Logo image
Logo image

Podelele din linoleum natural: ce sunt, avantaje și dezavantaje

4 minute
Linoleumul natural este o alternativă ecologică pentru acoperirea podelei. Fabricat din ulei de in, linoleumul natural este economic, versatil și ușor de montat.
Podelele din linoleum natural: ce sunt, avantaje și dezavantaje
Ultima actualizare: 19 iunie, 2024

Podelele din linoleum natural sunt fabricate pe bază de ulei de in, rumeguș și alte elemente de solidificare. Acestea sunt un tip de pardoseală din ce în ce mai utilizat. Deși produsul există de mai bine de un secol, îmbunătățirile tehnologice actuale permit o compoziție cu o calitate și o rezistență mai mare. Datorită acestui fapt, podelele din linoleum natural sunt tot mai folosite în spațiile publice.

Linoleumul natural are o rezistență bună și este accesibil ca preț. Cu toate acestea, are și o serie de dezavantaje în comparație cu alte tipuri de podele. Este adesea comparat și uneori confundat cu podeaua de vinil. Însă, fiecare are propriile sale caracteristici.

Ce este o podea de linoleum natural?

Linoleumul natural are la bază ulei de in. Semințele din care se obține uleiul sunt folosite și în gastronomie. Uleiul de in este amestecat cu alte materiale pentru a obține solidificarea: plută, rumeguș sau piatră. La baza amestecului se află un suport de pânză sau iută.

Pentru a obține diferite culori, se adaugă pigmenți. Linoleumul se lipește direct pe pardoseală, care devine netedă și cu un aspect granulat, cu diverse designuri și nuanțe.

Un material vechi

Originea materialului datează de la mijlocul secolului al XIX-lea, când producătorul britanic Frederick Walton l-a creat aproape întâmplător. A fost folosit pe scară largă timp de zeci de ani, în special pentru coridoare, holuri și camere de zi.

Cu toate acestea, în secolul al XX-lea, a fost înlocuit de alternative, cum ar fi vinilul. Datorită durabilității sale, linoleumul natural este aplicat din nou atât în spațiile publice, cât și în locuințe.

Descoperiți și: Avantajele și dezavantajele podelelor din lemn

Some figure
Aceleași semințe de in care sunt folosite în scopuri cosmetice și medicinale stau la baza podelei de linoleum.

Utilizările linoleumului natural

Linoleumul natural prezintă o serie de caracteristici care îl fac ideal pentru anumite medii. De exemplu, datorită rezistenței sale, este util pentru podelele fabricilor, magazinelor și spitalelor. Acestea sunt spații cu trafic intens, la care linoleumul natural rezistă fără probleme,

În plus, linoleumul natural are o rezistență bună la apă, fiind potrivit în bucătărie. Este indicat și pentru persoanele alergice, deoarece respinge praful care adăpostește acarieni.

Podelele din acest material sunt frecvente în spațiile publice, dar și în casele personale. Datorită caracteristicilor durabile, din ce în ce mai mulți oameni le aleg. Acest lucru se datorează și versatilității și varietății mari de modele.

Avantajele linoleumului natural

Podelele din ulei de in au un număr mare de avantaje. Pe lângă cele deja descrise, ies în evidență ușurința de instalare și natura silențioasă.

Ecologic

Datorită utilizării de materiale naturale și biodegradabile, pardoseala de linoleum este considerată ecologică. În plus, include componente reciclate. Fără îndoială, este o opțiune mai ecologică decât vinilul.

Variat și versatil

Linoleumul natural are diverse formate, culori și modele. Există opțiuni care se adaptează gusturilor personale ale tuturor utilizatorilor.

Instalare ușoară

Linoleumul natural este vândut sub formă de rolă, alături de componenta sa adezivă. Prin urmare, instalarea este foarte simplă. În plus, se poate monta pe podeaua existentă.

