Partenerul este distant.. de ce? - Doza de Sănătate
 

Partenerul este distant.. de ce?

Partenerul tău este distant în ultima vreme... Este ceva în neregulă? Este ceva ce ai făcut? Astăzi, îți vom oferi câteva indicii despre motivele pentru care apare acest tip de comportament și ce poți face dacă te afli în această situație inconfortabilă.
Partenerul este distant.. de ce?
Bernardo Peña

Verificat și aprobat de psihologul Bernardo Peña.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

În ultima vreme, ai observat că partenerul este distant (sau cel puțin așa îl percepi tu). Desigur, este firesc să-ți faci griji în această privință. La urma urmei, acest lucru este incomod și nu știi cu exactitate ce se întâmplă.

Reține faptul că este firesc ca oamenii să fie introspectivi uneori. Nu înseamnă că este ceva în neregulă cu relația ta. Poate că partenerul tău are greutăți la serviciu, este stresat sau are multe lucruri în minte.

Cu toate acestea, pot exista într-adevăr probleme în relația voastră și ar trebui să încercați să le rezolvați. Prin urmare, este posibil să-ți fie frică să faci anumite lucruri care, în loc să vă ajute, ar putea să vă deterioreze și mai mult relația.

Astăzi, îți vom explica ce trebuie să faci dacă partenerul este distant. În acest fel, veți putea găsi soluții sănătoase împreună. Este nevoie de doi pentru ca relația să funcționeze, dar cineva trebuie să facă primul pas!

Dacă partenerul este distant, purtați o discuție

Acest lucru este fundamental dacă vrei să afli ce se întâmplă. În primul rând, trebuie să înțelegi ce se întâmplă în mintea partenerului tău, așadar încearcă să porți o discuție sinceră cu acesta. Fă acest lucru cu amabilitate, fără a ataca, a critica sau a învinui.

Cu toate acestea, nu uita că există persoane care, în loc să negocieze, folosesc distanța, tăcerea și pasivitatea ca mod de a face față conflictelor. Dacă acesta este cazul, găsește o modalitate de a comunica care este sănătoasă pentru amândoi sau ia în considerare terapia de cuplu pentru a obține ajutor de specialitate.

Ia în considerare terapia de cuplu

Cuplu care merge la terapie la psiholog
Terapia de cuplu este o modalitate foarte bună de a consolida comunicarea între parteneri.

În mare, distanțarea și conflictele apar ca urmare a faptului că nu puteți exprima ceea ce simțiți.

După ce vorbești cu iubitul tău, poți observa că acesta nu este capabil să exprime ceea ce simte cu adevărat sau ce are nevoie. Îl întrebi ce se întâmplă, iar acesta spune „nimic”. O idee bună este să mergeți împreună la terapie la psiholog. Există două tipuri de sesiuni de terapie:

  • Terapie individuală: În cadrul acestor ședințe, poți discuta despre problemele tale, cum ar fi stima de sine scăzută, depresia, anxietatea și nesiguranța. De asemenea, specialistul te poate învăța cum să-ți gestionezi emoțiile.
  • Terapia de cuplu: Aceste sesiuni sunt concepute astfel încât cuplurile să vorbească cu un terț și să primească un feedback cu privire la modul în care discută ca parteneri. Terapia de cuplu are rolul de a îmbunătăți stilul de comunicare al partenerilor.

Ambii membri ai cuplului trebuie să fie dispuși să meargă la terapie pentru ca aceasta să funcționeze. În caz contrar, va fi o pierdere de timp, deoarece nu veți obține rezultatul dorit.

Distanțarea poate fi, de fapt, doar în mintea ta

Femeie supărată pentru că partenerul este distant

Este posibil să nu se întâmple nimic din cele enumerate de mai sus, iar partenerul să te iubească în continuare. În acest caz, problema poate fi nesiguranța ta. Poate că stima ta de sine este scăzută. Este posibil să trăiești cu teama abandonului din cauza condiționării psihologice nesănătoase și codependenței.

Acest lucru este valabil mai ales dacă ai avut în trecut relații complicate sau dacă ai crescut într-un mediu familial toxic. Este posibil ca aceste modele de relații dăunătoare să te fi determinat să fii nesigur și neîncrezător.

Temerile și nesiguranța pot dăuna unei relații. Reține faptul că, de multe ori, problemele sunt doar în mintea ta. Dacă acesta este cazul, o idee bună este să obții ajutor profesionist pentru rezolvarea lor. Ia în considerare ședințele de terapie la psiholog. Acesta te poate ajuta să realizezi ceea ce te împiedică să ai o relație sănătoasă, astfel încât să-ți poți îmbunătăți gândirea și comportamentul.

Ia în considerare terminarea relației dacă partenerul este distant

După ce ai încercat să vorbești cu partenerul distant și ai participat la terapia de cuplu, în unele cazuri, concluzia poate fi faptul că acesta nu te mai iubește sau pur și simplu nu mai vrea să fie alături de tine. Dacă acesta este cazul, este timpul să închei relația.

Este nevoie de iubire într-o relație, nu-i așa?

Nu uita: nu poți continua o relație cu cineva care nu-și dorește să fie partenerul tău. Nu contează cât de mult îi iubești. Nu cerși, nu promite nimic.

Aceasta nu este o respingere personală, ci un act de onestitate. Unii oameni pur și simplu nu sunt meniți să fie împreună. Acceptă acest lucru și găsește câteva modalități sănătoase de a merge mai departe. La început poate fi greu, dar mai târziu vei fi recunoscător că nu mai pierzi timpul într-o relație fără viitor.

Da, aceasta este o situație complicată, dificilă și dureroasă. Va fi incomod să fii singur și va trebui să treci peste pierderea partenerului și resentimente. Cu toate acestea, vei fi mai fericit pentru că vei putea să-ți controlezi viața și timpul după bunul plac.

Este mult mai bine să te simți singur atunci când ești cu adevărat singur decât să te simți singur într-o relație. Mergi la terapie și umple-ți timpul cu experiențe noi, sănătoase, hobby-uri și prieteni.

Citește mai mult:

Ce sunt mesajele de tip EU?

Indiferent de situație, acordă-i spațiu partenerului tău

Așa cum am menționat mai sus, frica și nesiguranța într-o relație te pot face să-ți alungi partenerul în timp ce încerci să te apropii de ei. Acest lucru este, de obicei, contraproductiv.

Imediat ce începi să acționezi în acest fel, partenerul tău se poate distanța și mai mult. Va dori mai mult spațiu în timp ce tu îți dorești contrariul. Acest lucru nu va duce decât la resentimente. Acesta este motivul pentru care este atât de important să participi la terapie pentru a rezolva problemele legate de nesiguranța care te macină.

Comunicarea este cheia unei relații sănătoase. Nu uita niciodată acest lucru. Este esențial să-ți exprimi sentimentele și emoțiile atunci când observi că partenerul este distant. Spune-i partenerului tău care sunt lucrurile de care ai nevoie și permite-i și lui să facă la fel.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.