Salată de papaya: rețetă delicioasă și rapidă - Doza de Sănătate
 

Salată de papaya: rețetă delicioasă și rapidă

Salatele sunt feluri de mâncare ușoare și răcoritoare care includ o mare varietate de ingrediente. Astăzi, îți vom oferi rețete de salate delicioase de papaya.
Salată de papaya: rețetă delicioasă și rapidă
Anna Vilarrasa

Scris și verificat de nutriționistul Anna Vilarrasa.

Ultima actualizare: 04 ianuarie, 2023

Papaya este un ingredient comun în smoothie-uri și sucuri. Cu toate acestea, datorită gustului său dulce și proaspăt, se combină perfect și cu mâncărurile sărate. Prin urmare, îți recomandăm să pregătești o salată delicioasă de papaya, folosind rețetele pe care le vom enumera mai jos!

Salatele sunt tipice verii, deoarece sunt opțiuni ușoare și răcoritoare. Cu toate acestea, sunt un fel de mâncare sau o garnitură perfectă în orice moment al anului, deoarece sunt o modalitate excelentă de a-ți crește consumul de legume și fructe.

Adăugarea de papaya în salată crește prezența multor substanțe nutritive, deoarece aceasta este bogată în vitamina C, pro-vitamina A, acid folic și fibre. De asemenea, este foarte ușoară și conține enzime care facilitează digestia.

Să aruncăm o privire la câteva rețete delicioase de salată de papaya!

Opțiunea 1: Salată de papaya cu brânză feta și inimi de palmier

Este o combinație excelentă de ingrediente dulci și sărate care necesită doar câteva minute pentru a fi pregătită. Este un prim fel de mâncare perfect pentru prânz sau cină.

Ingrediente pentru prepararea a două porții:

  • Salată verde sau mixtă – suficientă pentru două persoane
  • 1/4 papaya proaspătă
  • 1 borcan mic cu inimi de palmier
  • 100 g de brânză feta
  • 1 mână de arahide prăjite
  • Ulei de măsline extravirgin și sare
Papaya coaptă cu semințe
Papaya se combină bine cu arome sărate, ceea ce înseamnă că poate face parte din salate.

Instrucțiuni pas cu pas

  • Mai întâi, pregătește arahidele dacă nu au fost prăjite. Acest lucru se poate face acasă, fie în cuptor la 180 °C, fie într-o tigaie. Lasă-le pe foc până capătă o culoare aurie și apoi dă-le deoparte.
  • Apoi, pune salata într-un castron. Pentru această rețetă, este bine să alegi frunze de salată verde, rucola, andive, năsturel sau un alt amestec care îți place.
  • Taie brânza și inimile de palmier cuburi și, de asemenea, curăță și taie papaya.
  • Apoi, pune totul peste salată și stropește ingredientele cu puțin ulei de măsline extravirgin și puțină sare. Ai grijă la cantitatea de sare, deoarece brânza feta este destul de sărată.
  • Pentru a termina, decorează salata cu arahide tocate mărunt.

Ingredientele pot fi schimbate dacă ai alte preferințe. Brânza feta poate fi înlocuită cu brânză albastră sau brânză de capră, care, de asemenea, se combină foarte bine cu aceste ingrediente. Oțetul balsamic poate fi adăugat pentru o aromă mai puternică.

Opțiunea 2: Salată de papaya cu avocado și șuncă

O altă posibilitate pentru prepararea unei salate de papaya este combinarea acesteia cu avocado, un fruct tropical cremos și moale.

