Părul deteriorat de clor: 4 sfaturi pentru a-l preveni
Odată cu sosirea verii și deschiderea ștrandurilor, părul deteriorat de clor devine o grijă constantă. Angajații locurilor în care există piscine (săli de fitness, centre spa) ne recomandă, de obicei, să purtăm căști de înot. Această măsură are rolul de a menține apa piscinelor curată și de a ne proteja podoaba capilară.
Cum să previi părul deteriorat de clor
În primul rând, trebuie să luăm în considerare motivul pentru care apa din piscină conține clor. Este foarte simplu: clorul reprezintă cel mai popular dezinfectant de pe piață. Deoarece această substanță are proprietăți dezinfectante, nu ar trebui să ne surprindă faptul că părul nostru își pierde luciul natural și devine uscat și fragil după ce înotăm în majoritatea piscinelor. Vestea bună este că avem la dispoziție mai multe moduri de a-l proteja împotriva deteriorării.
Poartă o casă de înot
Acest accesoriu pentru înot este esențial. Căștile de înot protejează părul prin limitarea contactului său cu apa. Pot fi fabricate din materiale diverse, inclusiv țesături, silicon, poliuretan sau latex. Trebuie însă să ai grijă dacă optezi pentru o casă de înot din latex, acest material putând deteriora părul din cauza frecării care survine când o pui și o dai jos.
Citește și:
Atât copiii, cât și adulții ar trebui să poarte căști de înot pentru a-și proteja podoaba capilară de clorul din apa de piscină.
Aplică un ulei protector
Dacă nu-ți place accesoriul prezentat anterior, un alt mod de a-ți proteja părul împotriva clorului este să aplici un ulei precum cel de argan, de cocos sau de măsline.
Toarnă puțin ulei în palme și distribuie-l pe păr. Astfel, acesta va deveni mai rezistent împotriva clorului.
Udă-l în prealabil
Ca să-ți protejezi părul de deteriorarea cauzată de clor, udă-l cu apă rece înainte de a intra în piscină. Poți să-l și speli dacă vrei. Această măsură simplă îl va împiedica să absoarbă apa din bazin.
Însă te sfătuim să combini acest truc cu celelalte măsuri prezentate în acest articol, astfel încât să-i oferi părului tău protecție maximă.
Aplică o mască pentru păr de calitate
Chiar dacă porți o casă de duș sau adopți orice altă măsură de protecție, aplică o mască pentru păr după ce ieși din piscină. Magazinele locale îți pun la dispoziție diverse opțiuni, dar poți să-ți prepari și propria mască pentru păr la tine acasă.
Acest tip de tratament oferă rezultate excelente și poate fi aplicat în fiecare zi, indiferent de cât de des mergi la ștrand.
Ar putea să te intereseze:
Dacă ai părul vopsit…
Ce ar trebui să facem pentru a proteja părul vopsit împotriva clorului?
Persoanele care își vopsesc podoaba capilară observă frecvent că aceasta devine gălbuie sau verde după ce ies din piscină. Conform studiilor, substanțele folosite pentru a dezinfecta apa din bazinele de înot pot altera caracteristicile părului și modifica anumite tipuri de vopsele.
Ca să eviți aceste neplăceri, pune în aplicare trucurile prezentate anterior. Totodată, începe să folosești șampoane adecvate pentru tipul tău de păr. De pildă, există produse speciale pentru părul decolorat.
Concluzii
Nu este foarte greu să previi părul deteriorat de clor. Avem la dispoziție mai multe trucuri și soluții, dar trebuie să adoptăm măsuri suplimentare indiferent dacă mergem la piscină tot timpul sau doar de câteva ori pe an.
Reține faptul că părul recent vopsit sau decolorat necesită îngrijire specială. Pentru a nu altera culoarea acestuia, așteaptă cel puțin o săptămână înainte de a merge la ștrand sau poartă o casă de înot.
Tu cum îți protejezi părul când mergi la piscină? Ai încercat vreodată trucurile din acest articol?
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Babaahmady, E., Mahmudy, M., & CHERAGH, A. (2011). Diagnóstico fúngico de las piscinas públicas cubiertas. Higiene y Sanidad Ambiental, 11, 815-819.
- Fernández Luna, Á., Burillo Naranjo, P., Hernández, F., Luis, J., Plaza, M., Sánchez Sánchez, J., & Gallardo Guerrero, L. (2011). Percepción de problemas de salud en piscinas cubiertas con tratamiento químico cloro.
- Morales-Molina, J. A., Grau Cerrato, S., Jiménez Martín, J., Antonio, M. D., Espona, M., Berges-Fraile, M. J., … & Salas, E. (2006). Quemaduras solares: fotoprotección y tratamiento.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.