5 beneficii oferite de papaya care te vor surprinde - Doza de Sănătate
 

5 beneficii oferite de papaya care te vor surprinde

5 beneficii oferite de papaya care te vor surprinde

Ultima actualizare: 31 august, 2018

În articolul de azi îți prezentăm cinci beneficii oferite de papaya, care te vor ajuta să-ți îmbunătățești sănătatea. Suntem siguri că vei dori să consumi acest fruct în fiecare zi după ce vei afla despre ce este vorba!

Papaya, un aliment incredibil

Beneficii oferite de papaya atunci când acest fruct este consumat crud

Papaya este fructul arborelui Carica papaya și este originar din America Centrală. Arborele are dimensiuni impresionante, putând atinge o înălțime de până la 10 metri. Carica papaya nu are crengi, dar frunzele sale se întind până la vârful său.

Fructul de papaya este galben sau verde în exterior și portocaliu în interior. Semințele sale sunt negre și strălucitoare, ieșind în evidență

  • Papaya este săracă în calorii, dar bogată în diferite tipuri de antioxidanți.
  • Ea conține vitaminele A, B3 și C. În plus, prezintă minerale cum ar fi potasiul, calciul, fosforul și magneziul.
  • Papaina, o enzimă care contribuie la majoritatea proprietăților medicinale ale fructului de papaya, este o  substanță benefică pentru digestie.

Principalele beneficii oferite de papaya

În cele ce urmează îți prezentăm incredibilele avantaje ale acestui fruct.

1. Îmbunătățește digestia

Beneficii oferite de papaya pentru digestie

Papaya facilitează digestia proteinelor animale. Ea poate ameliora probleme ca ulcerele, constipația și gazele intestinale.

La baza acestui beneficiu stă papaina, o enzimă care nu este prezentă decât în acest fruct.

Nu putem să nu menționăm și faptul că papaya te va ajuta foarte mult atunci când consumi surse de proteine animale (adică pește, carne sau ouă).

Fructele sunt greu de digerat dacă le servim la masă. Dar poți servi cu încredere papaya după masă, aceasta fiind un desert ideal.

2. Dă timpul înapoi

Femeie profitând de principalele beneficii oferite de papaya

Datorită conținutului său de vitamina A și E, seleniu și caroten, acest fruct exotic este un aliment antioxidant puternic. Substanțele enumerate previn efectele negative care duc la îmbătrânirea prematură.

Dacă vrei să previi ridurile și să ai o față tânără și luminoasă, aplică papaya topic sub formă de mască. Folosește un fruct copt. Lasă masca să acționeze asupra feței timp de 20 de minute.

3. Combate paraziții intestinali

Beneficii oferite de papaya pentru sistemul digestiv

O altă substanță interesantă aflată în componența fructului de papaya este carpaina. Principalul său beneficiu este acțiunea de eliminare a paraziților și a viermilor intestinali, care distrug flora bacteriană, intestinele și starea generală de sănătate.

  • Semințele de papaya pot fi procesate împreună cu restul fructului și consumate asemenea oricărui alt smoothie. În plus, le poți usca, pisa și combina cu miere.
  • Dacă folosești prea multe semințe de papaya, este posibil ca băutura rezultată să fie prea amăruie sau picantă. Te sfătuim să începi cu o cantitate mai mică, pentru a te asigura că tolerezi acest ingredient și a evita probleme ca indigestia.

4. Previne bolile oculare

Beneficii oferite de papaya pentru ochi

Pe lista de beneficii oferite de papaya se numără și îmbunătățirea sănătății oculare. Acest lucru se datorează conținutului său de antioxidanți, cum ar fi luteina și zeaxantina, beta-carotenul și beta-criptoxantina. Aceste substanțe sunt precursorii vitaminei A.

Datorită acestor nutrienți, papaya poate preveni boli oculare precum glaucomul, cataractele și degenerarea maculară. De asemenea, consumul regulat de papaya protejează vederea împotriva daunelor cauzate de razele ultraviolete.

5. Frunzele de papaya cresc numărul trombocitelor

Beneficii oferite de papaya și de frunzele sale

Unele beneficii oferite de papaya se datorează frunzelor fructului. S-a demonstrat că, dacă sunt consumate, frunzele pot crește numărul trombocitelor din sânge.

Această proprietate le este de mare ajutor celor care au un nivel redus de trombocite sau suferă de febra denga.

  • Nivelul trombocitelor poate fi identificat cu ajutorul unor analize de rutină. Rolul lor este să susțină o coagulare optimă a sângelui (de pildă, pentru a opri sângerările).
  • Poți folosi frunze de papaya și pentru a trata arterioscleroza și a preveni infarctul.

Numărul trombocitelor nu ar trebui să fie sub 150.000 per milimetru pătrat. Dacă vrei să mărești această valoare, bea un smoothie cu frunze de papaya sau consumă-le sub formă de capsule.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Kugo M., Keter L., Maiyo A., Kinyua J., et al., Fortification of carica papaya fruit seeds to school meal snacks may aid africa mass deworming programs: a preliminary survey. BMC Complement Altern Med, 2018.
  • Ahmad N., Fazal H., Fazal L., Dengue fever treatment with carica papaya leaves extracts. Asian Pac J Trop Biomed, 2011.
  • Pandey S., Cabot PJ., Shaw PN., Hewavitharana AK., Anti inflammatory and immunomodulatory properties of carica papaya. J Immunotoxicol, 2016. 13: 590-602.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.