Logo image
Logo image

9 plante cosmetice pe care le poți avea în grădină și în ghivece

5 minute
Există specii de plante care, pe lângă înfrumusețarea grădinilor, sunt benefice în cosmetică. Descoperă plantele benefice în îngrijire și înfrumusețare!
9 plante cosmetice pe care le poți avea în grădină și în ghivece
Leonardo Biolatto

Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto

Ultima actualizare: 03 februarie, 2023

Decolorantele de păr cu mușețel, cremele hidratante cu aloe vera și apa de trandafiri sunt câteva rețete cosmetice care pot fi preparate acasă, atât timp cât ai în grădină aceste plante. Descoperă 9 plante cosmetice pe care le poți avea în grădină și în ghivece!

Culturile de plante cosmetice, pe lângă faptul că înfrumusețează grădina, ajută la economisirea banilor pe care i-ai cheltui pe anumite creme, loțiuni și unguente. Să aflăm mai multe despre asta!

Ce beneficii obții de la plantele cosmetice din grădină?

A avea la îndemână ierburi, frunze și flori utile în crearea produselor de înfrumusețare este un vis care poate să devină realitate. Plantele au efecte deosebite datorită proprietăților și caracteristicilor acestora. Pot regenera părul deteriorat, calmează iritațiile, luptă împotriva mătreții și sunt astringente.

Ce alte efecte au plantele cosmetice? Ele pot avea următoarele beneficii:

  • Ameliorează inflamația.
  • Oferă parfumuri naturale.
  • Ameliorează arsurile.
  • Tratează acneea.

Plante cosmetice pe care le poți avea în grădină și ghivece

Poate ai acasă plante utile în scop cosmetic și nu știi. Sau poate vrei să plantezi ierburi și flori cu această intenție, dar ai nevoie de puțină îndrumare. În ambele cazuri, ține cont de speciile pe care ți le recomandăm și care se dezvoltă atât în ghivece, cât și în grădină.

1. Mușețel

Mușețelul ar putea fi cu ușurință regele plantelor cosmetice, deoarece este folosit pentru multe lucruri, precum cele de mai jos:

  • Oferă strălucire părului.
  • Ameliorează acneea și eczema.
  • Înmoaie și albește pielea.
  • Regenerează leziunile pielii.
  • Este o bază ideală pentru șampoane și balsamuri.

Jurnalul Internațional de Științe Moleculare vorbește despre acțiunea biologică a uleiului de mușețel, acesta fiind antioxidant și antiinflamator. Mușețelul poate crește atât în grădină, cât și în ghivece. Dacă ai balcon, expune-l la soare; în grădină, merită o parcelă relativ mare.

Some figure
Ceaiul de mușețel este una dintre cele mai utilizate infuzii din lume în scop medicinal.

2. Trandafiri

Trandafirii sunt folosiți în scruburi, săpunuri, tonere și astringenți pentru piele. Ultimele două produse se obțin prin amestecarea cu apă distilată. Au proprietăți hidratante, parfumate și răcoritoare.

Folia Dermatológica Peruana menționează trandafirul de Damasc și trandafirii albi și roșii ca fiind bogați în uleiuri esențiale.

Some figure
Parfumul trandafirilor este foarte apreciat în domeniul estetic și al îngrijirii personale.

3. Măceș

Măceșul este o plantă despre care se spune că oferă „tinerețe veșnică”. Este un ingredient în loțiunile care luptă împotriva vergeturilor și tratează pielea deteriorată de arsuri și cicatrici. Hidratează scalpul și previne descuamarea și mătreața.

Plantarea se face prin butași. Crește mai bine în ghivece din plastic înalte, pentru ca rădăcina să aibă loc să se dezvolte.

Some figure
Sălbatic sau domestic, măceșul oferă fructe delicioase.

4. Aloe vera

Această clasă de plante se înmulțește prin semințe și butași, preferând soluri calcaroase cu drenaj bun și cantități adecvate de materie organică, așa cum menționează un articol din Natura Medicatrix. Aloe vera este considerată un remediu ideal pentru pielea uscată, iritată și foarte sensibilă.

La proprietățile sale cosmetice se adaugă puterea antimicrobiană, hidratantă și antiinflamatoare a plantei. Aloe vera conține aminoacizi, minerale, vitamine și uleiuri grase.

Potrivit Revistei Mexicane de Inginerie Chimică, gelul de aloe vera este baza mai multor săpunuri, creme de față, șampoane, loțiuni și alte articole de toaletă.

Descoperă: Cum să faci săpun natural cu aloe vera și miere

Some figure
Aloe vera este folosită în creme artizanale sau din comerț pentru îngrijirea pielii.

