Părțile creierului și funcțiile acestora
Am ajuns treptat să cunoaștem și să descifrăm părțile creierului și funcțiile lor, dar există încă multe enigme care înconjoară subiectul. Acest lucru se datorează faptului că este cel mai complex sistem cunoscut din întregul univers. Din acest motiv, știința nu a reușit să-l înțeleagă pe deplin.
Vom explica mai întâi câteva noțiuni de bază pentru a putea înțelege părțile creierului și funcțiile lor. Există cap, encefal și creier. Capul include encefalul și creierul, plus alte structuri care corespund simțurilor și feței.
Encefalul cuprinde fiecare parte a sistemului nervos din craniu. Acesta, împreună cu măduva spinării, alcătuiesc sistemul nervos central. Encefalul cuprinde creierul împreună cu talamusul, hipotalamusul, bulbul rahidian și cerebelul.
Creierul cuprinde doar următoarele componente: cortexul cerebral, ganglionii bazali, sistemul limbic, hipocampul și amigdala. Celelalte structuri nu fac parte din creier.
Vezi mai mult:
Părțile creierului și funcțiile acestora
Cortexul cerebral și funcțiile sale
Cortexul cerebral este cea mai vizibilă parte a creierului. Este o foaie subțire, gri, care acoperă întreaga suprafață a emisferelor cerebrale. De asemenea, este cea mai dezvoltată componentă a tuturor părților creierului.
Mai mult, cortexul cerebral sau pur și simplu cortexul, are un aspect aspru, încrețit. Reprezintă 80% din greutatea totală a creierului și conține 20% din numărul total de neuroni – celulele cerebrale. De asemenea, are 60 de milioane de celule care nu sunt neuroni.
Acest cortex are trei componente principale: archicortexul, paleocortexul și neocortexul. Archicortexul este cea mai veche parte și prezintă funcții primitive, precum memoria și emoțiile.
Paleocortexul a fost următorul care a evoluat la ființele vii și cuprinde zonele de terminare a căii olfactive. La om, paleocortexul efectuează activități pre-raționale asociate cu intuiția și impulsul.
În cele din urmă, există și neocortexul, care este cea mai evoluată parte a cortexului cerebral. Este responsabil de desfășurarea proceselor de raționament și conștiință. Găzduiește mai mulți lobi și subdiviziuni.
Lobii sunt o parte fundamentală a cortexului cerebral
Lobii sunt părți ale creierului care sunt cruciale pentru îndeplinirea funcțiilor acestuia. În total, există 6 lobi și fiecare dintre ei îndeplinește un rol specific, dar nu independent.
- Lobul frontal se află în zona anterioară, în fața fisurii Rolando. Ne permite să îndeplinim funcțiile executive. Acestea sunt atenția, planificarea, secvențierea și reorientarea. De asemenea, ne permite să ne direcționăm comportamentul către un anumit scop.
- Funcția lobului parietal este practic percepția senzațiilor de căldură, frig, atingere, durere și presiune. De asemenea, coordonează echilibrul.
- Lobul occipital se află în partea din spate a emisferelor cerebrale și funcția sa este de a procesa date vizuale. Este responsabil de recunoașterea spațială, a culorilor și a mișcării.
- Lobul temporal se află în spatele tâmplelor și este locul în care converg semnale din toate părțile cortexului. Permite decodarea stimulilor auditivi – înțelegerea vorbirii sau a limbajelor, cum ar fi muzica. În plus, reglează furia, anxietatea și plăcerea.
- Insula se află în zona profundă a suprafeței laterale a creierului și specialiștii cred că este legată de emoții complexe, cum ar fi dragostea, ura și tristețea. De asemenea, joacă un rol important în senzația de durere, dorință conștientă și dependență.
- Lobul limbic corespunde sistemului limbic și este implicat în vigilență și emoții. Reglează atenția, motivația și unele procese de învățare și memorie.
Vezi și:
Alte părți ale creierului și funcțiile lor
Celelalte părți ale creierului și funcțiile lor sunt:
- Ganglionii bazali, care sunt un grup de structuri situate sub cortexul cerebral. Ne permit să efectuăm și să automatizăm mișcări complexe, cum ar fi scrisul, vorbirea și gesticularea. În plus, modulează începutul și sfârșitul mișcărilor și influențează postura.
- Hipocampul este o structură alungită situată în interiorul zonei mediane a lobului temporal. Acesta joacă un rol important în formarea de noi amintiri, orientarea spațială și dobândirea de noi abilități motorii.
- Amigdala este nucleul neuronilor localizați în zona profundă a lobilor temporali. Este asociată cu funcțiile memoriei emoționale și ale consolidării memoriei. Modulează răspunsurile de autoconservare în sfera alimentară, sexuală și agresivă.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
Braidot, N. (2014). Cómo funciona tu cerebro. Barcelona: Planeta.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.