Logo image
Logo image

7 plante adaptogene pentru combaterea stresului

6 minute
Plantele adaptogene au proprietăți care ajută la îmbunătățirea răspunsului organismului la efectele stresului. Care sunt cele mai recomandate?
7 plante adaptogene pentru combaterea stresului
Franciele Rohor de Souza

Verificat și aprobat de farmacistul Franciele Rohor de Souza

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Așa-numitele „plante adaptogene” au atras atenția multor consumatori datorită proprietăților lor de a combate efectele stresului. Mai exact, componentele lor determină o stare de rezistență crescută la simptomele fizice și mintale generate de creșterea cortizolului. Descoperiți 7 plante adaptogene pentru combaterea stresului!

Un studiu recent publicat în revista Nutrients arată că aceste plante oferă beneficii în tratamentul oboselii cronice și declinului cognitiv. Prin urmare, sunt considerate un bun complement pentru a promova bunăstarea. Care sunt cele mai bune opțiuni? Să vedem!

Cele mai bune plante adaptogene pentru combaterea stresului

Stresul este definit ca o stare de tensiune fizică sau emoțională. Mai exact, este reacția organismului la situațiile care reprezintă o provocare sau un efort semnificativ. În mod normal, poate ajuta la rezolvarea situațiilor periculoase. Cu toate acestea, dacă este excesiv, afectează sănătatea nu doar la nivel emoțional, ci și la nivel organic.

Așa cum este detaliat într-o recenzie din EXCLI Journal, stresul constant crește producția de hormoni precum cortizolul, asociat riscului de boli cardiovasculare, diabet și probleme neurologice, printre altele.

Citiți mai mult: Femeile sunt mai predispuse la stres

1. Ginseng coreean

Ginsengul coreean (Panax ginseng) este una dintre cele mai populare plante adaptogene pentru combaterea stresului. Este folosit și pentru creșterea nivelului de energie.

Cercetările împărtășite în Journal of Ginseng Research au raportat că planta stabilizează funcționarea sistemului nervos simpatic și îmbunătățește concentrarea la persoanele aflate sub stres ridicat.

Un alt studiu împărtășit în 2017 arată că acționează ca agent terapeutic împotriva bolilor induse de stres (diabet, tulburări cardiovasculare, anxietate și depresie, printre altele).

Some figure

Modul de consum

  • Suplimentele de ginseng coreean sunt disponibile sub formă de pulberi, extracte, tincturi și ceaiuri. Producătorii sugerează adesea doze între 5 și 8 grame pe zi.
  • Acest lucru poate varia de la o prezentare la alta. Prin urmare, este important să consultați eticheta produsului.

2. Ginseng siberian

În ciuda numelui său, ginsengul siberian nu este o varietate de ginseng propriu-zis. Având denumirea științifică Eleutherococcus senticosus, este un arbust lemnos care este adesea folosit ca adaptogen.

Într-un studiu controlat randomizat, împărtășit de Jurnalul Chinez de Fiziologie, suplimentarea cu această plantă a fost asociată cu creșterea capacității de rezistență, creșterea funcției cardiovasculare și economisirea glicogenului la bărbații antrenați recreațional.

Deși cercetările sunt încă limitate, descoperirile făcute până acum sugerează că Eleutherococcus senticosus îmbunătățește capacitatea organismului de a răspunde la stres.

Modul de consum

  • În acest moment, nu există informații clare cu privire la doza sigură de ginseng siberian. Suplimentele sunt adesea un amestec de numeroase plante, cum ar fi Andrographis și Echinacea. Este important să consultați eticheta pentru a descoperi recomandările de consum.

Notă: Acest supliment trebuie evitat dacă există afecțiuni cardiace prediagnosticate sau tulburări hormonale. De asemenea, evitați-l dacă luați medicamente.

3. Rădăcină de maral

Rădăcina de maral (Rhaponticum carthamoides) este folosită în medicina populară grație concentrației mari de antioxidanți și nutrienți. Extractele sale ajută la întărirea rezistenței la stresul pe termen lung. În plus, stimulează recuperarea organismului după efort fizic.

Modul de consum

  • Planta este disponibilă sub formă de supliment: capsule, tincturi sau extracte lichide. Vine adesea în combinație cu Rhodiola rosea, care este o altă plantă adaptogenă care luptă împotriva stresului.
  • Dozajul trebuie recomandat de medic sau producător.

4. Schisandra

Schisandra (Schisandra chinensis) este una dintre plantele adaptogene folosite în medicina tradițională chineză împotriva stresului și tulburărilor de dispoziție. Cercetătorii au observat că suplimentarea cu extract din această plantă a ajutat la ameliorarea depresiei și a deficiențelor cognitive induse de stresul cronic.

Modul de consum

  • Planta este disponibilă sub formă de tincturi, capsule și ceai. Boabele sale pot fi preparate și sub formă de infuzie. Pentru a face acest lucru, se fierb 5 grame într-o cană cu apă (250 mililitri).

5. Bufera sau ginseng indian

Bufera, ginsengul indian sau Ashwagandha este poate unul dintre cei mai cunoscuți adaptogeni naturali. Consumul său este asociat cu reducerea stresului, a oboselii cronice și a insomniei.

Un studiu publicat în The Cureus Journal of Medical Science a concluzionat că extractul apos de rădăcină de Ashwagandha a fost util în reducerea stresului și a anxietății. De asemenea, este considerat un energizant natural.

Modul de consum

  • Planta poate fi achiziționată sub formă de capsule, pudră sau ceai. În general, doza maximă recomandată este de 3 grame pe zi. În plus, se recomandă un consum prudent pentru cel mult 2 luni la rând.
Some figure

6. Maca

Maca (Lepidium meyenii) este o rădăcină care provine din Peru. În medicina populară, este folosită ca revitalizant sexual și energizant natural.