Ingrediente necesare pentru a găti patru porții

  • 1 pungă mare de salată mixtă sau salată verde, suficientă pentru patru persoane
  • 300 g de avocado
  • 1 castravete olandez lung
  • 300 g de papaya
  • 1/2 ceapă roșie
  • 100 g de brânză manchego
  • 4 linguri de cuburi de șuncă
  • 1 mână de nuci
  • Ulei de măsline extravirgin, oțet sherry și sare pentru sos

Mod de preparare

  • Primul pas este să pregătești toate ingredientele, începând prin spălare, curățare și tăierea cepei julienne.
  • Spală și taie castraveții în felii foarte subțiri.
  • Curăță și taie cuburi papaya și avocado. Acesta din urmă poate fi lăsat la urmă sau stropit cu puțin suc de lămâie pentru a preveni oxidarea pulpei.
  • Feliază brânza cu un instrument de curățat legume și pregătește șunca. Dacă nu găsești șuncă sub formă de cuburi, poți folosi și felii.
  • Apoi, pregătește dressingul cu ulei, oțet și sare după gust. La final, amestecă toate ingredientele într-un castron și pune dressingul deasupra.
  • Pentru a pregăti o salată mai atractivă, aranjează ingredientele în straturi: mai întâi, pune castravetele ca bază, urmat de un strat de frunze verzi. Apoi, pune ceapa, avocado și papaya. Decorează cu restul ingredientelor. La final, pune dressingul și servește salata.

Opțiunea 3: Salată de papaya și spanac

Secretul acestei ultime rețete este, fără îndoială, dressingul: o fuziune de ingrediente ideale alături de spanac și papaya.

Ingrediente

  • 1/4 cană ulei de măsline extravirgin
  • 3 linguri sos de soia cu conținut scăzut de sodiu
  • 2 linguri de miere
  • 1 lingură de oțet balsamic
  • Sare și piper după gust
  • 1 linguriță de pudră de curry dulce
  • 300 g de papaya
  • 300 g de frunze de spanac proaspăt
  • 1/4 cană semințe de dovleac

Instrucțiuni pas cu pas

  • Prima sarcină este de a pregăti dressingul. Pentru a face acest lucru, pune uleiul, sosul de soia, mierea, oțetul și curry în blender. Apoi, amestecă bine pentru a emulsiona toate ingredientele.
  • Adaugă sare și piper după gust și pune dressingul într-un castron.
  • Spală și usucă frunzele de spanac și toacă-le puțin dacă sunt prea mari. Curăță și taie papaya. Pune totul peste sos și amestecă bine.
  • La final, coace semințele de dovleac într-o tigaie pentru câteva minute. Ai grijă să nu le arzi. Presară-le deasupra salatei pentru a o decora.
Spanac pentru o salată de papaya
Această salată combină spanacul și papaya, dar dressingul este cel ce îi conferă aroma specială.

Alte sfaturi pentru prepararea unei salate ușoare și delicioase de papaya

Cheia pregătirii salatelor gustoase și hrănitoare este alegerea ingredientelor potrivite. De aceea, trebuie să selectezi cu atenție papaya: nici prea tare, nici prea moale și cu o culoare portocalie intensă.

Acasă, păstrează papaya la temperatura camerei, deoarece așa se coace mai bine. Temperatura scăzută o poate strica. După ce o tai, cel mai bine este să o pui în frigider.

Fă o tăietură longitudinală și așază jumătățile de papaya cu fața în jos. Apoi, îndepărtează coaja și taie pulpa pe lungime pentru a îndepărta semințele. Deși aceste semințe sunt comestibile și au proprietăți benefice, ar trebui să le mănânci cu măsură.

Când gătești salate, este mai bine să le prepari pe loc. Cu toate acestea, pentru a economisi puțin timp, poți face anumiți pași dinainte, cum ar fi tăierea brânzei sau a fructului de papaya și spălarea frunzelor verzi.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Krishna, K. L., M. Paridhavi, and Jagruti A. Patel. “Review on nutritional, medicinal and pharmacological properties of Papaya (Carica papaya Linn.).” (2008).
  • Muss C, et al. Papaya preparation (Caricol®) in digestive disorders. Neuroendocrinology letters. 2013. 34(1):38-46.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.