Siguranță

Datorită compoziției, acest tip de pardoseală întârzie propagarea și acțiunea focului. Este mai sigur în caz de accident.

Antistatic

Poate că principalul avantaj al linoleumului natural este proprietatea sa antistatică. Uleiul din semințe de in are proprietăți care resping acarienii, praful și bacteriile, fiind ideal pentru cei care suferă de alergii.

Accesibilitate

Linoleumul natural este una dintre cele mai ieftine opțiuni de pe piață. Investiția inițială nu este o problemă.

Silențios și rezistent

Grosimea și componentele pardoselii de linoleum fac ca aceasta să prezinte o amortizare acustică bună și să fie foarte rezistentă și ușor de curățat.

Recomandăm: Trucuri pentru podele strălucitoare

Some figure
Coridoarele spitalelor au linoleum pentru că acest material suportă traficul intens și nu acumulează germeni.

Dezavantajele pardoselilor din linoleum natural

Ca orice material sau obiect de uz casnic, linoleumul are și dezavantaje. Este important să țineți cont de toate caracteristicile înainte de a alege materialul potrivit pentru podelele de acasă:

  • Umiditate. Pardoseala din linoleum natural acumulează umiditate, prin urmare se poate micșora și extinde. Acest lucru o face incompatibilă cu betonul. Linoleumul nu poate fi instalat direct pe beton.
  • Daune comune. În ciuda rezistenței sale la trafic, linoleumul este predispus la deteriorare din cauza greutăților mari și obiectelor ascuțite.
  • Razele soarelui. Nu este recomandat să-l instalați în aer liber, deoarece razele soarelui și temperaturile ridicate îi pot deteriora compoziția.
  • Întreținere. Pentru a-și păstra proprietățile, este nevoie de întreținere anuală, adică aplicarea unei substanțe de sigilare.

Podea de linoleum natural sau podea de vinil?

Mulți oameni confundă aceste două opțiuni de acoperire a podelei. Deși există asemănări, mai ales în ceea ce privește funcția, sunt alternative diferite. Linoleumul natural este fabricat din materiale ecologice. Vinilul conține substanțe chimice, cum ar fi PVC-ul. Cu toate acestea, ambele materiale au o rezistență bună la apă, sunt ușor de instalat și sunt accesibile.

O alternativă ecologică excelentă

Linoleumul natural nu este un material perfect, dar este o alternativă excelentă pentru locuință, adaptabilă la diferite medii și preferințe estetice. Dacă intenționați să optați pentru o variantă ecologică, vă recomandăm acest material. Cu toate acestea, este important să analizați toate avantajele și dezavantajele sale înainte de a-l alege!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Carvalho, Cláudia et al. “Pathology and Rehabilitation of Vinyl and Linoleum Floorings in Health Infrastructures: Statistical Survey.” Buildings 9.5 (2019): n. pag. Buildings. Disponible en: https://doi.org/10.3390/buildings9050116
  • Vives Piqué, Mª Rosa,  Implementación de los plásticos en el grabado y la estampación. El Artista [Internet]. 2010; (7):98-119. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=87417258007
  • Carvalho, Cláudia et al. “Vinyl and Linoleum Floorings in Health Infrastructures: Maintenance Recommendations Based on Fieldwork Data.” Current Topics and Trends on Durability of Building Materials and Components – Proceedings of the 15th International Conference on Durability of Building Materials and Components, DBMC 2020. International Center for Numerical Methods in Engineering, 2020. 891–898. Disponible en: https://doi.org/10.23967/dbmc.2020.149
  • Pacheco, Fernanda, Oliveira, Maria Fernanda, Fonseca Tutikian, Bernardo, Krumenauer, Marcelo, Reis de Medeiros, Daniel,  Development of lightweight concrete subfloor with ethylene vinyl acetate (EVA) aggregates waste to reduce impact sound in flooring system. Dyna [Internet]. 2017;84(201):290-295. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=49650911036

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.