5. Rozmarin

După cum afirmă Offarm, rozmarinul înflorește aproape tot anul. Această specie este un aliat ideal pentru a ascunde părul alb, hidratând scalpul și încetinind îmbătrânirea prematură.

Multe săpunuri conțin ulei esențial de rozmarin. Principiile active ale acestei plante sunt concentrate în frunze. Rozmarinul conține flavonoide, polifenoli și diterpene.

Uleiul de rozmarin se obține prin macerarea ramurilor curate într-un borcan cu ulei de măsline timp de o lună. Strecurați preparatul și transferați-l într-un recipient de sticlă. Folosiți uleiul pe păr sau piele.

Some figure
Rozmarinul este un ajutor cosmetic și un condiment gastronomic.

6. Lavandă

Lavanda este veșnic verde, așa că trebuie plantată în grădină pentru a primi tot timpul lumină solară. Este recomandată pentru tratarea acneei, a ridurilor și a vergeturilor.

Poți face acasă săpun cu lavandă. Parfumul său este deosebit. Florile sunt folosite în preparate exfoliante, în deodorante și în geluri de duș.

Uleiul său, combinat cu alte plante, precum rozmarinul, poate întârzia semnele îmbătrânirii pielii. Lavanda promovează sinteza acidului hialuronic și a colagenului, conform Jurnalului Științific de Estetică și Cosmetologie.

Some figure
Lavanda este ideală pentru exterior. Are nevoie de o cantitate mare de lumină solară.

7. Șofran

Activitatea cosmetică a compușilor din șofran este utilă pentru îngrijirea personală, după cum ne arată Indonesian Journal of Pharmaceuticals. Șofranul:

Bulbii de Crocus sativus (denumirea sa științifică) necesită soluri ușor calcaroase cu drenaj adecvat. Această plantă este folosită la fabricarea cremelor demachiante.

Some figure
Ca și în cazul altor plante, pe lângă utilizarea cosmetică, șofranul se poate folosi în multe rețete.

8. Gălbenele

Institutul Multidisciplinar de Ediție Digitală evidențiază compușii bioactivi ai extractelor de gălbenele. Acestea sunt adăugate în produse cosmetice pentru conturul ochilor și pentru calmarea pielii după expunerea la soare.

Cosmetics Info recomandă utilizarea gălbenelelor pentru îngrijirea pielii. Florile și frunzele sunt folosite și pe bătături și negi, precum și pentru combaterea tenului gras.

Some figure
Gălbenelele sunt atrăgătoare și înfrumusețează grădina.

9. Salvie

Apa de salvie, frunzele sale, extractul din flori și tulpini, precum și uleiul sunt utile în parfumuri, șampoane și creme depilatoare, după cum ne arată Cosmetics Info. Această plantă necesită soare și soluri umede, așa că irigarea prin picurare este cea mai bună metodă.

Crește în aer liber, deși supraviețuiește și în interior. Reproducerea se face prin semințe, butași sau răsaduri. Dacă aveți câteva exemplare în grădină, puteți muta planta și în ghivece.

Recomandăm: Siropul de salvie pentru un abdomen plat

Some figure
Nu există o singură varietate de salvie. O poți alege pe cea care se potrivește cel mai bine grădinii tale.

Valoarea unei grădini cu plante cosmetice

Multe plante ușor de cultivat îngrijesc eficient pielea și părul. De fapt, ele sunt cunoscute ca fitoingrediente, adică sunt materii prime vegetale prelucrate în rețete cosmetice și farmaceutice, după cum explică un articol al Universității Politehnice Saleziene. De aici și popularitatea grădinilor cu plante cosmetice. Sunt ușor de întreținut și au multe beneficii.

