5 motive pentru care rezoluțiile de Anul Nou eșuează
V-ați întrebat vreodată de ce rezoluțiile de Anul Nou eșuează? Cu câteva zile înainte de sfârșitul anului, plănuiți anumite schimbări pozitive. Se estimează că doar 8% dintre oameni reușesc să le respecte.
În majoritatea cazurilor, implementarea noilor obiective are loc în lunile ianuarie și februarie. Apoi, sunt mulți renunță. Se pare că generarea de schimbări pe termen lung este mai dificilă decât credem. De ce?
5 motive pentru care rezoluțiile de Anul Nou eșuează
Cercetările publicate de Jurnalul Internațional de Cercetare a Mediului și Sănătate Publică au arătat că, deși stabilirea rezoluțiilor de Anul Nou este o activitate populară în multe culturi, oamenii nu le pot respecta.
Există mai mulți factori care explică de ce rezoluțiile de Anul Nou eșuează. Stabilirea de obiective nerealiste, schimbările bruște și amânările sunt unele dintre cele mai comune. Desigur, există câteva strategii pentru a crește șansele de succes.
Cel mai important lucru este să recunoașteți acțiunile care nu vă ajută și ce poate contribui la obținerea disciplinei și perseverenței. În continuare, vom trece în revistă cauzele renunțării și ce trebuie făcut pentru a evita eșecul.
1. Stabilirea de obiective nerealiste
Eșecul apare dacă obiectivele sunt foarte greu de atins. Acest lucru limitează realizarea lor pe termen mediu și lung și devine un declanșator al frustrării.
Pentru a stabili un obiectiv, trebuie să plecăm de la realitatea actuală. Pentru a face acest lucru, trebuie să ne punem mai multe întrebări, cum ar fi următoarele:
- Sunt obiectivele cuantificabile?
- Sunt ele determinate de factori economici?
- Sunt limitate de timp?
- Pot fi împărțite în mai multe etape?
- Este necesară intervenția terților pentru realizarea acestora?
Obiectivele ar trebui să fie provocatoare și realizabile. O strategie bună este să le trasăm pe baza timpului estimat pentru a le finaliza. Stabilirea unor obiective mici pe termen scurt este o modalitate de a ne motiva pentru a atinge obiective mai mari.
Descoperiți: Tânăr mai mult timp: cum să amâni îmbătrânirea
2. Schimbări bruște într-un timp foarte scurt
Tradiția de a stabili rezoluții de Anul Nou își are rădăcinile în civilizația occidentală, unde schimbarea anului reprezintă o oportunitate de a îmbrățișa un nou stil de viață. Schimbările în dietă și rutină încep în ianuarie. Acest lucru poate fi copleșitor.
În ceea ce privește alimentația, schimbările bruște îngreunează susținerea dietei pe termen mediu și lung. După câteva săptămâni, apare așa-numitul „efect de rebound”, care declanșează anxietatea de a mânca.
Acest lucru se înrăutățește dacă în același timp adoptăm o rutină de antrenament foarte solicitantă sau stabilim și alte obiective: abandonarea unei dependențe, începerea unei noi cariere profesionale, schimbarea locului de muncă, etc.
A face pași mărunți crește șansele de a ne îndeplini scopul. Este mai ușor să avem succes atunci când schimbările sunt implementate treptat, astfel încât corpul și mintea să se poată adapta.
3. Pierderea din vedere a progresului
Pierderea din vedere a progresului obiectivelor stabilite este o barieră în calea succesului. Este important să verificați săptămânal progresul, ce poate fi îmbunătățit și ce poate interfera cu atingerea obiectivului.
Cu cât sunteți mai conștienți de acest proces, cu atât este mai probabil să fiți pe drumul spre succes. Păstrarea evidenței realizărilor crește motivația și, mai presus de toate, vă permite să dezvoltați strategii pentru a rezolva acele probleme care pot reprezenta o barieră.
4. Frică
Pe măsură ce zilele trec, entuziasmul dispare. Sentimentul de frică devine tot mai prezent. Aceasta reprezintă principala cauză a autosabotajului. Poate exista frică de schimbare, de ieșirea din zona de confort, de eșec sau de propriul succes.
Frica este exacerbată de eșecurile din trecut.
