5 indicii ale unei relații abuzive emoțional

14 octombrie 2019
Este din ce în ce mai frecvent să vezi tinerii în relații abuzive emoțional. Îți vom arăta câteva modele de comportament care îți vor spune dacă este timpul să cauți ajutor și să ieși din relația ta toxică.

Abuzul în cupluri devine din ce în ce mai des întâlnit la tineri și adolescenți. Adesea, aceștia nu știu că se află într-o relație abuzivă emoțional. Prin urmare, în acest articol, îți vom arăta cele mai importante indicii ale unei relații abuzive emoțional.

Dacă citești acest articol, este posibil să bănuiești că te afli și tu într-o astfel de relație. Poate te simți rău sau poate ți-ai dat seama că jumătatea ta acționează în moduri care te rănesc și fac rău relației voastre.

Dacă acesta este cazul, fă-ți curaj și mergi la un specialist care are instrumentele necesare pentru a te ajuta să ieși din această situație.

5 indicii ale unei relații abuzive emoțional

1. Atitudinea ostilă

Deschidem lista de indicii ale unei relații abuzive emoțional cu atitudinea ostilă a partenerului. De fapt, articolul Limitările dintre violența psihologică a partenerului intim și relațiile disfuncționale: implicații psihologice și medico-legale afirmă că acest lucru ar putea apărea din cauza stereotipurilor sexuale și de gen.

Gelozia patologică sau ideea că violența este o modalitate de a rezolva conflictele poate indica, de asemenea, că ești într-o relație abuzivă emoțional. În plus, atât manipularea fizică, cât și cea psihică și agresivitatea pot apărea în fiecare zi în cazurile de abuz emoțional.

Indicii ale unei relații abuzive emoțional

2. Proiecția furiei

Un alt semn al unei relații abuzive emoțional este proiecția furiei. Oamenii care sunt întotdeauna supărați au un impuls să-și exprime acea furie. Drept urmare, rănesc constant persoanele din jurul lor.

Ce provoacă aceste explozii de furie?

Întârzieri, probleme la locul de muncă sau probleme financiare. Totuși, acesta nu ar trebui să fie niciodată un motiv pentru care partenerul tău să te rănească în vreun fel. Jumătatea ta trebuie să învețe să-și gestioneze furia mergând la un specialist în domeniu.

Citește mai mult:

3. Lipsa de comunicare

Acest lucru nu se întâmplă dintr-o dată. De fapt, se întâmplă progresiv de-a lungul unei perioade lungi de timp. Persoana abuzivă începe să folosească tăcerea ca formă de pedeapsă, în loc să comunice deschis despre aprecierile sau nemulțumirile sale.

Apoi, abuzatorul folosește tăcerea ca mod de manipulare și supunere. Dacă partenerul nu comunică și folosește tăcerea pentru a te face să te simți rău, te afli într-o relație abuzivă emoțional și ar trebui să iei în considerare o despărțire.

4. Învinovățirea partenerului

Un alt semn că te afli într-o relație abuzivă din punct de vedere emoțional este faptul că abuzatorul spune că totul este vina ta. Te va învinovăți pentru orice: dacă ceva se rupe, dacă se simte inconfortabil sau dacă are probleme la locul de muncă.

Unele lucruri de care te-ar putea învinovăți pot fi chiar absurde. În aceste cazuri, este important să nu te lași purtat/ă de val. În plus, trebuie să îți dai seama că, în realitate, orice acuză ți-ar aduce, aceasta este lipsită de fond.

Cuplu care se ceartă

Dacă crezi constant cealaltă persoană, îți poți pierde complet stima de sine și poți simți umilință.

5. Controlul absolut

Ultimul pe lista de indicii ale unei relații abuzive emoțional este nevoia constantă de a avea control total asupra partenerului.

El sau ea va încerca să îți controleze cheltuielile, copiii, munca sau timpul petrecut cu prietenii. Acest lucru înseamnă că nu ești independent/ă, ci mai degrabă o extensie a partenerului.

Fără îndoială, o persoană violentă sau abuzivă va încerca să te controleze. Atunci când ești dependent/ă de partenerul tău, este mai ușor să i te supui. În acel moment, abuzatorul poate face tot ceea ce dorește cu tine, pentru că te afli la mila lui.

Cum să ieși dintr-o relație abuzivă emoțional?

Fără îndoială, primul lucru pe care trebuie să îl faci dacă te afli într-o relație abuzivă emoțional este să mergi la un psiholog. Această persoană te va asculta, îți va analiza situația și te va ajuta să vezi ce se întâmplă dintr-o perspectivă sănătoasă, matură și cu experiență.

Specialistul îți va spune dacă trebuie să mergi la terapie de cuplu pentru a lucra la anumite aspecte ale relației voastre. De exemplu, poate fi necesar să lucrați la partea de comunicare sau să vă respectați reciproc spațiul personal. Sau, poate este cazul să pui punct relației abuzive emoțional.

Citește mai mult:

6 semne că ești o victimă a abuzului verbal

De ce este atât de important să mergi la psiholog?

Mersul la psiholog te va ajuta să îmbunătățești modul în care relaționezi cu ceilalți. În plus, ai putea învăța ce să cauți la un partener, precum și să înveți din experiențele tale.

Sperăm că acest articol te-a ajutat să detectezi tiparele comune de abuz emoțional. În acest fel, poți lua măsurile necesare sau să închei relația în care te afli. Cu excepția cazului în care solicită ajutor, persoanele abuzive sau toxice nu se schimbă din proprie inițiativă.