Logo image
Logo image

Negii picioarelor la copii: cum se tratează?

4 minute
Negii picioarelor sunt frecvenți la copii. Din fericire, cei mai mulți dintre ei dispar spontan fără tratament. Pentru cazurile care necesită intervenție medicală, există mai multe opțiuni disponibile. Îți vom spune totul despre ele în acest articol!
Negii picioarelor la copii: cum se tratează?
Ultima actualizare: 06 noiembrie, 2021

Negii picioarelor la copii sunt o preocupare majoră pentru părinți. Atunci când prezența lor este detectată, apar imediat întrebări cu privire la motivele apariției, transmisie și tratament.

Localizarea plantară se referă la localizarea verucilor pe talpa piciorului. Cu toate acestea, negii pot apărea oriunde pe corp. Negul plantar este o formă de prezentare în spectrul acestor leziuni.

Vorbim despre un neg atunci când o zonă a pielii este mai întărită decât restul, având o suprafață neregulată. Varianta plantară este situată de obicei pe călcâi sau pe zonele tălpii piciorului care suportă cea mai mare greutate corporală.

Deși nu este o boală gravă, aceasta poate afecta calitatea vieții familiei. Preocuparea pentru aspectul estetic și pentru reacțiile copilului la descoperirea leziunii este cea mai mare îngrijorare a părinților.

Spunem că nu este o boală gravă, deoarece negii picioarelor la copii tind să dispară spontan, la fel cum apar. Specialiștii estimează că până la 70% dintre negii detectați dispar în termen de 2 ani fără intervenție medicală.

Vezi și:

Tipuri de negi și tratamentele disponibile

Negii picioarelor la copii: cauze

Negii picioarelor la copii sunt cauzați de papilomavirusul uman (HPV). Există mai mult de 100 de tulpini de HPV, dar nu toate sunt legate de negii picioarelor.

Intrarea în contact cu virusul nu înseamnă că vor apărea în mod inevitabil leziuni. Fiecare corp reacționează diferit la HPV. Poate exista contact care nu duce la nicio leziune. Chiar și în rândul membrilor apropiați ai familiei, reacția poate fi complet opusă.

La copii, virusul este contractat prin mersul desculț pe o podea infectată. Podelele piscinelor sau ale băilor și vestiarelor sunt terenuri de reproducere ideale.

Chiar și așa, acesta nu este un virus cu transmitere ușoară. Este nevoie de anumite condiții de căldură și umiditate pentru a prolifera, iar atașarea sa la corp este favorizată atunci când există răni mici folosite ca „porți de intrare”.

Odată ce infecția apare, negul se dezvoltă foarte lent. Negii picioarelor la copii pot avea nevoie de mai mult de 1 an pentru a deveni vizibili din cauza dimensiunii lor.

Some figure
HPV sau virusul papiloma uman este cauza verucilor picioarelor la copii.

Tipuri de negi ai picioarelor la copii

Forma negilor este aceeași în majoritatea cazurilor. Sunt excrescențe ale pielii, de culoare gri sau maro, cu o suprafață neregulată rotunjită. Dar există și variante. Negii pot avea, de asemenea, următoarele caracteristici:

  • Plațifoarte mici, netezi și mai deschiși la culoare
  • Filiformi – sunt subțiri și alungiți, de parcă ar fi un deget mic; de obicei, au aceeași culoare ca pielea.

Simptomele verucilor piciorului la copii variază. Din cauza locației lor, pot cauza disconfort în timpul mersului. În cazuri rare, se infectează, iar  marginile tind să fie precise, deși se pot forma și alte veruci în apropiere. Am putea spune că simptomele negilor plantari la copii, pe lângă durere, sunt:

  • Prezența unei umflături: Negul este în relief în raport cu suprafața pielii.
  • Calozitate: Pielea din zona verucii se întărește și se îngroașă. Acest lucru se întâmplă pentru că negul crește și în interior, deși nu îl vedem.
  • Puncte negre: Mici vase de sânge în zona afectată a pielii, care se formează ca urmare a prezenței virusului HPV. Aceste mici cheaguri apar ca puncte negre pe piele.

Vezi și:

De ce sângerează negii?

Some figure
Prezența punctelor negre poate ghida diagnosticul verucilor piciorului.

Tratamente disponibile

Negii picioarelor la copii tind să dispară spontan. Cu toate acestea, atunci când există un număr destul de mare de veruci plantare sau când acestea provoacă durere și disconfort, există câteva tratamente disponibile. Printre opțiunile terapeutice disponibile avem:

  • Medicație topică: Acidul acetilsalicilic este utilizat pentru aplicare directă. Acidul distruge progresiv straturile negilor, astfel încât acestea să cadă treptat.
  • Criochirurgie: Dermatologii au tehnici speciale de chirurgie la rece. De obicei, se folosește azot lichid, care îngheață negul. Nu este suficientă o singură aplicare, ci necesită sesiuni succesive.
  • Laser: Laserul este rezervat verucilor plantare la copiii care nu au răspuns la alt tratament. Nu există dovezi complete despre eficacitatea tratamentului și poate fi dureros. Laserul ar trebui, de asemenea, aplicat în sesiuni succesive și nu doar o singură dată.
  • Chirurgie convențională: Există încă tehnici chirurgicale clasice, deși sunt rezervate pentru cazuri foarte speciale. Există tehnici de răzuire a verucii, excizie sau electrocoagulare. Este o metodă care lasă inevitabil o cicatrice.

În concluzie…

Negii picioarelor sunt cauzați de infecția cu unul dintre subtipurile papilomavirusului uman. Deși, de obicei, nu sunt serioși și tind să dispară singuri, există deseori îngrijorări cu privire la aspectul lor. Din fericire, există mai multe tratamente care accelerează eliminarea negilor.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Yeras, Yanet Isabel Cárdenas. “VERRUGA PLANTAR. PRESENTACIÓN DE UN PACIENTE.” Medicentro Electrónica 11.1 (2007).
  • Muñoz-Santos, C., R. Pigem, and M. Alsina. “Nuevos tratamientos en la infección por virus del papiloma humano.” Actas Dermo-Sifiliográficas 104.10 (2013): 883-889.
  • Gerlero, P., and Á. Hernández-Martín. “Actualización sobre el tratamiento de las verrugas vulgares en los niños.” Actas Dermo-Sifiliográficas 107.7 (2016): 551-558.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.