Soluția este încrederea și stima de sine. Pentru aceasta, trebuie să învățați lucruri noi, să îmbunătățiți abilitățile pe care le aveți deja, să meditați și să aveți grijă de voi fizic și mintal. Dacă acest lucru nu funcționează, un consult psihologic poate fi de ajutor.
5. Amânări
Mulți nu respectă rezoluțiile de Anul Nou pentru că amână lucrurile pentru mai târziu. Scuzele vă vor împiedica să vă atingeți obiectivele.
Dacă vreți cu adevărat să atingeți un obiectiv, de ce să așteptați ziua de luni sau o anumită dată? Orice moment este bun pentru a începe. De multe ori, lipsa timpului își are originea în gestionarea defectuoasă a orelor disponibile.
Trebuie să aveți un obiectiv clar și să acordați prioritate acelor lucruri care duc la îndeplinirea lui.
Sfaturi pentru a respecta rezoluțiile de Anul Nou
Pentru a vă respecta rezoluțiile de Anul Nou, stabiliți obiective clare. „O să-mi schimb dieta”, „Voi face mai mult exerciții” sau „Voi începe un nou proiect” nu este suficient. Stabiliți de la început toate detaliile.
Planificarea specifică joacă un rol important. Pentru a da câteva exemple, puteți pune în practică următoarele:
- „Voi evita să mănânc zahăr și alimente ultraprocesate”, în loc de „Voi face modificări în dietă”.
- „Voi merge la sală de trei ori pe săptămână, cel puțin o oră” în loc de „Voi începe să fac mai mult exerciții”.
- „Voi lua lecții de engleză de la 16:00 la 18:00” în loc de „Vreau să învăț engleză”.
Oricare ar fi obiectivul, este nevoie de angajament, disciplină și perseverență. Nu vă pierdeți motivația. Modificarea stilului de viață este decisivă pentru atingerea scopului.
Programul, orele de lucru, timpul liber, dieta, perioadele de odihnă, etc. trebuie reorganizate. Timpul poate fi optimizat.
Trebuie să uitați de „totul sau nimic”.
De multe ori, rezoluțiile de Anul Nou eșuează din cauza ideii „totul sau nimic”. Succesul ajunge să fie văzut doar în alb și negru. Trebuie să rețineți că eșecul nu este rău, ci este o parte din drum. Rezultatele pot să apară mai greu. Trebuie să țineți cont de acest lucru pentru a nu vă autosabota sau abate de la obiectivul principal.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Aguilar Cordero MJ, Ortegón Piñero A, Baena García L, Noack Segovia JP, Levet Hernández MC, Sánchez López AM. EFECTO REBOTE DE LOS PROGRAMAS DE INTERVENCIÓN PARA REDUCIR EL SOBREPESO Y LA OBESIDAD DE NIÑOS Y ADOLESCENTES; REVISIÓN SISTEMÁTICA [REBOUND EFFECT OF INTERVENTION PROGRAMS TO REDUCE OVERWEIGHT AND OBESITY IN CHILDREN AND ADOLESCENTS; SYSTEMATIC REVIEW]. Nutr Hosp. 2015 Dec 1;32(6):2508-17. Spanish. doi: 10.3305/nh.2015.32.6.10071. PMID: 26667697.
- Dickson, J.M.; Moberly, N.J.; Preece, D.; Dodd, A.; Huntley, C.D. Self-Regulatory Goal Motivational Processes in Sustained New Year Resolution Pursuit and Mental Wellbeing. Int. J. Environ. Res. Public Health 2021, 18, 3084. https://doi.org/10.3390/ijerph18063084
- It’s January 7: Are You Sticking to Your New Year’s Resolution?. (January 7, 2013). Wharton School of the University of Pennsylvania. Available in https://knowledge.wharton.upenn.edu/article/its-january-7-are-you-sticking-to-your-new-years-resolution/#:~:text=Author&text=Nearly%20half%20of%20Americans%20make,the%20Journal%20of%20Clinical%20Psychology.
-
Rössner SM, Hansen JV, Rössner S. New Year’s resolutions to lose weight–dreams and reality. Obes Facts. 2011;4(1):3-5. doi: 10.1159/000324861. Epub 2011 Feb 18. PMID: 21372604; PMCID: PMC6444530.