Părinții și gaslighting-ul asupra copiilor: care sunt consecințele?
 

Părinții și gaslighting-ul asupra copiilor: care sunt consecințele?

Părinții care aplică gaslighting-ul asupra copiilor creează vinovăție și îi fac pe cei mici să nu aibă încredere în ei. Vă spunem cum afectează creșterea acest tip de manipulare!
Părinții și gaslighting-ul asupra copiilor: care sunt consecințele?
Elena Sanz

Scris și verificat de psihologul Elena Sanz.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Când suntem mici, părinții noștri trebuie să ne ajută să ne construim o imagine de sine pozitivă. Trebuie să considerăm că suntem valoroși, că putem avea încredere în criteriile noastre și că suntem demni de iubire. Acest lucru îi este negat copilului care crește într-un mediu manipulator. Astăzi vom vorbi despre părinții care practică gaslighting-ul asupra copiilor.

Acest termen este comun în contextul relațiilor de cuplu. Gaslighting este o tehnică de manipulare subtilă și bine camuflată, care face ca victima să nu aibă încredere în propriile percepții, emoții sau amintiri.

Abuzatorul face victima să se îndoiască de sine, de intuițiile și de instinctele sale. Ajunge să fie la mila celeilalte persoane.

Părinții și gaslighting-ul asupra copiilor

Această formă de control și manipulare nu este întotdeauna ușor de perceput, dar atunci când ne afectează în copilărie, situația este și mai complicată. Un copil are în mod natural încredere în părinții săi și caută să le facă pe plac; nu există nicio îndoială.

Este posibil ca abia la maturitate să ne dăm seama că am suferit din cauza asta în copilărie și că încă suportăm consecințele. Există câteva indicii ce ne pot ajuta să ne dăm seama dacă am fost victimele gaslighting-ului în copilărie.

Părinți care își ceartă copilul
Părinții își pot manipula copiii cu tehnici subtile care transmit mesaje negative despre cine sunt ei și ce pot face.

Dau vina pe copii

Vinovăția este unul dintre cele mai eficiente mijloace de manipulare. Acești părinți sunt experți în a insufla acest sentiment copiilor din tot felul de motive, pentru a-i putea controla.

În general, îi fac responsabili pentru chestiuni care nu au nicio legătură cu ei. Dacă relația părinților merge prost, de exemplu, ei pot da vina pe copil.

De asemenea, copiii devin responsabili de sentimentele adulților: de exemplu: „Sunt supărat și stresat pentru că m-ai deranjat toată după-amiaza”.

Minimizează și invalidează sentimentele

Gaslighting-ul asupra copiilor implică invalidarea constantă a sentimentelor. În fața oricărei emoții pe care o exprimă, copiii sunt catalogați drept exagerați sau prea sensibili. Nu au niciodată dreptul să simtă ceea ce simt.

Neagă realitatea a ceea ce simt și trăiesc copiii

Părinții neagă realitatea și dovezile pentru a scăpa de responsabilitate. De exemplu, dacă există un favoritism clar față de un copil și celălalt îl percepe și reclamă, i se va spune că este nebun, că își imaginează și că nu este deloc așa.

De asemenea, este foarte frecvent ca părintele manipulator să joace rolul de victimă: „toată ziua mă critici și îmi reproșezi diverse, pentru tine sunt cel mai rău părinte din lume”. Acesta este de fapt un mecanism de proiecție care ajută la distragerea atenției de la greșelile lor.

Subestimează și critică

Acești părinți critică constant tot ce face, spune sau alege copilul. Ceea ce îi place, talentele, hobby-urile și interesele sunt criticate și subevaluate. Uneori, sunt marcate ca nepotrivite.

În loc să încurajeze dezvoltarea personalității și a identității copilului, ei o reprimă și o limitează.

Își izolează și își controlează copiii

Acești părinți caută să-și controleze copilul și să-l transforme conform preferințelor lor. Copiii sunt izolați social și își limitează relațiile cu alte persoane.

Mamă care aplică gaslighting-ul asupra copiilor

Consecințele generate de părinții care aplică gaslighting-ul asupra copiilor

Gaslighting-ul nu ne afectează doar în copilărie, ci și la vârsta adultă. Unele dintre cele mai frecvente consecințe sunt următoarele:

  • Copiii cresc cu o stimă de sine scăzută, cu nesiguranță și cu frică.
  • Ei nu au încredere în judecata lor și sunt deconectați de la emoțiile proprii. Le este greu să știe ce vor și ce au nevoie; le este greu să ia decizii și să aibă grijă de ei.
  • Dependența emoțională și tendința de a fi mulțumit cu orice sunt frecvente. Dacă nu pot avea încredere în percepțiile, instinctele și opiniile proprii, apelează la altcineva pentru a lua decizii. Acest tipar poate fi repetat dincolo de relația cu părinții (cu parteneri și alte persoane).
  • Au dificultăți în exprimarea emoțiilor, deoarece au învățat că ceea ce simt nu este valabil și nu vor găsi înțelegere sau empatie. Această incapacitate de a gestiona emoțiile poate duce la afecțiuni psihosomatice.

Gaslighting-ul asupra copiilor: depășirea consecințelor

V-ați identificat cu cele de mai sus? Dacă da, probabil ați crescut cu părinți au folosit gaslighting-ul. Părinții pot să facă asta și când copiii devin adulți. A fi conștienți de ceea ce s-a întâmplat și a realiza modul în care am fost manipulați este esențial pentru a începe să ne vindecăm.

Este foarte important ca în acest proces să primim ajutor profesional. Nu vă așteptați ca părinții să-și asume ceea ce s-a întâmplat sau să accepte responsabilitatea.

Permiteți-vă să vă reconectați cu sinele și să aveți încredere în propria persoană. Vă va îmbunătăți calitatea vieții.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Betancourt, D., & Andrade, P. (2011). Control parental y problemas emocionales y de conducta en adolescentes. Revista colombiana de psicología20(1), 27-41.
  • Garciandía, J. & Ibarra, A. (2012). Enfermedad psicosomática y patrones familiares en niños con asma. Revista Colombiana de Psiquiatría, 41(1), 111-138.
  • Sarkis, S. M. (2018). Gaslighting: Recognize Manipulative and Emotionally Abusive People–and Break Free. Hachette UK.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.