Folosește acasă plante cosmetice cultivate de tine! Nu uita să consultați medicul cu privire la aplicarea topică a plantelor, mai ales dacă ai anumite probleme de sănătate.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Al-Snafi, A. E. (2016). The pharmacology of Crocus sativus-A review. IOSR Journal of Pharmacy6(6), 8-38.
  • Alvarado González J, Arzate Vázquez I, Calderón Domínguez G, Chanona Pérez J, Domínguez Fernández R, Garibay Febles V, Gutiérrez López G, Welti Chanes J. El gel de Aloe vera: estructura, composición, química, procesamiento, actividad biológica e importancia en la industria farmacéutica y alimentaria. Revista Mexicana de Ingeniería Química. Vol. 11. Núm. 1. México; 2012. https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=62024415003
  • Almeida I, Cruz M, Salvador Ferreira M, Silva D, Sousa Lobo J. Actividad antiinflamatoria del extracto de la flor de Calendula officinalis L. Multidisciplinary Digital Publishing Institute. Suiza; 2021. https://www.mdpi.com/2079-9284/8/2/31
  • Botta i Orfila, A., & Vila Casanovas, R. (2017). Evidencias para el empleo del aceite de rosa mosqueta en heridas y cicatrices cutáneas. Rev. fitoter, 133-143.
  • Evaluación de seguridad de la manzanilla como ingrediente usado en cosmética. Revisión de literatura científica para comentario público. Estados Unidos; 2013. https://www.cir-safety.org/sites/default/files/chamom022013slr.pdf
  • Extracto de caléndula officinalis. Cosmetics Info. Estados Unidos. https://www.cosmeticsinfo.org/ingredients/calendula-officinalis-extract/
  • Extracto de raíz de Salvia officinalis (salvia). Cosmetics Info. Estados Unidos. https://www.cosmeticsinfo.org/ingredients/salvia-officinalis-sage-root-extract/
  • Gonsales Spíndola D, Henriques Ribeiro Machado A, Rodrigues Leite Silva V, et al. Efectos antienvejecimiento de los aceites esenciales de lavanda, romero y árbol de té en fibroblastos dérmicos humanos. Revista Científica de Estética y Cosmetología. Vol. 1. Núm. 1. pp. 1-7. Brasil; 2020. https://www.mendeley.com/catalogue/0712272c-5370-3812-b5de-90d4af8cd60d/?utm_source=desktop&utm_medium=1.19.4&utm_campaign=open_catalog&userDocumentId=%7B388b165c-72fe-40a9-94d3-6b06dbd1daa5%7D
  • Lin T, Santiago J, Zhong L. Efectos antiinflamatorios y reparadores de la barrera cutánea de la aplicación tópica de algunos aceites vegetales. Revista Internacional de Ciencias Moleculares. Suiza; 2018. https://www.mendeley.com/catalogue/f527efe7-555c-38de-8636-6bca54d7a165/?utm_source=desktop&utm_medium=1.19.4&utm_campaign=open_catalog&userDocumentId=%7B8123b9a0-2416-47d5-bf3d-78a9b492f3e4%7D
  • López Luengo M. Áloe vera. Offarm. Vol. 23. Núm. 9. pp. 96-100. España; 2004. https://www.elsevier.es/es-revista-offarm-4-articulo-aloe-vera-13067351
  • López Luengo M. El romero. Planta aromática con efectos antioxidantes. Offarm. Vol. 27. Núm. 7. pp. 60-63. España; 2008. https://www.elsevier.es/es-revista-offarm-4-articulo-el-romero-planta-aromatica-con-13124840
  • Mosquera Tayupanta T. La investigación en la cosmética natural. Universidad Politécnica Salesiana. Ecuador; 2015. https://dspace.ups.edu.ec/bitstream/123456789/19015/1/La%20investigacion%20de%20la%20cosmetica%20natural.pdf
  • Moreira Mendoza K, Oyervide Vargas A, Pin Mera D, Pita Meza M, Riera M, Vélez Mendoza B. Obtención de aceite esencial de romero con fines cosméticos. Prisma Tecnológico. Vol. 10. Núm. 1. Panamá; 2019. http://portal.amelica.org/ameli/journal/324/3241314005/3241314005.pdf
  • Pareja B. Plantas medicinales con aplicaciones en dermatología y cosmética. Folia Dermatológica Peruana. Vol. 7. Núm. 3-4. Perú; 1996. https://sisbib.unmsm.edu.pe/bvrevistas/folia/vol7_n3-4/plantas.htm
  • Putri A, Putriana N, Nur’aini Y, Roniawati I. Reseña: La actividad del azafrán como ingrediente activo en cosmética. Revista Indonesia de Farmacéutica. Vol 3. Núm. 2. pp. 74. Indonesia; 2021. https://www.mendeley.com/catalogue/aeded694-96b8-3ff5-9870-a95787a6110e/?utm_source=desktop&utm_medium=1.19.4&utm_campaign=open_catalog&userDocumentId=%7B53e56452-30eb-47b8-9b7d-1cf79a9ba3fc%7D
  • Ramírez G. Sábila, Aloe vera. Fitoterapia, revisiones monográficas. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=4956300
  • Sharma, L., Chandra, M., & Puneeta, A. (2020). Health benefits of lavender (Lavandula angustifolia). International Journal of Physiology, Nutrition and Physical Education4(1), 1274-1277.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.