Motive să ai un dezumidificator în locuință
În majoritatea caselor, există anumite spații susceptibile apariției umezelii. La baza acestei probleme stă proasta ventilație, contactul repetat cu apa sau prezența anumitor materiale. În asemenea locuri se acumulează treptat umezeală, mucegai și mirosuri neplăcute. Acestea fiind spuse, cu siguranță nu duci lipsă de motive să ai un dezumidificator în locuință.
Multe persoane au impresia că dezumidificatoarele sunt obiecte de lux. Însă adevărul este că, având acest dispozitiv în locuință, obții mai multe beneficii decât prevenirea apariției petelor pe pereți. Eliminând mucegaiul și acarienii care trăiesc în mediile umede, dezumidificatorul are un impact benefic asupra sănătății.
Conform unui studiu publicat în jurnalul Environmental Health Perspectives, umezeala și mucegaiul sunt asociate cu un risc crescut de alergii și probleme respiratorii. Așadar, să ai un dezumidificator în locuință îți permite să-ți protejezi sănătatea. În cele ce urmează, îți prezentăm principalele motive să ai un dezumidificator în locuință și cele mai bune opțiuni disponibile.
Ce sunt dezumidificatoarele?
Dezumidificatorul este un dispozitiv care ține sub control umezeala ce se acumulează în diferite zone ale locuinței, în special în cele prost ventilate. Acesta conține un evaporator prin care trec curenți de aer ce condensează umezeala, făcând-o să se acumuleze într-un rezervor.
Citește mai mult:
De îndată ce aerul s-a uscat și s-a răcit, acesta trece printr-un condensator care permite restabilirea temperaturii. Așa cum am menționat anterior, acest proces are numeroase avantaje. Utilizarea umidificatorului previne deteriorarea spațiilor, a mobilei și a dispozitivelor electronice și electrocasnice. În plus, acesta protejează sănătatea întregii familii.
Evident, există mai multe mărci și modele de dezumidificatoare pe piață. Dacă vrei un produs de calitate și cu adevărat benefic, îți recomandăm dezumidificatoarele De’Longhi. Acestea sunt foarte populare și au fost certificate de organizația Allergy Standards, ceea ce indică faptul că sunt produse recomandate persoanelor cu astm sau alergii.
Principalele motive să ai un dezumidificator
Deja știi, în mare, care sunt beneficiile acestui dispozitiv. Însă, pentru a clarifica orice neînțelegeri, îți vom spune în detaliu de ce trebuie să ai un dezumidificator în locuință.
1. Îmbunătățește calitatea aerului
Dezumidificatoarele pot fi considerate, dintr-un anumit punct de vedere, necesare pentru a avea o sănătate optimă. Deși ignorăm frecvent acest aspect, acumularea prafului, a alergenilor, a părului lăsat de animalele de companie și a mucegaiului poate declanșa alergii și probleme respiratorii. În plus, Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (Statele Unite) ne avertizează că acești factori pot cauza disconfort la nivelul pielii și al ochilor.
Vestea bună este că, datorită unor dezumidificatoare precum De’Longhi DEX sau DDSX, care au fost certificate (cu excepția modelului DEX210), poți să cureți aerul din locuință de alergeni. Astfel, familia ta se va bucura de un mediu mai sănătos. Îți vei reduce riscul de probleme cutanate și respiratorii, eliminând totodată acarienii, mucegaiul și mirosurile neplăcute.
Îți recomandăm:
2. Ajută hainele să se usuce mai repede
Multe gospodării au spații pentru uscarea rufelor prost ventilate. Drept consecință, nivelul umezelii crește și hainele încep să miroasă urât. Ca să remediezi problema, folosește un dezumidificator. Modelele De’Longhi DDSX înjumătățesc timpul necesar pentru ca hainele să se usuce.
3. Rezolvă probleme grave asociate umezelii
Un alt avantaj incredibil al dezumidificatoarelor moderne, cum ar fi cele De’Longhi (în special modelele DDSX), este faptul că au abilitatea de a rezolva problemele cauzate de umezeală. Folosindu-le, vei preveni impactul negativ al umezelii asupra aspectului locuinței, vei ține la distanță mirosurile neplăcute și îți vei proteja sănătatea.
4. Protejează mobila, electronicele și electrocasnicele
Dacă aerul din locuință este exagerat de umed, atât mobila, cât și electronicele și electrocasnicele se vor deteriora mai repede. Umezeala oxidează componentele din metal și alterează culoarea vopselei, lemnul și țesăturile. Eliminând-o cu ajutorul unui dezumidificator de calitate, vei proteja toate obiectele din locuință.
Anumite dezumidificatoare nu sunt deloc zgomotoase
Zgomotul produs de dezumidificatoare poate fi deranjant, mai ales dacă le folosim peste noapte. Însă modelul De’Longhi DNS este silențios. Acesta reprezintă o variantă ideală pentru persoanele care vor mai mult confort.
Concluzii
Luând în considerare toate beneficiile menționate, dezumidificatoarele constituie o investiție înțeleaptă. Acestea te ajută să menții impecabil aspectul locuinței și să-ți protejezi sănătatea. Ia în considerare aceste aspecte atunci când faci cumpărături!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Mendell MJ, Mirer AG, Cheung K, Tong M, Douwes J. Respiratory and allergic health effects of dampness, mold, and dampness-related agents: a review of the epidemiologic evidence. Environ Health Perspect. 2011;119(6):748–756. doi:10.1289/ehp.1002410
- Milne, Richard & Hockey, Hans & Rea, Harry. (2014). Long-Term Air Humidification Therapy Is Cost-Effective for Patients with Moderate or Severe Chronic Obstructive Pulmonary Disease or Bronchiectasis. Value in Health. 17. 320–327. 10.1016/j.jval.2014.01.007.
- Humidifiers and indoor allergies. (n.d.)
aaaai.org/conditions-and-treatments/library/allergy-library/humidifiers-and-indoor-allergies - Noti, J. D., Blachere, F. M., McMillen, C. M., Lindsley, W. G., Kashon, M. L., Slaughter, D. R., & Beezhold, D. H. (2013). High Humidity Leads to Loss of Infectious Influenza Virus from Simulated Coughs. PLoS ONE. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0057485
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.