teletrabajo: Pros y contras de trabajar en casa. Lex nova Rev. 2008;53:22-24. Disponible en: https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=2719255

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.