Cum se cultivă papaya acasă: recoltă în mai puțin de 1 an
 

Cum se cultivă papaya acasă: recoltă în mai puțin de 1 an

Cultivarea de papaya acasă este mai simplă decât credeți. Vă oferim instrucțiuni pas cu pas!
Cum se cultivă papaya acasă: recoltă în mai puțin de 1 an

Ultima actualizare: 15 martie, 2023

Ați vrea să știți cum se cultivă papaya acasă? Desigur! Fructele sale delicioase sunt ideale la micul dejun și planta are un aspect foarte plăcut în grădină sau pe terasă.

Papaya sau Carica papaya este un copac mic ce crește rapid. Deși necesită o climă temperată sau caldă, fiind originară din America Centrală, este relativ ușor de cultivat acasă.

Cum se cultivă papaya acasă: recoltă în mai puțin de 1 an!

Cultivarea de papaya acasă este simplă și veți obține fructe în mai puțin de un an. Este suficient să urmați pașii de mai jos. Să începem!

1. Cultivați papaya la începutul primăverii

Pentru a crește papaya acasă și a recolta fructele în mai puțin de un an, trebuie să respectați sezonul de plantare. Plantare trebuie să aibă loc la începutul primăverii, în special între martie și aprilie în emisfera nordică.

Dacă trăiți într-o țară fără anotimpuri, ghidați-vă după lunile menționate. Rețineți că expunerea la temperaturi scăzute (sub 15 grade Celsius) este mortală pentru arborele de papaya. În cazul supraviețuirii, fructele ar putea prezenta leziuni interne. Papaya are nevoie de soare pentru a se dezvolta corect.

2. Alegeți cum veți planta copacul

Cum se cultivă papaya acasă în ghiveci
Puteți crește papaya în ghiveci sau direct în grădină.

Arborele de papaya este mic. Prin urmare, îl puteți semăna în grădină sau într-un ghiveci. Alegeți o opțiune în funcție de spațiul disponibil. Desigur, dacă optați pentru ghiveci, veți obține fructe mai mici.

Cultivarea de papaya în ghiveci

 • Luați semințe de papaya. Puteți cumpăra semințe dintr-un magazin specializat sau le puteți colecta dintr-o papaya pe care ați consumat-o deja. Rețineți că există semințe masculine și feminine și că aveți nevoie de ambele tipuri. Există și specii hermafrodite care ușurează procesul.
 • Dezinfectați semințele. Acestea pot fi predispuse la ciuperci. Cel mai bine este să le dezinfectați cu puțin oțet alb sau cu un fungicid special.
 • Lăsați semințele să se usuce timp de 24 de ore. Faceți acest lucru punând semințele într-un loc uscat și apăsându-le ușor cu un prosop de bucătărie pentru a absorbi umezeala și a sparge sacul, facilitând germinarea.
 • Pregătiți substratul. Aveți nevoie de un drenaj, substanțe nutritive și materie organică. Folosiți turbă, fibre de cocos, humus de râme și perlit.
 • Semănați. Puneți semințele în substrat la o adâncime de 1 centimetru, păstrând o distanță de 5 centimetri între ele.
 • Udați în mod constant, dar fără a inunda substratul. Puneți vasul într-un spațiu în care să primească lumină solară. Rotiți vasul din când în când pentru a echilibra baia de lumină.
 • Alegeți cele mai bune plante. Unele semințe germinează, iar altele nu. De asemenea, unele răsaduri vor fi mai puternice decât altele.
 • Puneți plantele într-un vas separat. Pentru ca acesta să se dezvolte corect, este nevoie de transplantare.
 • Fertilizați plantele la două săptămâni după transplantare.

Cultivarea de papaya în grădină

 • Luați semințele. Dezinfectați-le și respectați instrucțiunile de mai sus.
 • Fertilizați solul cu materie organică, cum ar fi compostul de râme.
 • Cultivați semințele, lăsând un metru între ele. În acest fel, nu veți mai avea nevoie de transplantare.
 • Urmați celelalte recomandări. Udați în mod constant și adăugați puțin pământ fertilizat când planta ajunge la o dimensiune medie.

3. Inspectați continuu arborii de papaya

Papaya poate fi afectată de dăunători. Pentru a acționa înainte de apariția unei probleme severe, se recomandă verificarea constantă a frunzelor și a tulpinilor.

Luați în considerare următoarele semne de avertizare:

 • Frunze uscate și galbene: simptom al bolilor
 • Pete negre pe frunze: o infecție pentru care veți avea nevoie de un fungicid
 • Frunze ondulate: prea mult erbicid

4. Recoltați papaya

Dacă ați cultivat papaya, este timpul să recoltați fructele. Culegeți papaya atunci când ajunge la gradul de maturare potrivit pentru rețetele preferate.

Puteți recolta papaya verde și o puteți coace ulterior. Acest lucru reduce pericolele la care sunt expuse fructele.

Papaya proaspătă
Papaya este un fruct cu beneficii remarcabile pentru sănătate.

Papaya se cultivă ușor acasă!

Cultivarea de papaya acasă este mai simplă decât vă imaginați. A avea o climă potrivită este un mare avantaj pentru această cultură care necesită îngrijire minimă.

Consumul de papaya are beneficii remarcabile pentru sănătate. De exemplu, articolele științifice laudă papaya (fructe, semințe, frunze și rădăcini) pentru proprietățile sale antibiotice și digestive.

Acum puteți crește papaya acasă. Desigur, trebuie să țineți cont de faptul că arborii de papaya au o viață scurtă, nu mai mult de 5 ani.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Fitch, M. M. M. (1995). Somatic embryogenesis in papaya (Carica papaya L.). Somatic Embryogenesis and Synthetic Seed I, 260-279.
 • Heena, D., & Sunil, T. (2019). Carica papaya: Potential implications in human health. Current Traditional Medicine5(4), 321-336.
 • Juárez Rojop, IE, (2013). Carica papaya: una planta con efecto terapéutico. Horizonte Sanitario, 12 (2),35-36.[fecha de Consulta 13 de Marzo de 2023]. ISSN: 1665-3262. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=457845144004

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.