Planta de anason: cultivare și îngrijire
Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto
Matalahúva, Pimpinella anisum sau pur și simplu anason este numele unei plante cu un parfum pătrunzător și multe beneficii. Sute de rețete includ anason în oricare dintre versiunile sale. Remediile naturale folosesc anasonul asiatic ca ingredient pentru tratarea afecțiunilor stomacului. Din fericire, planta de anason are o cultivare simplă.
Puteți cumpăra anason din supermarket, dar este mai convenabil să-l cultivați acasă. Dacă vreți să-l creșteți în grădină, urmați sfaturi de cultivare și îngrijire de mai jos!
Planta de anason și caracteristicile ei
Planta de anason aparține familiei Apiaceae. Această plantă anuală, după cum detaliază Drugs.com, crește între 0,3 și 0,6 metri. Florile sale sunt albe sau galbene și apar în mijlocul verii, cu frunze asemănătoare unor pene. Fructele canelate au tonuri maro-verzui.
Aroma anasonului este comparabilă cu cea a lemnului dulce. Includerea lui în preparate, băuturi și remedii se datorează ingredientelor active și uleiurilor pe care le conține, precum cele menționate mai jos:
- Anethol
- Acid anisic
- Aldehidă anisică
- Chavicol metilen
- Complexe terpenice
Un studiu realizat de ISRN Pharmaceutics a asociat mai mulți dintre acești compuși cu un spectru larg de efecte farmacologice. Cu toate acestea, este subliniată necesitatea unor studii clinice suplimentare care să evalueze beneficiile plantei la om, precum și sinteza de noi medicamente din ingredientele active ale anasonului.
Descoperiți: Cultivarea ciupercilor comestibile acasă: ghid pentru începători
Aroma și beneficiile plantei de anason
Există diferite tipuri de anason. Unul este anasonul verde sau dulce. Acesta este ingredientul folosit adesea pentru a calma arsurile la stomac și pentru a crea formule cosmetice.
Anasonul de Florența sau feniculul este folosit la prepararea mâncărurilor sărate, în timp ce anasonul stelat este folosit în deserturi și infuzii. Un alt tip este anasonul japonez, dar consumul acestuia nu este recomandat pe scară largă, deoarece ar putea afecta tractul urinar.
Gaceta Médica de México a raportat un experiment pe șoareci tratați cu un amestec de anason stelat și mușețel pentru diareea indusă de consumul de ulei de ricin. Rezultatele au fost încurajatoare, deoarece sugerează că anasonul este o alternativă antidiareică.
În exces, poate provoca intoxicație. Rețeaua de Protecție Socială din Chile pune accent pe moderație. Instituția subliniază faptul că anasonul nu înlocuiește niciun tratament medicamentos.
Dacă utilizați planta în scopuri medicinale, este esențial să consultați medicul.
Planta de anason: cultivare și îngrijire
Anasonul este o specie care se seamănă la sfârșitul iernii sau la începutul primăverii. Semințele sale germinează fără probleme dacă temperatura este mai mare de 15 °C și solul este în condiții optime.
Sol
Deși anasonul prosperă în toate tipurile de sol, este esențial ca substratul să conțină minerale și materie organică. pH-ul ideal este între 6,0 și 6,7.
În ghivece, folosiți substrat universal și un drenaj adecvat.
Temperatură
Anasonul nu tolerează frigul extrem. Este vulnerabil la inundații și, de asemenea, nu tolerează vânturile uscate.
Lumină
Creșterea anasonului este accelerată în prezența luminii solare. Dacă semănați exemplarul în ghiveci, puneți-l pe terasă sau la fereastră. În cazul cultivării în pământul grădinii, alegeți o zonă cu mult soare.
Fertilizare
Orice îngrășământ favorizează planta de anason: de la cel organic, la gunoiul de grajd. Atunci când utilizați îngrășământ mineral, verificați dacă baza sa este potasiul. Excesul de azot este contraproductiv.
Irigare
Anasonul se udă de două sau trei ori pe săptămână, fără a exagera. Această recomandare se aplică și cultivării pe scară largă.
Semănat
Modul potrivit de plantare a anasonului este pe rânduri și cu un substrat umezit în prealabil. În gradină, păstrați o distanță de minim 25 centimetri între semințe. Îngropați-le la jumătate de centimetru adâncime. În ghivece, este nevoie de aproximativ 8 centimetri, deoarece procesul de germinare depinde de întuneric. Lăstarii apar la 3 săptămâni după însămânțare.
Descoperiți: Cum se cultivă papaya acasă: recoltă în mai puțin de 1 an
Recoltare
În august, culegeți anasonul. Fructul este gata când observați tonul maro cu reflexe verzui.
Procedura de colectare are loc dimineața și include tăierea florilor, aerisirea ciorchinilor și expunerea lor la soare, astfel încât semințele să se usuce. Când sunt complet uscate, se scot. Se recomandă depozitarea într-un loc răcoros și întunecat.
Atenție! Posibilele boli ale plantei de anason ce apar la cultivare
Fiecare plantă este susceptibilă la boli, iar anasonul nu face excepție. Institutul Național de Tehnologie Agricolă (INTA) a analizat culturile din câmp și a detectat faptul că, în prima fază de dezvoltare, este posibil să existe o boală a tulpinii după infestarea cu ciuperci din sol. INTA subliniază faptul că soluția este pregătirea corectă a terenului, evitând cu orice preț inundarea solului și cultivarea semințelor netratate cu fungicide.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Bayer. (2017). ¿En qué consiste el Damping-off? Vegetables by Bayer. https://www.vegetables.bayer.com/mx/es-mx/recursos/noticias/blog-en-que-consiste-el-damping-off.html
- Drugs.com. Anís. Drugs.com. https://www.drugs.com/npc/anise.html
- Red de Protección Social. Gobierno de Chile. Anís. Red de Protección Social. Gobierno de Chile. https://www.minsal.cl/portal/url/item/7d989fe7675e6fd2e04001011e011e12.pdf
- Rodríguez, R. G. C. Y. (2018). Una mezcla de manzanilla y anís estrella con actividad antimotilidad y antidiarreica en ratones. Gaceta Medica de Mexico, 154, S61–S66. https://doi.org/10.24875/GMM.18004580
- Sánchez, HH. (2013). El cultivo de anís. Aspectos a considerar para la producción de anís. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. ISBN: 978-987-679-209-5. https://inta.gob.ar/sites/default/files/script-tmp-inta-_sanchez_cultivo_de_anis.pdf
- Shojaii, A., & Abdollahi Fard, M. (2012). Review of Pharmacological Properties and Chemical Constituents of Pimpinella anisum. ISRN Pharmaceutics, 2012, 1–8. https://doi.org/10.5402/2012/510795
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.