Rupturile de menisc se vindecă cu un "tratament viu"
Verificat și aprobat de medicul Nelton Abdon Ramos Rojas
Rupturile de menisc reprezintă una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate care pot afecta genunchii. De fapt, peste un milion de cazuri noi se înregistrează anual doar în Europa și Statele Unite.
Acestea presupun leziuni la nivelul cartilajului genunchiului, al cărui rol este să absoarbă șocurile pentru a proteja rotula. Practic, cartilajul respectiv oferă stabilitate rotulei.
Rupturile de menisc sunt leziuni frecvente în rândul atleților, în special al jucătorilor de fotbal. De cele mai multe ori, medicii nu le pot remedia decât prin intermediul unei intervenții chirurgicale.
Deoarece regiunea afectată nu primește sânge, vindecarea leziunii este un proces dificil. Drept consecință, mulți pacienți nu reușesc să se recupereze complet niciodată.
Deseori specialiștii le recomandă pacienților să se supună unei menisectomii, o operație ce presupune îndepărtarea meniscului rupt. Deși menisectomiile dau, de obicei, randament, pacientul ar putea experimenta complicații în viitor.
Te-ar putea interesa și:
Recent, cercetătorii de la două universități britanice prestigioase (Universitatea din Liverpool și Universitatea din Bristol) au făcut o descoperire incredibilă. Aceștia au inventat o nouă modalitate de a trata rupturile de menisc fără a apela la menisectomii.
Este vorba despre un „pansament viu”, pe bază de celule stem obținute de la pacient. Acest nou tratament poate stimula dezvoltarea celulară la nivelul regiunii vizate, reparând țesuturile rupte sau lezate.
Un pansament cu celule stem care vindecă rupturile de menisc
Jurnalul medical Stem Cell Translational Medicine (Medicina translațională a celulelor stem) a publicat studiul menționat anterior. În cadrul acestuia, specialiștii au prezentat modul în care rupturile de menisc pot fi tratate cu ajutorul unui „pansament celular”.
Compania Azellon Cell Therapeutics a realizat pansamentul, iar Innovate UK a finanțat proiectul. Cercetătorii au testat acest tratament inedit pe un grup de studiu alcătuit din cinci voluntari cu vârsta cuprinsă între 18 și 45 de ani. Toți subiecții sufereau de rupturi de menisc în zona „albă”.
- În primul rând, cercetătorii au extras celule stem din măduva osoasă a subiecților.
- Ei au cultivat aceste celule în laborator timp de două săptămâni.
- Apoi, cercetătorii au utilizat celulele mature pentru a construi o structură asemănătoare unei membrane.
- Membrana obținută a fost implantată la nivelul rupturii de menisc.
- La final, cartilajul a fost cusut pentru a acoperi membrana și a o menține stabilă.
Ce rezultate au obținut cercetătorii? În mod miraculos, tratamentul a avut succes, eficiența sa fiind foarte încurajatoare. Toți pacienții au avut un menisc intact la 12 luni după procedură. În plus, genunchii a trei dintre aceștia s-au recuperat complet după 24 de luni.
Te-ar putea interesa și:
Din păcate, ceilalți doi pacienți au fost nevoiți să se supună unei menisectomii, deoarece simptomele inițiale reveniseră.
Acest tratament inedit presupune două intervenții chirurgicale
Poate ai impresia că acest nou tratament pentru rupturile de menisc înseamnă că pacienții nu vor mai fi nevoiți să se supună niciunei intervenții chirurgicale. În realitate însă, „pansamentul viu” necesită două intervenții.
- O primă intervenție pentru a extrage celulele stem din măduva osoasă a pacientului.
- O a doua intervenție pentru a implanta „pansamentul viu” creat.
Vestea bună este că Anthony Hollander, coordonatorul studiului, ne asigură că echipa sa încearcă să proiecteze o variantă mai eficientă a tratamentului. Cercetătorii doresc să utilizeze celulele stem obținute de la pacient pentru a reduce costul tratamentului. În plus, pacienții nu vor mai trebui să se supună la două intervenții.
Și Prof. Ashley Blom, directorul Departamentului de Chirurgie Ortopedică de la Universitatea din Bristol, este optimistă:
Pansamentul cu celule stem are potențialul să devină o nouă formă de tratament, care îi va ajuta pe pacienții tineri și pe atleți, reducând riscul acestora de a suferi timpuriu de osteoartrită după ce se supun unei menisectomii.
În curând, rupturile de menisc vor putea fi tratate mai ușor
Tratamentul inedit prezentat în acest articol se află încă în stadiile experimentale. Însă rezultatele oferite până acum de pansamentul cu celule stem sunt foarte interesante. În viitor, acesta ar putea deveni o alternativă utilă pentru menisectomii.
Deoarece pansamentul repară țesuturile lezate, pacientul nu va trebui să se supună mai multor intervenții chirurgicale pentru a-și recăpăta funcția genunchiului. Cu ajutorul său, țesuturile se vindecă pe cont propriu, ceea ce va reduce riscul pacientului de a dezvolta boli cronice precum artrita, artroza și osteoartrita.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
-
Álvarez López, A., García Lorenzo, Y., Ortega González, C., & Guillen de la Rosa, R. (2012). Lesiones de menisco en pacientes con osteoartritis de la rodilla. Revista Archivo Médico de Camagüey, 16(3), 343-352.
- Stem cell ‘living bandage’ for knee injuries trialled in humans – News – University of Liverpool. (2016). Retrieved from https://news.liverpool.ac.uk/2016/12/16/stem-cell-living-bandage-knee-injuries-trialled-humans/
-
Villarreal, J. M. B., González, I. L., & Vargas Sánchez, G. (2009). Lesiones meniscales. Ortho-tips, 5(1), 39-48.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.