Săpunul de papaya: utilizări și contraindicații
Papaya crește în țările tropicale, în special în emisfera vestică, unde oamenii o folosesc pentru îngrijirea pielii sub formă de săpun, măști și alte produse. După cum probabil știi deja, este foarte apreciată datorită utilizărilor culinare și proprietăților sale nutritive. Ai folosit vreodată săpunul de papaya?
Citește mai multe despre proprietățile sale în rândurile de mai jos!
O notă rapidă despre săpunurile comerciale
În general, majoritatea săpunurilor comerciale conțin tot felul de componente chimice. Multe duc la reacții adverse la anumite persoane, în special la cele cu pielea sensibilă. Printre acestea, întâlnim iritații, alergii sau chiar modificări ale pH-ului natural al pielii.
Din acest motiv, mulți oameni preferă să folosească săpunuri naturale, cum ar săpunul de papaya. Urmează să îți spunem de ce este un produs extraordinar și care sunt proprietățile sale și posibilele contraindicații.
Săpunul de papaya: posibile beneficii pentru piele
Enzima activă a acestui fruct, numită papaină, este utilizată în producerea săpunurilor în diverse scopuri. Potrivit unui studiu din Jurnalul European de Științe Farmaceutice, această substanță este adesea utilizată în dermatologie pentru a minimiza apariția cicatricilor.
Mai mult, oamenii o apreciază datorită capacității sale de a îmbunătăți sănătatea pielii, deoarece promovează eliminarea celulelor moarte și a impurităților. Papaya conține și vitamina C, care reduce efectele negative ale radicalilor liberi și ajută la stimularea producției de colagen.
De parcă acest lucru nu ar fi suficient, oferă și vitamina A, un nutrient esențial pentru stimularea regenerării celulare și reducerea prezenței petelor și neregulilor. După cum poți vedea, săpunul de papaya este o alegere bună pentru îngrijirea pielii datorită compoziției sale.
Nu îți va veni să crezi, dar există de fapt și mai multe beneficii pentru sănătate ale acestui săpun. Îți vom spune mai multe mai jos!
Îți recomandăm:
Săpunul de papaya este exfoliant
Una dintre principalele caracteristici ale săpunului de papaya este efectul său exfoliant. Aceasta înseamnă că are capacitatea de a elimina celulele moarte care se acumulează pe suprafața pielii.
Pielea se reînnoiește în mod natural, dar nu strică să grăbești procesul prin aplicarea produselor exfoliante. Oferă pielii un aspect mai luminos și uniform.
Când vine vorba de săpunul de papaya, acțiunea de exfoliere se datorează conținutului de papaină, care, așa cum am spus mai sus, este o substanță ce catalizează degradarea proteinelor în combinație cu apa.
Are proprietăți antiacneice
Acesta nu este un tratament de primă linie împotriva coșurilor acneice. Cu toate acestea, săpunul de papaya promovează curățarea pielii și susține tratamentul acestei afecțiuni. Conținutul de papaină ajută chiar și la eliminarea cheratinei deteriorate și previne cicatricile.
Conform cărții Healing Power of Papaya, de Barbara Simonsohn, proprietățile exfoliante ale săpunului de papaya îl fac un aliat ideal pentru tratarea acneei și prevenirea porilor înfundați din cauza excesului de celule moarte.
Săpunul de papaya este calmant
Curățarea pielii cu săpun de papaya este utilă pentru calmarea durerilor, a mâncărimilor și a roșeții. Deși nu este un remediu definitiv pentru alergii, mușcături sau răni, poate ajuta la reducerea disconfortului în timp ce utilizezi un alt tratament.
Ajută la prevenirea petelor pielii
Deocamdată, nu există studii științifice care să susțină teoria conform căreia săpunul de papaya reduce petele. Cu toate acestea, Simonsohn, autorul cărții menționate mai sus, indică faptul că aplicarea sa regulată poate ameliora ușor cicatricile în timp.
Papaina nu albește chimic pielea, așa cum este cazul cremelor de albire disponibile în comerț. Ea funcționează prin exfolierea straturilor exterioare care pot fi bronzate sau deteriorate de soare.
Este un remediu natural pentru eliminarea petelor de pe țesături
Enzima papaină, prezentă în papaya, catalizează descompunerea proteinelor prin hidroliză (adăugarea unei molecule de apă). Acesta este motivul pentru care este utilă pentru îndepărtarea petelor de pe țesături.
Conform cărții Papaya: The Medicine Tree, de Harald W. Tietze, săpunul fabricat din această plantă este eficient pentru îndepărtarea petelor cu conținut ridicat de proteine, ca în cazul sângelui.
Contraindicații și efecte secundare ale săpunului de papaya
Doar pentru că un produs este natural, nu înseamnă că nu poate avea efecte contraproductive. Organismele sunt diferite și unele persoane pot avea reacții alergice sau suferi efecte nedorite după utilizarea săpunului de papaya. În general, acesta este un produs sigur pentru majoritatea oamenilor. Totuși, utilizarea acestuia este descurajată dacă există antecedente de alergie la latex sau papaya. Ia în considerare următoarele pentru a evita disconfortul:
- Testează săpunul pe o mică parte ascunsă a pielii pentru a te asigura că nu produce alergii, iritații, umflături, etc. înainte de a-l utiliza pentru prima dată.
- Evită contactul cu ochii.
- Folosește-l numai extern.
- Întrerupe utilizarea acestuia dacă observi orice reacție a pielii și clătește-te bine; consultă un medic sau un dermatolog dacă este necesar.
- Depozitează produsul la o temperatură mai mică de 32 °C.
Îți recomandăm și:
Ce să ne amintim despre săpunul de papaya
Papaya conține substanțe nutritive utile pentru piele. Așadar, includerea acestui tip de săpun în rutina de înfrumusețare poate fi utilă pentru exfoliere, reducerea prezenței acneei și prevenirea petelor. Cu toate acestea, reține faptul că nu este un ingredient magic. Aplicarea acestuia nu va duce la efecte instantanee asupra pielii și nici nu va înlocui produsele recomandate de dermatolog. Cel mai bine este să consulți un profesionist în caz de acnee, iritație sau sensibilitate.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Manosroi A, Chankhampan C, Manosroi W, Manosroi J. Transdermal absorption enhancement of papain loaded in elastic niosomes incorporated in gel for scar treatment. Eur J Pharm Sci. 2013 Feb 14;48(3):474-83. doi: 10.1016/j.ejps.2012.12.010. Epub 2012 Dec 21. PMID: 23266464.
- Telang PS. Vitamin C in dermatology. Indian Dermatol Online J. 2013;4(2):143-146. doi:10.4103/2229-5178.110593
-
Kafi R, Kwak HS, Schumacher WE, Cho S, Hanft VN, Hamilton TA, King AL, Neal JD, Varani J, Fisher GJ, Voorhees JJ, Kang S. Improvement of naturally aged skin with vitamin A (retinol). Arch Dermatol. 2007 May;143(5):606-12. doi: 10.1001/archderm.143.5.606. PMID: 17515510.
- Simonsohn, B. Healing Power of Papaya. Lotus Press (2000).
- Tietze, H. Papaya the Medicine Tree. Harald Tietze Publishing (2003).
- Amri E, Mamboya F. Papain, a plant enzyme of biological importance: A review. American Journal of Biochemistry and Biotechnology (2012).