6 beneficii ale fructului de papaya demonstrate științific - Doza de Sănătate
 

6 beneficii ale fructului de papaya demonstrate științific

Papaya este un fruct tropical bogat în nutrienți și antioxidanți. În articolul de azi, îți prezentăm câteva beneficii pentru sănătate ale fructului de papaya, care au fost confirmate științific.
6 beneficii ale fructului de papaya demonstrate științific
Eliana Delgado Villanueva

Scris și verificat de nutriționistul Eliana Delgado Villanueva.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Deoarece prezintă numeroase beneficii pentru sănătate, putem spune că papaya este un fruct puternic. Studiile științifice au demonstrat efectele nutrienților și antioxidanților din componența acesteia asupra unor probleme precum cancerul, inflamațiile sau îmbătrânirea. În cele ce urmează, vom vorbi despre șase dintre cele mai importante beneficii ale fructului de papaya.

Profilul nutrițional al fructului de papaya

Femeie pozând cu un papaya tăiat în două

Unul dintre principalele beneficii ale fructului de papaya este reprezentat de conținutul său de vitamina C. De fapt, o porție de papaya asigură 144% din necesarul zilnic de vitamina C. Vitamina C stimulează sistemul imunitar și, datorită efectului său antioxidant, luptă împotriva radicalilor liberi.

O altă substanță benefică conținută de papaya este vitamina A (o porție asigură 31% din necesarul zilnic). Aceasta este esențială pentru a susține sănătatea pielii, a mucoaselor și a vederii. În plus, vitamina A este eficientă împotriva degenerării maculare.

Papaya oferă 13% din doza zilnică recomandată de folat, precum și cantități semnificative de fibre și potasiu. Toți acești nutrienți reprezintă componente de care organismul uman are nevoie pentru a ține sub control ritmul cardiac și tensiunea arterială.

Totodată, papaya conține 212 aminoacizi și mai multe enzime, inclusiv papaina. Papaina are efect antiinflamator asupra stomacului, îmbunătățind digestia și ameliorând disconfortul experimentat.

Alte proprietăți nutritive demne de menționat sunt:

  • O cană de papaya nu conține decât 55 de calorii.
  • Papaya oferă vitamina B (B1, B2 și B3), dar și vitamina D.
  • Pe lângă potasiu, papaya conține și alte minerale importante, cum ar fi sodiul, calciul, magneziul, fierul și zincul.

Ce beneficii pentru sănătate ale fructului de papaya au descoperit cercetătorii?

1. Stimulează sistemul imunitar

Suc natural care oferă principalele beneficii ale fructului de papaya

Așa cum am menționat anterior, papaya are un conținut ridicat de vitamina C. Alimentele bogate în acest nutrient pot îmbunătăți funcționarea sistemului imunitar și reduc stresul oxidativ și nivelul inflamațiilor. În plus, aceste alimente au fost asociate cu un risc mai redus de apariție a cancerului.

Studiile au arătat faptul că licopenul din componența fructului de papaya are efect anticancer, putând inhiba sau încetini dezvoltarea mai multor tipuri de tumori.

2. Este un antioxidant natural puternic

Stresul oxidativ constituie un factor de risc pentru probleme precum cancerul, bolile cardiace și îmbătrânirea. Fructul de papaya este bogat în diverși compuși naturali antioxidanți. Totodată, acesta este o sursă bogată de vitamina A.

3. Ameliorează inflamațiile

Inflamațiile reprezintă mecanismul prin care organismul uman se protejează împotriva infecțiilor cauzate de bacterii, virusuri și alți agenți patogeni. În general, toate alimentele bogate în antioxidanți au proprietăți antiinflamatoare.

Papaya poate ameliora inflamațiile din regiunile inferioare ale corpului.

4. Reduce riscul de boli cardiace

Unele studii sugerează faptul că licopenul poate să combată stresul oxidativ deoarece luptă împotriva radicalilor liberi. Un beneficiu secundar al acestei proprietăți este reprezentat de prevenirea bolilor cardiace.

În plus, vitamina C din componenața fructului de papaya are o acțiune antioxidantă. Acesta poate reduce riscul de boli cronice, inclusiv afecțiuni cardiace.

5. Combate semnele îmbătrânirii

Femeie profitând de principalele beneficii pentru piele ale fructului de papaya

Îmbătrânirea este un proces natural ce evoluează în timp, dar pe care oxidarea îl intensifică. Alimentele bogate în antioxidanți, printre care și papaya, pot ameliora semnele îmbătrânirii premature. De pildă, prin combaterea stresului oxidativ, acest fruct poate preveni apariția prematură a ridurilor și a pielii lăsate.

Anumite studii arată faptul că atât vitamina C, cât și licopenul pot să îmbunătățească aspectul pielii și să prevină semnele îmbătrânirii. De asemenea, aplicarea topică de papaya este utilă pentru a trata rănile și alte probleme cutanate.

6. Facilitează digestia

Femeie experimentând o durere de burtă

Există dovezi științifice care sugerează faptul că papaya poate preveni problemele digestive. În cadrul unui studiu despre eficiența unui tratament pe bază de papaya, cercetătorii au descoperit că papaina poate ameliora simptome precum gazele intestinale. Practic, papaina din componența fructului de papaya susține digestia.

Contraindicații

În ciuda tuturor beneficii menționate anterior, nu este indicat să consumi papaya dacă:

Consumul de papaya este o modalitate excelentă de a-ți reduce riscul de cancer și boli cardiace. Include acest fruct în dieta ta zilnică. Servește-l simplu, în băuturi și smoothie-uri sau include-l în salate.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Carr AC., Maggini S., Vitamin C and immune function. Nutrients, 2017.
  • Liu H., Hu M., Wang Q., Cheng L., Zhang Z., Role of papain like cysteine proteases in plan developmetn. Front Plant Sci, 2018.
  • Ning Jiang L., Bin Liu Y., Hui Li B., Lycopene exerts anti inflammatory effect to inhibit prostate cancer progression. Asian J Androl, 2018. 21 (1): 80-85.
  • Cheng HM., Koutsidis G., Lodge JK., Ashor A., et al., Tomate and lycopene supplementation and cardiovascular risk factors: a systematic review and meta analysis. Atherosclerosis, 2017. 257: 100-108.
  • Muss C., Mosgoeller W., Endler T., Papaya preparation (Caricol) in digestive disordeers. Biogenic Amines, 2012.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.