Modul de consum

  • Maca pudră se consumă în doze cuprinse între 5 și 15 grame pe zi. Poate fi diluată în apă, sucuri sau smoothie-uri. În ceea ce privește capsulele, se consumă 3 până la 5 unități pe zi. Fiecare capsulă oferă aproximativ 500 mg.

7. Rhodiola

Rhodiola (Rhodiola rosea) crește în regiunile mai reci din Europa și Asia. Se remarcă prin calitatea sa nutritivă și prin compușii săi bioactivi, care îi conferă proprietăți adaptogene.

Consumul său stimulează funcțiile sistemului nervos și imunitar. Îmbunătățește capacitatea de răspuns împotriva factorilor de stres. În plus, ajută la reglarea producției de cortizol.

Modul de consum

  • Această plantă este disponibilă sub formă de tablete. Se recomandă una pe zi, cu aproximativ 15 minute înainte de micul dejun. Se poate cumpăra și sub forma de extract (1 ml pe zi) sau ceai (de 2 sau 3 ori pe zi).

Recomandăm: Presopunctura pentru dureri de cap și stres

Cum să folosiți în siguranță plante adaptogene pentru combaterea stresului

Remediile cu plante adaptogene contra stresului nu sunt scutite de posibile efecte secundare și contraindicații. Acestea pot varia de la o specie la alta.

Cu toate acestea, la nivel general, este necesară prudența dacă există deja o boală diagnosticată. Medicul va fi cel care va determina dacă este sau nu sigur să luați suplimentele. De asemenea, trebuie să fiți atenți dacă luați medicamente. Uneori, plantele pot spori efectele acestora sau le pot reduce.

Pe scurt, câteva contraindicații relevante sunt următoarele:

  • Copii
  • Chimioterapie
  • Sarcină și alăptare
  • Pacienți cu insuficiență renală sau hepatică
  • Persoanele cu boli cardiace cronice
  • Pacienți care urmează să fie operați
  • Tratamente cu anticoagulante sau antidepresive

Cea mai sigură modalitate de a lua aceste tipuri de remedii este consultarea în prealabil a unui medic sau a unui fitoterapeut. Desigur, trebuie să luați doar doza recomandată. Excesele pot duce la simptome de otrăvire, cum ar fi greață și vărsături.

Alte strategii de reducere a stresului

Plantele adaptogene și suplimentele derivate sunt utile pentru a face față stresului și a crește nivelul de energie. În plus, este indicat să adoptați un stil de viață sănătos care să includă o dietă echilibrată, exerciții fizice și tehnici de relaxare precum yoga sau meditația. Toate acestea sunt decisive pentru a pregăti corpul și mintea pentru situații sau schimbări care reprezintă o provocare.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Todorova V, Ivanov K, Delattre C, Nalbantova V, Karcheva-Bahchevanska D, Ivanova S. Plant Adaptogens-History and Future Perspectives. Nutrients. 2021;13(8):2861. Published 2021 Aug 20. doi:10.3390/nu13082861
  • Yaribeygi H, Panahi Y, Sahraei H, Johnston TP, Sahebkar A. The impact of stress on body function: A review. EXCLI J. 2017;16:1057-1072. Published 2017 Jul 21. doi:10.17179/excli2017-480
  • Baek, J. H., Heo, J. Y., Fava, M., Mischoulon, D., Choi, K. W., Na, E. J., Cho, H., & Jeon, H. J. (2019). Effect of Korean Red Ginseng in individuals exposed to high stress levels: a 6-week, double-blind, randomized, placebo-controlled trial. Journal of ginseng research, 43(3), 402–407. https://doi.org/10.1016/j.jgr.2018.03.001
  • Lee, S., & Rhee, D. K. (2017). Effects of ginseng on stress-related depression, anxiety, and the hypothalamic-pituitary-adrenal axis. Journal of ginseng research, 41(4), 589–594. https://doi.org/10.1016/j.jgr.2017.01.010
  • Kuo J, Chen KW, Cheng IS, Tsai PH, Lu YJ, Lee NY. The effect of eight weeks of supplementation with Eleutherococcus senticosus on endurance capacity and metabolism in human. Chin J Physiol. 2010 Apr 30;53(2):105-11. doi: 10.4077/cjp.2010.amk018. PMID: 21793317.
  • Kokoska, L., & Janovska, D. (2009). Chemistry and pharmacology of Rhaponticum carthamoides: A review. In Phytochemistry (Vol. 70, Issue 7, pp. 842–855). Elsevier BV. https://doi.org/10.1016/j.phytochem.2009.04.008
  • Yan T, He B, Wan S, et al. Antidepressant-like effects and cognitive enhancement of Schisandra chinensis in chronic unpredictable mild stress mice and its related mechanism. Sci Rep. 2017;7(1):6903. Published 2017 Jul 31. doi:10.1038/s41598-017-07407-1
  • Gonzales GF. Ethnobiology and Ethnopharmacology of Lepidium meyenii (Maca), a Plant from the Peruvian Highlands. Evid Based Complement Alternat Med. 2012;2012:193496. doi:10.1155/2012/193496
  • Li Y, Pham V, Bui M, et al. Rhodiola rosea L.: an herb with anti-stress, anti-aging, and immunostimulating properties for cancer chemoprevention. Curr Pharmacol Rep. 2017;3(6):384-395. doi:10.1007/s40495-017-0106-1
  • Anghelescu IG, Edwards D, Seifritz E, Kasper S. Stress management and the role of Rhodiola rosea: a review. Int J Psychiatry Clin Pract. 2018 Nov;22(4):242-252. doi: 10.1080/13651501.2017.1417442. Epub 2018 Jan 11. PMID: 29325481.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.